Montenegro

A sokszínű Montenegró

A Magyarországot körülvevő országokban számos említésre méltó tengerparti nyaralóhely található. Többek között ide tartozik Montenegró is (az ország nyelvén Crna Gora). Az ország tengerpartján található városok mindegyike ismert kisebb, vagy nagyobb mértékben.

Montenegró elhelyezkedése

Montenegró Bosznia és Hercegovinával, Szerbiával és Albániával határos, tengere pedig az Adriai-tenger. A hivatalos pénzneme az euró, annak ellenére, hogy az ország nem EU-s tagállam.

Magyarországról több útvonalon keresztül is eljuthatunk Montenegróba. Mindegyik útvonalnak megvan a maga varázsa. Kérdés az, hogy a gyorsaság miatt feláldozzuk-e a látnivalókat.

Az út maga egyébként nagyon izgalmas, leginkább azok számára, akik szeretik a szűk, hegyi szerpentineket. Tranzitszállást mindenképpen érdemes beiktatni, ha nem szeretnénk felváltva és éjszaka is vezetni.

Választhatjuk azt a lehetőséget is, hogy Horvátországon, valamint Bosznia és Hercegovinán keresztül érkezünk. A horvát autópályák rendkívül jó minőségűek. Boszniában már kevésbé vannak kiépített autóutak, de azért ott sem kell úttalan utakra számítanunk. Persze ha nem szeretnénk autópályadíjra költeni, akkor választhatjuk a kisebb regionális utakat is.

Az odautazás is lehet izgalmas

Az autózás szerelmesei viszont még ennél is jobb lehetőséget választhatnak. Végigjárhatják a méltán híres, és a világ legszebb útjai közé sorolt Jadranska magistralat. Ez az úgynevezett Adriai főút, ami a horvátországi Rijekától (Fiume) halad végig az Adriai-tenger partján, egészen a montenegrói Ulcinjig. Aki látott már autókat népszerűsítő reklámfilmeket, az biztosan felismeri a tájat. Az útvonal szépsége, valamint az út minősége hosszú évek óta vonzza az autógyártó cégeket.

Montenegró maga nem egy nagy ország, viszont annál több izgalmat tartogat. Akármelyik tengerparti részen is nyaralunk, biztosak lehetünk benne, hogy élményekben és látványban nem lesz hiány. De ugyanez elmondható a hegyvidéki részekről is. Autentikus kis falvakon vezet át az út, ahol jellegzetes helyi termékeket vásárolhatunk (például sajtokat, a híres pršutot, vagyis sonkát), illetve belekóstolhatunk a gasztronómiájukba. Mindenkinek javaslom a kajmakot, a csevapcsicsit, valamint a pljeszkavicát. A hegyi túrákat kedvelőknek sem kell panaszkodniuk, hiszen a hegyvidéki részeken kijelült túraútvonalak vannak.

Kotori-öböl

Montenegróban számos gyöngyszem található, és ezek közül az egyik a Kotori-öböl. Ismertsége ellenére is megfizethető bárki számára, csak jól szét kell nézni az ajánlatok között. Nem hozhatunk rossz döntést, az öböl akármelyik települését is választjuk a pihenésre és a fürdőzésre.

Tivat az öböl egyik legnagyobb városa. Aki repülővel érkezik, az itt fog landolni. A város nem csak a turistaidényben lakott, hanem egész évben. Tivat közelében található Montenegró egyik legszebb és legjobb besorolást kapott strandja, a Plavi horizonti. Amit úgy fordíthatnánk le, hogy kék látóhatár. A név nem véletlen, hiszen a homokos strand vize kristálytiszta. A gyönyörű napfény pedig még szebbé teszi.

Azért említem, hogy homokos a strand, mert Montenegróban jellemzően kavicsos vagy apró kavicsos partszakaszok a jellemzőek leginkább.

Kotor városa

Kotor városa is igen népszerű a turisták körében. Gyakran hajóval érkeznek ide, hiszen gyakori vendégek itt az óceánjáró hajók. Kotor óvárosának szépsége és hangulata igazán magával ragadó. A rendezett, hangulatos kis utcák igazán jól átadják a mediterrán életérzést.

Világszintű népszerűsége miatt Kotor kissé drágább, mint az öböl egyéb települései, de még mindig nem a megfizethetetlen kategória.

Az öböl egyik települése sincs messze egymástól, így autóval is bejárható. De ha szeretnénk, akkor komppal is közlekedhetünk Kamenari és Lepetane között, hogy lerövidítsük az utat.

Akik azonban kellő kondival és vállalkozószellemmel rendelkeznek, azok bátran kerékpárra is pattanhatnak, hogy körbetekerjék az öblöt.

Hajótúra során a Kék barlangba is eljuthatunk. Azért nevezik így, mert a barlangban a víz gyönyörű türkizkék, átlátszó, és jéghideg, hiszen soha nem éri nap. Ennek ellenére sokan beleugranak a hajóról, hogy felfrissüljenek.

Ha fiatalos, lüktető éjszakai élettel és bulikkal teli helyen szeretnénk tölteni a nyaralásunkat, akkor a Kotori-öböl városai közül Herceg Novi lesz a nyerő választás. Ez a város a nyár folyamán soha nem alszik. Egymást érik a part menti bárok, szórakozóhelyek, egy-egy idényben gyakran adnak koncertet nevesebb előadók is. Neves alatt a szerb, a montenegrói, a boszniai közönség számára ismert előadókra gondolok.

A tengermellék üdülőhelyei

A nemzetközi közönség számára is ismert előadók koncertjeiért el kell hagynunk az öblöt, és tovább kell haladnunk dél felé. Egészen addig, míg meg nem érkezünk Budva városába.

Budva szintén közkedvelt hajós úti cél, kevésbé óceánjáróknak, mint inkább jachtoknak. Ennek az is oka, hogy Budva közelében található Sveti Stefan. Ez a világhírű luxusnyaralóhely vonzza a hírességeket. Sveti Stefan tulajdonképpen egy sziget, és az egész sziget egy sok-sok csillagos luxusszálloda. A strandján egy napozóágy bérlése 120 euróba kerül napjára, és kizárólag csak a szálloda vendégei vehetik igénybe. Összehasonlításképpen szeretném elmondani, hogy Montenegró egyéb helyein a napágy bérlése 5 eurónál kezdődik, az átlag pedig 8-10 euró napjára.

Sveti-Stefan

Hasonló cikkek