Hogyan szereld meg a csöpögő sarokcsapot

Hogyan szereld meg a csöpögő sarokcsapot.

Esős hétfő reggel volt.. Épp a reggeli szokásos körtúrámat tettem, mikor arra lettem figyelmes, hogy a wc tartály feletti csap csöpög. Mit csináljak? Hívjam ki az embert? – Egy frászt. Megcsinálom egyedül. Az ember nélkül… A mai témánk tehát, hogy hogyan szereld meg a csöpögő sarokcsapot.

Hogyan szereld meg a csöpögő sarokcsapot

Jól látható, hogy a flexibilis cső vagy bekötőcső (becsületes nevén Bicono) és a csap illesztésénél már vízkövesedik, tehát egy ideje ereszt. Feltételezhetjük, hogy a benne lévő gumi tömítőgyűrű elöregedett/elfáradt és ez okozza a gondot.

Előkészületek

Elő a szerszámosládával és lássuk, hogy áll a készletünk. Tömítőgyűrű nincs, tartalék cső nincs, kóc nincs. Irány a barkácsbolt és vásároljunk be.

Ha kell mérjük meg a cső átmérőjét, hogy tudjuk (vagy hogy az eladó a méret alapján tudja majd), hogy fél colos, háromegyedes vagy egy colos a csatlakozásunk. Wc tartálynál (és a sarokcsapoknál is többségében) egyébként sztenderd a fél colos.

Most, hogy tudjuk mekkora kell, összeállíthatjuk a listát (mindenből elég egy darab, de a legközelebbi sétát megspórolhatjuk, ha mindenből kettőt veszünk):

  • tömítőgyűrű – 2 x 25 Ft
  • kóc vagy termoszalag – 160 Ft

Régi a cső, régi a csap is. Biztos, ami biztos egy flexibilis csövet is venni kéne. Érdemes szólnunk az üzletben, hogy vízhez lesz, mert vízhez és gázhoz másféle kell, valamint ellenőrizzük, hogy a másik csatlakozása is ugyanakkora, mert nem feltétlen van így.

  • flexibilis bekötőcső – 730 Ft

Összesen 940 Ft.

Megvannak az alkatrészek, kellenek még a szerszámok és kezdhetjük is.

Hozzávalók egy személyre:

  • 1db szék, stoki, vagy bármi amire ráállhatok (magasan van)
  • 1db vízpumpafogó vagy kombináltfogó, ha nincs jobb
  • 1db mérőszallag (ha nem tudod szemre megmondani a cső átmérőjét)
Hogyan szereld meg a csöpögő sarokcsapot

Ugorjunk neki

Első lépésként ne felejtsuk el elzárni a csapot! – ha mégis elfelejtenéd fel fog tűnni… 😛 Ne ess kétségbe és állj neki kapkodni, hanem zárd el gyorsan és majd később rendet teszel.

A fogóval lazítsuk meg majd tekerjük le teljesen a cső végén található csatlakozót. Ellenőrizzük a tömítőgyűrű épségét. Szemre rendben van, de akkor mi a gond?

Hogyan szereld meg a csöpögő sarokcsapot

A csatlakozás másik fele is csupa vízkő volt, lehet hogy a cső gyengült meg és ereszt? Kicsit megszadizzuk a csatlakozót és máris kiderül. Igen. A cső fáradt el, ugyanis 1 pillanat alatt eltörtént egy kis hajlítgatástól, de gond egy szál se, hisz hoztunk egy csövet is almolási és biztonsági célzattal.

Hogyan szereld meg a csöpögő sarokcsapot

A kócra vagy termoszalagra így már nem lesz szükségünk, azzal a szigetelést erősítettük volna meg ha a régi csövet tettük volna vissza…
Eltesszük tartalékba, így legközelebb nem kell venni már.

Miután lecsavartuk a másik felét is a régi csőnek, az újba tennünk kell tömítőgyűrűket, ha nincs benne.

Hogyan szereld meg a csöpögő sarokcsapot

Kiszedhetjük a régiből és áttehetjük az újba, de elég nehézkes mutatvány így X év után és egyébként is ki tudja meddig tartana… Ne ezen az 50 Ft-on spóroljunk, tegyük be az újakat inkább.

Előbb az egyik felébe helyezzük be a gyűrűt, ügyelve arra, hogy egyik oldala se akadjon meg a belső menetben, majd kézzel hajtsuk fel szépen vissza a sarokcsap csővének menetére, végül húzzuk meg szorosan, de nem túl erősen a fogó segítségével. A másik felét ugyanígy csatlakoztassuk vissza a tartályra. Ha végeztünk, lassan nyissuk meg a csapot (igény szerint imádkozzunk).

Néhány órával és 4-5 lehúzással később is még… tádáám!

Hogyan szereld meg a csöpögő sarokcsapot

Ha mindent jól csináltunk egy ideig ismét békében székelhetünk…

Konklúzió

Ugye nem agysebészet? Elkészült 5 perc alatt 780 Ft-ból.

Alsó hangon is spóroltunk 5000 Ft-ot biztos (kiszállási díj, munkadíj, és a csövet se ennyiért számolta volna fel az ember ha tippelnem kéne) és nem függtünk senkitől, nem vergődtünk a szokásos problémákon, hogy mégis mikor jön a szerelő, miért nem ért már ide, pedig azt ígérte mostanra már itt lesz, stb.

Hasonló cikkek