Sziklakert készítése

Sziklakert készítése

Hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy azok a kertek szebbek, ahol van kerti tó, kiépített terasz, sziklakert. És nem is kell hatalmas vagyonokat költeni arra, hogy ezeket megvalósítsuk, mert mi magunk is megcsinálhatjuk őket. Ilyen pl. a sziklakert készítése is.

Tulajdonképpen mi is az, ami egy kertet igazán látványossá tesz? Vajon a látványos és a szép ugyanazt jelenti? Ilyen kérdések forognak a fejemben, amikor azt mondom, hogy egy kert szép. Talán mondjuk inkább azt, hogy miden gondozott kertnek megvan a maga varázsa. Az pedig, hogy mennyire látványos vagy szép, a tulajdonoson és képzelőerején múlik.

A kertek igazán változatosak tudnak lenni. Vannak, akik szeretik megterveztetni egy szakemberrel, hogy is nézzen ki a kert. Ott természetesen minden egyes virágnak, örökzöldnek, fűszálnak megvan a maga helye. Aztán persze van, aki ezt DIY próbálja utánozni, és persze olyan is, aki teljes mértékben a saját elképzelései szerint alakítja ki a kertet, annak minden kaotikusságával együtt. És mégis mind szép.

Sziklakert készítése. Hogy kezdjünk hozzá?

Ha sziklakertet akarunk kialakítani az udvarunkban, akkor érdemes idejében eldönteni, hogy pontosan hol is lesz a helye. Ezek után szerezzük be a szükséges „sziklákat”, köveket. Ezeknek a szállításánál azonban legyünk nagyon óvatosak, hiszen egy-egy kő akár 100 kg feletti súlyt is nyomhat.

Ezek után már hozzá is lehet kezdeni a sziklakert készítéséhez, kialakításához. Hogy melyik évszakban? Tulajdonképpen mindegy, csak ne télen. Mégis leginkább a nyár vége az az időszak, amikor a legjobb megcsinálni, hiszen az ez után kinövő gyomokat még kiszedhetjük tél előtt, és a növények is meg tudnak erősödni a talajban. Tél folyamán pedig tömörödni fog a sziklakert talaja, a sziklák is abbahagyják a mozgolódást, vagyis stabil lesz.

A terület előkészítése

Első lépésben tisztítsuk meg a területet, ahová a sziklakertet tervezzük. Szedjük ki a gazt, és ássuk ki a sziklakert területét kb. 10 cm mélyen. Ebbe a mélyedésbe is tegyünk köveket vagy téglákat, hogy a későbbiekben kialakított sziklakert ne süllyedjen meg. A talaj tekintetében pedig gondoskodnunk kell arról, hogy a felgyülemlett vizet elvezesse. A sziklakerti növények jellemzően nem kedvelik a bő nedvességtartalmú talajt, éppen ezért, bármilyen talajtípust is használunk, ahhoz kevernünk kell murvát. A lényeg tehát az, hogy a sziklakerti növények talajának rendkívül jó vízáteresztő képességgel kell rendelkeznie.

A sziklakert megformálása

A sziklakert magassága ne haladja meg az 1,5 métert, mert instabillá válhat. A tájolása lehetőleg dél – délkelet irányú legyen, és mindenképpen érje nap, ne árnyékban legyen.

A kialakítás során mindig a sziklák, kövek elhelyezésével kezdjük a munkát. Alulra kerülnek a nagyobb méretű darabok, majd ahogy haladunk felfelé, úgy jönnek a kisebbek. Természetesen a szintek létrehozása során a sziklák közötti réseket kitöltjük a földkeverékkel.

Miután elkészül az építményünk, ne ültessük azonnal tele növényekkel, hanem várjunk pár napot (akár néhány hetet is), hogy a sziklák és a talaj elhelyezkedjen.

Növények telepítése a sziklakertbe

A növények esetében is a legnagyobbakkal kezdjük a beültetést. Amikor azokat szétszórtuk, akkor jöhetnek a kisebb méretűek, végül pedig a talajtakaró fajták. Ezekből érdemes több tövet is egymás mellé ültetni, hogy jól mutasson, és később tényleg összenőjenek egy egységes talajtakaróvá. Ha bizonytalanok lennénk a növények kiválasztásában, akkor szaküzletben segíteni fognak nekünk, hogy pontosan melyek is azok a növények, amelyeket éppen erre a célra vásárolhatunk.

Amint látjuk, nem nagy ördöngösség egy mutatós sziklakertet összehozni. A kihívást mindössze az jelentheti, hogy mennyire profi kinézetű és mekkora méretű sziklakertet szeretnénk készíteni.

Tervezd meg és valósítsd meg a környék legmutatósabb sziklakertjét az udvarodban! 🙂

Hasonló cikkek