Hollókő kastély és panoráma

Hollókő-i időutazás

Mindannyian jártunk már olyan helyen, ahol úgy éreztük, mintha évtizedekkel, évszázadokkal korábban megállt volna az idő. Mintha tudomást sem vett volna az a hely a világban lezajló változásokról, fejlődésről. Hollókő is egy gyönyörű példája ennek. Tarts velünk egy Hollókői időutazásra.

Aki ellátogat ide hollókőre, az nemcsak a hagyományokba nyerhet betekintést, hanem korábbi idők mindennapjait tapasztalhatja meg testközelből.

Hollókő elhelyezkedése

Hollókő egy kis falucska, mindössze 380 lakosa van, mégis hatalmas ismertségre tett szert. Az ófalu ugyanis az UNESCO által elnyerte a világörökség része címet.

A falu Nógrád megyében található, mindössze egy órányi autóútra Budapesttől. Zsákfalunak is nevezik, mivel csak egyetlen út vezet ide. A falu határát egy fekete holló őrzi. Szívből javasoljuk mindazok számára, akik szeretnének közelebbről megismerkedni a palóc hagyományokkal.

Látnivalók Hollókőn

Mivel az ófalu a világörökség része, így az is a legismertebb látnivaló. A több mint 100 éves kontyolt tetős palóc házak, valamint a falu jelképének számító katolikus templom is szemet gyönyörködtető látvány.

Ezekben a házakban számos kézműves műhely működik, ahol az ide látogatók különböző foglalkozásokkal, tevékenységekkel ismerkedhetnek meg. Ilyen például a fazekasság, a szövés, vagy a legkisebbeknek is szórakozást nyújtó játszóház.

A falumúzeumban láthatjuk, hogy milyen tárgyak vették őket körül, milyen eszközöket használtak a mindennapokban.

Emellett kihagyhatatlan még a Hollókői vár. A település felett magasodó dombon található várrom méltó éke a falunak. Azt is mondhatnánk, hogy kötelező eleme a kirándulásnak. Bár biztos vagyok benne, hogy megérkezvén senki sem fogja kihagyni a távolból hívogató várat.

Akik szeretnek a természetben kirándulni, azoknak pedig különösen kihagyhatatlan.

A sétaútvonal nem okoz nagy kihívást, tehát minden korosztály nyugodtan bevállalhatja. Még azok is, akik különösebben nem jönnek izgalomba egy várromtól, hiszen a csodálatos panoráma mindenkit le fog nyűgözni.

A vár belső részeit 2015-ben újították fel, ahol egy panoptikum is található, valamint fegyverkiállítás is.

Kellemes időtöltés

Hollókő minden rendezvénye a palócok hagyományaira, népszokásaira épít. Az itt élők rendkívül büszkék a származásukra, és igen intenzíven ápolják a szokásaikat.

Azt szokták mondani, hogy aki Hollókőre ellátogat, az egy életérzéssel lesz gazdagabb. Kiváltképp akkor, ha az ófalu egyik házában foglalunk magunknak szállást. Ott eredeti bútorok között tölthetjük az ott-létünket, megtapasztalva, milyen is volt a falu lakóinak élete egykoron.

Az ófalu szép fehérre meszelt házaiban bepillantást nyerhetünk még, hogy hogyan élték az emberek évekkel ezelőtt az életüket. És ebben idős mesélő nénik, bácsik is a segítségünkre vannak. Ők azok, akik az ide látogató turistákkal szívesen megosztják a falu és lakóinak életéről szóló történeteket, anekdotákat, néha még legendákat is.

Ugyanakkor nemcsak a mesék által tehetünk időutazást, hanem a gasztronómia területén is. A vendéglők vagy vendéglátók asztalához ülve autentikus palóc ételeket fogyaszthatunk.

Ha pedig ez még mind nem lenne elég, akkor a házakban berendezett műhelyekben kipróbálhatjuk magunkat fazekasként, vagy szőhetünk szövőszéknél.

De ha csak nézelődni szeretnénk, és nem alkotni, akkor is számos lehetőség áll a rendelkezésünkre. Ilyen például a Babamúzeum, a Szent Márton-templom, a Postamúzeum vagy éppen a Guzsalyas ház.

Számos rendezvény a palóc hagyományokhoz kötődik, amikor a falu apraja-nagyja magára ölti a híres palóc népviseletet. Mivel nem egy nagy lélekszámú faluról van szó, így érthető ez a hatalmas összetartás, valamint az, hogy ennyire ragaszkodnak a hagyományaikhoz.

A mai rohanó világban hihetetlenül érdekes élmény egy olyan közösség részévé válni, ahol mintha megállt volna az idő.

Annak ellenére, hogy ilyen sok látnivaló és rendezvény vár minket Hollókőn, mégsem lehet szabadtéri múzeumnak, skanzennek nevezni, hiszen ez egy élő falu, itt laknak emberek, élik a mindennapjaikat.

Hollókőre gondolva nem jut más az eszembe, csak az, hogy mélységesen tiszteletre méltó, ahogyan ez a kis közösség őrzi és ápolja a hagyományait. Érdemes megnézni. 🙂

Hasonló cikkek