Menjünk ki az udvarra a "maradj otthon" alatt!

Menjünk ki az udvarra a „maradj otthon” alatt!

A mostani járványügyi helyzetben szerencsésnek mondhatja magát az, aki kerttel vagy udvarral rendelkező házban lakik. Nem kell olyan erősen szembenéznie a „maradj otthon” bezártságérzéssel, mint azoknak, akik a lakás négy fala közé kényszerültek.

Sokat olvashatunk arról az utóbbi időben, hogy milyen súlyosan sérülhet pszichikailag az ember a bezártság miatt. Remélem, ez nem így van, főleg azoknál nem, akik kimozdulhatnak a kertjükbe, udvarukba, gyümölcsösükbe. Őket még az esetleges kijárási tilalom sem korlátozhatja abban, hogy kimenjenek az udvarra, a kertbe, pihenjenek ott, friss levegőt szívjanak.

Irány a kert!

A kertes házak tulajdonosainak szinte az év minden szakában van teendője. A kert, gyümölcsös, esetleg veteményes kert folyamatos gondozást, odafigyelést igényel. De ha nincs is gyümölcsös vagy veteményes kert, akkor is vannak karbantartási munkálatok, valamint megálmodott kertfelújítási tervek, amik megvalósításához a jelenlegi helyzet lehetőséget biztosít.

Az udvari teendők bőséges listája

Sokunk teendőinek a listáján szerepel az, hogy rendet rakunk a garázsban, a tárolókban, ellenőrizzük a kerti szerszámokat, valamint elvégezzük a ház körüli tavaszi munkálatokat. Azonban nagyon sokszor éppen erre nem szakítunk időt, csak ha már nagyon muszáj, vagy ha már nem tudunk semmit a garázs polcaira tenni, annyira tele van mindennel.

Mivel legtöbben igyekeznek tartani magukat a #maradjotthon felhíváshoz, így fokozottan odafigyelnek arra is, hogy a szükségesnél több időt ne töltsenek emberek között. Kimaradnak az életünkből a külön programok, így sokkal több minőségi időt tölthetünk a családunkkal és kedvenceinkkel. Ebbe pedig bőven belefér az is, hogy közösen rendezgetjük a ház környékét, a kertet, megvalósítjuk a terveinket. Mindez azért is jó, mert a szabadban, a friss levegőn tartózkodhatunk, így pedig kevésbé érezzük azt, hogy bezárva lennénk.

Együtt a család

A kerti munkákból a gyerekek is kivehetik a részüket, akár kicsik, akár nagyobbak. A család összekovácsolásában rendkívül hasznos szerepet tölthet be, ha együtt tervezünk és alkotunk, vagy együtt gondozzuk a növényeket, aminek a termését aztán szintén közösen fogjuk betakarítani.

Szóval a lehetőségek skálája széles, és a legjobb az egészben, hogy mi magunk dönthetjük el, mivel is akarunk éppen foglalkozni a „maradj otthon” alatt.

Lehet, hogy most végre lesz idő arra, hogy hinta vagy csúszda készüljön a gyerekeknek, vagy végre elkészüljenek a régen beígért virágtartók kertbe, polcok a házba, esetleg új kutyaház a kis kedvencünknek vagy ajándékba egy menhelynek. Remek alkalom ez arra, hogy akinek van felszerelése, az barkácsolással töltse az időt. Például lehet egy kis faházat eszkábálni a gyerekeknek, ami csak az ő kis birodalmuk, ahol eltölthetik játékkal az idejüket. Így kevésbé lesz számukra unalmas, hogy folyton otthon kell lenniük.

Ugyanakkor így tavasszal, amikor a természetben újra beindul az élet, a kert is csábítja az embert. Most van itt az ideje a cserjék, bokrok, örökzöldek ültetésének. Ugyanakkor a virágok ültetése is most aktuális.

Egy családi vacsora után az is lehet a program, hogy leülünk közösen és megálmodjuk, milyen kertet, udvart is szeretnénk. Megtervezzük, hogy hol fásítunk, hol lesznek a virágágyások, a fűszerkert, milyen kis kerti ösvényt képzeltünk el. Együtt dönthetjük el, hogy hol lesz a helye a kerti grillnek, hová tervezünk tavacskát, és hogy egy új kerti bútor vagy gyerekek játszótere a kert melyik részén kap helyet.

Találjuk meg a lehetőségeket a „maradj otthon” idején is!

Ne szörnyű kényszerként fogjuk fel ezt a helyzetet, hanem a lehetőségeket lássuk meg benne. Lelkileg is jót tesz, ha nem azon agyalunk folyton, hogy mennyire rossz is, hogy nem mehetünk ahová akarunk. Legyünk kreatívak.

Gondolkodjunk inkább el azon, hogy mennyi mindent meg tudunk most valósítani a terveink közül. Örüljünk annak, hogy rengeteg időt tölthetünk együtt a szeretteinkkel, egy csomó mindent csinálhatunk együtt. Olyan dolgokra van most időnk, amit azelőtt csak halasztgattunk, mert mindig volt valami más, ami fontosabb.

Maradjunk otthon és élvezzük az együtt eltöltött pillanatokat!

Hasonló cikkek