Kerti munkák a téli fagyok beállta előtt

Kerti munkák a téli fagyok beállta előtt

A tél és a fagyok közeledtével a melegnek, de még az enyhe időknek is vége. A kerti munkáknak azonban korántsem. Számos tennivaló akad még a ház körül, hogy nyugodtak legyünk és minden óvintézkedést megtegyünk, hogy a téli hidegek semmiben ne tegyenek kárt.

Eszközök, bútorok védelme

Gondosan kialakított kertünk bútorait, eszközeit érdemes a nyár végén, az esős őszi időszak előtt szélvédett, száraz helyre tenni, hogy ne essen bennük kár. A kerti bútorokat érdemes ilyenkor egy réteg lakkal, festékkel újra bevonni, hiszen a nyári hőség, a tűző nap megtette hatását. Ne hagyjuk, hogy ilyen állapotban kerüljenek be a garázsba, tárolóba télire, mert így csak tovább romlik az állapotuk.

A felszerelt kültéri zuhanyt, csapokat szereljük le, zárjuk el a vizet, hogy még véletlenül se történhessen meg, hogy télen befagynak a csövek.

A kerti konyha érzékeny eszközeit helyezzük biztonságos helyre, a grillsütővel együtt. Amennyiben az nem hordozható, a rácsot akkor is vegyük le róla, tisztítsuk meg, tegyük el, hogy a következő „szezonra” készen álljon.

Ősz–tél átmenet

Októberre általában már minden gyümölcs és zöldségféle betakarítása megtörténik. Sőt, már élvezhetjük a belőlük készült befőtteket, savanyúságot, esetleg pálinkát is.

Ezzel azonban még nem ért véget a növényvédelem. Ez az időszak a legmegfelelőbb arra, hogy elültessük azokat a növényeket, amiket szeretnénk, vagy felszedjük azokat, amelyek nem tűrik jól a fagyokat, valamint hogy az őszi növényvédelmi intézkedéseket is megtegyük.

Növények ültetése télire

A fagyok beállta előtti őszi időszak alkalmas arra, hogy örökzöldeket pl. tuját telepítsünk. Mielőtt azonban ezt megtennénk, készítsük elő a talajt a következő termő időszakra.

Amennyiben nyáron komposztáltunk, akkor eljött az ideje annak, hogy felhasználjuk azt. Mostanra már beérett a szerves trágya, és annak szétterítését burjánzó növényzettel fogja a következő évben meghálálni a föld.

Ebben az időszakban érdemes a tavasszal nyíló hagymás növények hagymáit is elültetni. Fontos, hogy ültetés után némi avartakarót helyezzünk rájuk (ne túl vastagon), hogy megóvjuk őket a fagyoktól. Ne feledkezzünk meg a rózsabokrokról sem, hiszen azok ültetésére is az őszi időszak a megfelelő.

Ilyenkor érdemes a gyümölcsfákat és a cserjéket is elültetni. Gyökerük köré emeljünk magasabb földkupacot, hogy biztonságosan átteleljenek. Az ősz végi időszakban nem olyan fontos a folyamatos öntözés, mint a nyáriban, mert ilyenkor csapadékosabb az időjárás, és a növények lelassult életfolyamatai miatt az is elegendő számukra.

Növényvédelem

Kertünk évelő növényeit fedjük be avarral, miután a föld feletti szárai elhaltak, hogy könnyebben átteleljenek.

Ügyeljünk arra, hogy a fűről mindig távolítsuk el a lehullott leveleket, mert ha sokáig otthagyjuk, akkor alatta könnyen kiszáradhat, megbarnulhat a gyep.

Az avar eltakarítása még azért is nagyon fontos, mert a fák kártevői általában a leveleken telelnek át. Ezért, ha szeretnénk tőlük megszabadulni, akkor gyűjtsük össze a leveleket, tegyük a komposztba.

Ebben az időszakban érdemes megejteni az utolsó fűnyírást is. De ne vágjuk túl rövidre, mert a hosszabb fűszálak jobban hasznosítják a napfényt, valamint megakadályozzuk ezzel a gyomosodást.

A cserjéket, sövényeket is ősszel érdemes visszavágni, metszeni, miután lehullottak a leveleik. Ezt azért kell megcsinálni, hogy a nedvesség felgyülemlése esetén megelőzzük az ágak korhadását.

A kertben, teraszon tartott cserepes növényeket vigyük be olyan védett helyre, ahol gond nélkül átteleltethetjük őket.

A fagyok beállta előtt szedjük fel azokat a gumókat, hagymákat, amik nem bírják a hideget, fagyokat. Tároljuk őket száraz, jól levegőző helyen.

Ha vannak a kertünkben fűszer- vagy gyógynövények, akkor azok betakarítását is érdemes elvégezni, hogy télen is élvezhessük jótékony hatásukat.

Amennyiben szeretnénk a következő évben is zöldségféléket, fűszernövényeket, gyógynövényeket a kertünkben, akkor azok magját is javasolt betakarítani, száraz helyen tárolni.

Szóval a teendők így ősszel megszaporodnak, és az idő is sürget minket, mert bármelyik pillanatban beköszönthet a tél.

Hasonló cikkek