Tavaszi munkák a kertben

Tavaszi munkák a kertben

Végre itt a tavasz, irány a kert! – Tavaszi munkák a kertben

A növények új életre kelnek ilyenkor, és ahogyan ősszel is fel kell őket készíteni az „alvó” időszakra, úgy tavasszal is vannak teendőink a kertben, mielőtt növényeink aktív időszaka megkezdődne.

Legyünk óvatosak! Ne kapkodjuk el a kerti munkák megkezdését. Várjuk meg, hogy legalább egy héten keresztül jó idő legyen, ami azt jelenti, hogy több napon keresztül nem esik a hőmérséklet 5 Celsius-fok alá, még éjszaka sem. Ha elhamarkodjuk a dolgot, akkor sajnos megtörténhet, hogy egy hidegebb éjszaka hatalmas károkat tesz a növényekben.

Tavaszi munkák a kertben – Hol is kezdjük?

Mielőtt hozzákezdenénk a munkához, ellenőrizzük le, hogy minden szükséges eszközzel, szerszámmal rendelkezünk-e. Ha nem, akkor szerezzük be, vagy javítsuk meg, amire szükségünk van.

Számos fontos dolog van, amit meg kell csinálnunk, és őszintén szólva nem is lehet fontossági sorrendet felállítani, hiszen minden tevékenység fontos, és azt szolgálja, hogy kertünk (legyen az akár veteményes vagy díszkert), gyümölcsösünk megkapja a kellő gondoskodást és előkészítést ahhoz, hogy a fejlődése zavartalanul meginduljon. A most elvégzett kerti munkáknak köszönhetően növényeink egész évben szemet gyönyörködtetően fejlődhetnek.

A metszés

Első lépésként érdemes a metszéssel kezdeni. Nem csak a gyümölcsfákra gondolok itt, hanem bármilyen növényi részre, aminek levágása elősegíti annak további fejlődését.

Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a különböző növények más-más metszési technikát igényelnek. Tehát nem ugyanúgy kell megmetszeni egy sárgabarackfát, mint egy almafát, a szőlő metszése is teljesen más, mint az egyéb bokros-bogyós növényeké. Amennyiben nem vagyunk ezzel kapcsolatban biztosak a dolgunkban, érdemes utánaolvasni, oktatóvideókat nézni, esetleg szakember segítségét kérni.

Ugyanígy a díszfák, díszbokrok, rózsatövek metszése is most esedékes. Tapasztalt kertészek azt mondják, hogy a rózsákat akkor kell metszeni, amikor az aranyeső virágzik.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy metszés után kezeljük a felületet sebkezelővel!

A kártevők elleni küzdelem

Miután elvégeztük a metszést, akkor kerítsünk sort a tavaszi lemosó permetezésre is. Ez azért fontos, mert ennek segítségével megszabadulhatunk a növényen áttelelt rovaroktól, gombáktól. Természetesen a permetezést egész évben folytatni kell, amennyiben a kártevők újra megjelennek.

Ha természetes, a környezetet nem károsító szereket szeretnél használni, akkor keresgélj a neten, olvass szakirodalmat, mert számos lehetőség áll már rendelkezésünkre.

Tápanyagpótlás

A következő lépés, hogy a téli nyugalom után tápanyaggal lássuk el a talajt. Mindez történhet műtrágyával vagy komposzttal is. Szétszórás után a talajba kell dolgozni, és egyébként is érdemes tavasszal átmozgatni a termőtalajt (akár rotációs kapával, akár ásóval – a terület nagyságától függően).

Kertrendezés

A gyeptakarót is ebben az időszakban érdemes fellazítani kicsit, hogy levegőhöz jusson, jobban és erősebben fejlődjön. Mindenképpen távolítsuk el róla az avart, hogy fejlődésnek induljon, ne sárguljon be alatta. Az első nyírást nem kell elkapkodni. Várjuk meg, amíg kellően nagyra és erősre nő a fű.

Tavasszal érdemes például a gyümölcsfákat, örökzöld dísznövényeket, bokrokat elültetni. Akármennyire is nedves a talaj, ezeket mindig alaposan locsoljuk be, mert a megfelelő mennyiségű víz nélkül nem engednek gyökeret.

Ez az időszak kedvez a cserepes növények átültetésének is.

Ilyenkor ismét elővehetjük végre a kerti bútorokat, hogy ejtőzhessünk a napsütésben.

Veteményes kert

Ha veteményes kertet is szeretnél, akkor a magok vetésének is tavasszal van itt az ideje. Már márciusban elvethetjük a magokat fólia alá, hogy áprilisra kifejlődjenek a palánták. Ugyanakkor vannak növények, amiknek a magját már most szabad földbe vethetjük. Ilyen például a borsó, spenót, retek, hagyma, saláta, sárgarépa, krumpli stb. Ha nem vagyunk biztosak abban, mit mikor kell vetni, akkor kövessük a csomagoláson megtalálható útmutatót.

A fagyok elmúltával felszabadíthatjuk a kerti csapot a védőtakarása alól, ellenőrizzük le, hogy nem történt-e fagyás a tél folyamán. Ha ilyenkor még találunk hibát, akkor van időnk a meleg időszakig megjavítani azt.

Sok a teendő, de megéri a fáradság!

Hasonló cikkek