Derítő-tó, a horgászparadicsom

Derítő-tó, a horgászparadicsom

Amikor a férfias időtöltésekről esik szó, akkor legtöbbször a horgászat is szerepel a listán. Mintha valami földöntúli nyugalom szállná meg horgászat közben az embert. Lelassulsz, minden elcsendesedik – hiszen hangoskodással elijesztenénk a halakat –, magad mögött hagyhatod a rohanó világot. Sokak számára ez a csend és nyugalom, a mindennapokból való kiszakadás jelenti a feltöltődést, még ha nem is fog halat. A Derítő-tó partjában nem fogsz csalódni.

A legjobb ötletek ilyenkor születhetnek, hiszen van időd és alkalmad elmélyülni a gondolataidban. Ugyanakkor a horgászatnak nem kell feltétlenül magányos sportnak lennie, hiszen magaddal viheted a családodat vagy a barátaidat, sőt még a kedvencedet is.

Nagyon sok helyszínt végig kell próbálnod, mire megtalálod azt, amelyik számodra a legmegfelelőbb. Szeretnénk azonban felhívni a figyelmed egy Magyarországon méltán híres tóra, amit egy igazi horgásznak feltétlenül ki kell próbálnia. Ez pedig nem más, mint a Derítő-tó.

A tó földrajzi elhelyezkedése

Mivel a tó Tatabánya közvetlen közelében van, így viszonylag könnyen megközelíthető. Akár Budapest, akár Győr irányából érkezünk, az M1-es autópálya Tatabánya centrum lejáratánál kell lekanyarodni, majd Vértesszőlős irányába indulni. Ha nem autópályán közelítjük meg a tavat, akkor az 1-es vagy a 10-es úton kell mennünk.

A Derítő-tó története

Negyven évvel ezelőtt azért hozták létre ezt a mesterséges tavat, tulajdonképpen szűrőmezőt, hogy az Öreg-tó védelem alá kerüljön. A cél az volt, hogy az Által-ér itt rakja le a hordalékát. Megépítették hát a gátat, amit az itteniek csak „magaspartnak” hívnak, és elárasztották a területet.

A nevét is a tulajdonképpeni feladatáról kapta, hiszen azzal a céllal épült ki, hogy a bányák úszó üledékét felfogja, derítse. Ezért lett Derítő-tó. A tó 32 hektáron terül el. Igazán vadregényesnek mondható, hiszen a sűrű nádas és a köves részek váltakoznak a partján.

Ahogy az lenni szokott, a végeredmény túlnőtte az elgondolást. A tó az egyik legkedveltebb horgászparadicsom lett Magyarországon. Minek köszönhető ez? Annak, hogy az elárasztott területen nem vágták ki a fákat, így a tóban élő halak gond nélkül találtak búvóhelyet, ennek köszönhetően pedig gigantikus méretűre nőttek.

A Derítő-tó jellemzői

Mivel egy erdős rész, tele fákkal, bokrokkal stb., lett elárasztva, így a Derítő-tó vizén való horgászat még a profiknak is fejtörést okozhat. Egyenetlen a tó mélysége, tele van akadókkal, vagyis igazi kihívás még a legtapasztaltabb horgászoknak is. Cserébe azonban sohasem maradunk fogás nélkül. A halak igazán jól élnek a tóban, és jó dolgukban bizony hatalmasakra is nőnek.

Az ember maga dönti el, hogy melyik évszakban, milyen felszereléssel felvértezve látogat el ide. Egy azonban szinte teljesen biztos. Üres kézzel csak az fog távozni, aki nem is próbál meg horgászni. Köszönhetően annak, hogy folyamatosan telepítik a halakat.

A tónál sem csak a horgászoké a világ…

Nem mindenki szeret horgászni, aki ellátogat a Derítő-tóhoz, de nem kell aggódni, mert mindenki igényeit kielégítő szolgáltatásokat nyújt. Elsősorban azoknak javasolt, aki szeretnek a természetben feltöltődni, kikapcsolódni.

Szállásként a tó körül megtalálható faházak bérelhetők, ugyanakkor a kalandorok a sátorozást is bevállalhatják, hiszen az ingyenes. A hely állatbarát, tehát kedvenceinket is nyugodtan magunkkal hozhatjuk.

Érdemes a tó körül hosszú sétákat tenni, gyönyörködni a természet nyújtotta állat- és növényvilág gazdagságában. Külön kiemelnénk, hogy a tó közepén van egy leander, ami köré le lehet ülni, és ahová egy kis hídon lehet bejutni. Igazán érdekes élmény.

Ha a környék történetével szeretnénk megismerkedni, akkor mindenképpen látogassunk el a Tatai várba. Az Öreg-tó partján fekvő vízi várról van szó, ami a 14. században épült. Ott van még az Angolkert is, ahol a növények szerelmesei találhatnak önfeledt kikapcsolódásra, és nem messze van a vártól.

Számos érdekesség várja az ide látogatókat, mint például a csoda szép pálmaháza, a Kiskastély, vagy a török mecset. Sőt, még szabadtéri színpad is van a színházbarátok nagy örömére.

A Derítő-tó tehát nem kizárólag csak a horgászok számára nyújt szórakoztatást, hanem az egész család, baráti társaság számára is.

Hasonló cikkek