Kerti zuhany

Kerti zuhany

Ebben a nagy nyári melegben nincs is jobb érzés, mint egy kellemes, frissítő zuhanyt venni, kiváltképpen akkor, ha ezt a szabadban, saját kertünkben tehetjük meg mondjuk egy kerti zuhany alkalmával.

A lehetőségek adottak, hiszen általában minden kertben van kerti csap és öntözőcső, mindössze egy kis vízvezeték-szerelői ismeret kell, hogy a vizet elvezessük odáig, ahová megálmodtuk a zuhanyzót. Arra azonban oda kell figyelni, hogy a téli időszakban lehessen vízteleníteni, nehogy elfagyjon.

Vegyünk, vagy készítsünk?

Udvarunk és kertünk adottságait figyelembe véve számos lehetőség közül választhatunk. A piacon hozzáférhető számtalan készen megvásárolható megoldás, vagy elkészíthetjük a kültéri zuhanyzót a saját elképzeléseink és anyagi lehetőségeink szerint.

Mert valljuk be őszintén, akármennyire is mutatósak a dizájnolt, kész zuhanyzók, mégis elégedettséggel tölti el az embert, ha saját kezével hoz létre egy ilyen dolgot, és a hölgyek szemében is rendkívül szexi ez a DIY hozzáállás a férfiak részéről.

Kerti zuhanyzó kialakításakor nem feltétlenül kell elkülöníteni az erre szánt területet, hiszen például egy állványos kerti zuhany bárhová leszúrható, illetve az öntözőcső végére szerelt zuhanyrózsa is felhelyezhető akár egy fára, vagy egy falra szerelt zuhanytartóra.

Ez a megoldás azok számára javasolt, akik akkora kerttel rendelkeznek, hogy nem áll fenn a kukkolók veszélye, illetve azoknak, akik kevésbé szégyenlősek.

Tervezés

Jól gondoljuk át, hogy hová szeretnénk tervezni a zuhanyzót, de mindenképpen érdemes napos helyet választani, nemcsak maga a zuhanyzás miatt, hanem azért is, mert így könnyedén felhasználhatjuk a nap melegét, hiszen felhelyezhetünk valahová egy feketére festett tartályt, amelyben így könnyedén, néhány óra alatt felmelegszik a víz.

Másik fontos tényező a napfény tekintetében a falak és a padló gyors száradása, amivel elkerülhető a penészedés, legyen szó az épület fala mellett létrehozott, vagy teljesen különálló zuhanyzóról.

Csak fantáziánk és kreativitásunk szabhat határt a megvalósításnak. A vízelvezetés kérdését is többféle módon oldhatjuk meg. Gondolok itt arra, hogy csatlakoztathatjuk a szennyvízelvezető hálózatra, vagy kavicságy segítségével a talajba szívódik fel a víz.

Milyen anyagot használjunk?

A kerti zuhanyzó kialakítása a személyes igényektől függ. Lehetőség nyílik teljesen nyitott, illetve zárt zuhanyzók kiépítésére. A padlót kialakíthatjuk csempéből, betonból vagy fából is. A lényeg, hogy ne legyen csúszásveszélyes a felület, valamint hogy könnyen tisztítható legyen, és természetesen legyen a víznek hová elfolynia.

Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha egy falra felfúrt, ívelt fémrúdra zuhanyfüggönyt teszünk. Egyszerű, olcsó és nem túl helyigényes. Ugyanez a helyzet akkor is, ha fa keretbe helyezett hullámlemezeket használunk paravánként.

Ha a kerti zuhanyzót különálló egységként képzeljük el, akkor remek megoldás, ha lécekből vagy egyéb faanyagból építjük azt meg, tulajdonképpen egy kabint hozva létre ezzel. Ha szeretjük a színeket, akkor igazán hangulatos kis házikót hozhatunk létre a lécek befestésével.

A még inkább vállalkozó szelleműek pedig bátran építhetnek téglából, terméskőből, vagy akár betonból is kültéri zuhanyzót. Az elképzelések megvalósításának csak a képzelet és a pénztárcánk szabhat határt.

A formáját, a méretét, a felszereltségét mind-mind a személyes igényeink határozzák meg. A lényeg a funkcionalitás, vagyis hogy egy forró nyári napon kerti munka, séta után felfrissíthessük felhevült testünket.

Hasonló cikkek