Mecsek

Mecsek a sokszínű

A Mecsek Baranya megyében helyezkedik el, Pécs városától északra. A hegység legmagasabb csúcsa a 682 méter magas Zengő. Dombság, ártér és hegyvidék kapcsolódik itt egymáshoz harmonikusan. A Mecsek mintegy 550 négyzetkilométernyi területet foglal magába.

A Mecsek természetvédelmi terület

Erdeinek nagy része védett, sőt egyes részei fokozott természetvédelmi oltalom alatt állnak, valamint két rezervátum is található itt. A hegység számos természeti kinccsel rendelkezik, mint például a szén és az urán. Ugyanakkor több barlang, forrás is található, valamint mindezek mellett egyedi növény- és állatvilággal is színesíti a területet.

Aki tehát ellátogat a Mecsekbe, az testközelből megtapasztalhatja ezeket a természeti kincseket. Azonban fokozottan oda kell figyelnie arra, hogy ne okozzon semmilyen kárt, hiszen természetvédelmi területről van szó.

Kirándulási tippek

Mindenki más-más okból dönt egy adott kirándulóhely mellett. A legjobb variáció azonban az, ha a lehetőségek széles skálája áll a rendelkezésünkre, ami alapján eldönthetjük, milyen tevékenység keretében szeretnénk eltölteni az időnket egy helyen.

A Mecsek esetében a bőség zavara az, ami megnehezítheti a döntésünket. Útnak indulhatunk gyalogosan egy hátizsákkal és kerékpárral is, de választhatjuk a tavasztól őszig közlekedő keskeny nyomtávú kisvasutat is.

Széles körű látogatóközönséget szolgál ki a Mecsek, hiszen itt megtalálja a helyét a bakancsos túrázó, a több napot itt töltő üdülő, a csapatépítő tréningre érkező cégek munkatársai, sőt, még az esküvőre meghívott vendégek is.

Mecseki Erdei Iskola

Mivel a Mecsek természetvédelmi terület, így nem véletlen az, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos nevelésre. Mindezt persze legjobb esetben élőben a helyszínen, de ha erre valakinek nem lenne módja, akkor számos online tananyag hozzáférhető már. A kis videókban általában egy-egy témakört dolgoznak fel (pl. csiga, zuzmó), majd ki lehet tölteni az ehhez kapcsolódó feladatlapot is.

Fontos már kisgyermekkorban elkezdeni a környezetvédelemre és a fenntartható fejlődésre való nevelést!

Mecsextrém

Tagadhatatlan, hogy a legnépszerűbb látványosság a Mecsekben az ember által létrehozott Mecsextrém. Ez az erdei kalandpark felhőtlen szórakozást kínál kicsiknek és a nagyoknak egyaránt. Itt az egész család jól fogja érezni magát. A kötélpályák, bobpályák, mászófalak ügyességet kívánnak meg a felnőttektől is, nem csak a gyerekektől. Természetesen a felsorolásra a teljesség igénye nélkül tekintsünk. Garantáltan el tud itt tölteni a család egy egész napot.

Medvehagyma-mennyország

A gasztronómia szerelmesei plusz egy pontot adnak a Mecseknek, hiszen itt található az ország egyik legismertebb medvehagymatermő-területe. A medvehagyma szabadon szedhető 2 kg/fő mértékben naponta ha viszel magaddal megfelelő szerszámot. Természetesen büntetést von maga után, ha valaki kereskedelmi célokra próbál meg nagyobb mennyiséget leszedni engedély kiváltása nélkül.

Természetközeli Mecsek

Akár több napig is élvezhetjük a Mecsek nyújtotta csodálatos természeti kincseket, hiszen számos olyan táborhely található itt, ahol több napon keresztül is sátorozhatunk.

Nagyszerű kiindulási helye lehet ez baráti társaságok számára, hogy minden nap más-más túraútvonalat járjanak be, illetve gyerekek számára kitűnő lehetőséget ad természetbúvár táborok szervezésére.

Mecsek két keréken

A kerékpározás szerelmesei sem maradnak ki a jóból. Azonban azt tartsuk szem előtt, hogy tapasztalatlan terepbiciklisek ne vágjanak neki, hiszen az útvonalak komoly emelkedőket és lejtőket is tartalmaznak. A balesetveszély elkerülése végett tehát fontos, hogy a kerékpárunk kifogástalan műszaki állapotban legyen, és hogy ne először vágjunk neki biciklivel hegyi terepnek.

Aki ellátogat a Mecsekbe, az biztosan nem fog unatkozni. A majdnem 150 forrás, a négy kilátó, a számos erdei túraútvonal és pihenőhely, valamint több tanösvény teszi lehetővé, hogy aktívan tölthessük el a szabadidőnket. Induljunk neki a Mecseknek akár gyalog, akár kerékpárral, nem fogunk csalódni. Kirándulásunkat térképek és az útvonalakon kihelyezett jelzések segítik.

Hasonló cikkek