Lázbérci víztározó

A Lázbérci víztározó

A Lázbérci víztározó nem került még megemlítésre, amikor korábban írtunk a Bükki Nemzeti Parkról. Ezt a mesterséges tavat ugyanis inkább azoknak ajánljuk, akik szeretnék elkerülni azokat a helyeket, ahol sok turista van egyszerre.

Mindannyian tudjuk, hogy számos olyan túraútvonal és -hely van kialakítva a nemzeti parkokban és a természetvédelmi területeken, amik azt hivatottak elhitetni velünk, hogy a vadregényes természetben vagyunk. Holott ezek mind kiépített útvonalak, ahol maximálisan a turisták igényeinek és elvárásainak a kiszolgálása a cél. Furcsán hangozhat, de ezekben az esetekben urbanizált természetről van szó. Ha úgy tetszik, testre szabott természetközeli élményben lehet részünk, amiben időnként megpihenve gyönyörködhetünk.

A Lázbérci víztározó fekvése

A Lázbérci Természetvédelmi Körzetet 1975-ben hozták létre az Uppony-hegységben, az Uppony és Dédestapolcsány falvak közötti területen. Észak-Magyarország egyik legnagyobb víztározója, amely a Bán patak felduzzasztásával került kialakításra.

A tó 77 hektáron terül el, mintegy 200 méteres tengerszint feletti magasságon. A vízgyűjtő azt a célt szolgálja, hogy a terület lakosságának elegendő mennyiségű ivóvizet biztosítson. Az országos Kéktúra útvonalának része, tehát a turisták által igen látogatott kirándulóhely.

Merjünk letérni az útról.

Érdemes néha letérni a kiépített túraútvonalakról, hogy ténylegesen felfedezhessük az igazi természetet. A Lázbérci víztározó a festői szépségű upponyi völgy szurdokszerű völgyében helyezkedik el. Létrehozásakor új utat kellett építeniük a két település között, mivel a régit elárasztották. Azonban cseppet sem kár érte, hiszen az új úton autózva a tó teljes pompájában gyönyörködhetünk.

És… Amellett, hogy a tó környéki kijelölt útvonalat bejárjuk, érdemes „lelépni” arról. A könnyebb séta érdekében kevés holmit vigyünk magunkkal.

Nos, ha követjük a Kéktúra útvonalát, akkor a Lázbérci víztározóhoz is eljutunk. Azonban vannak ösvények, ahol letérhetünk a kijelölt útvonalról. Nem kell aggódni, semmilyen veszély nem fog fenyegetni minket. Mindössze ténylegesen megtapasztalhatjuk a valódi érintetlen természet szépségeit.

Egyik ilyen lehetőség, hogy ha a túra dédestapolcsányi szakaszának a végén a tó melletti töltésen merőlegesen kelet felé haladunk. Itt bejutunk az erdőbe, majd pedig végighaladhatunk a parton.

Meg fogunk döbbenni azon, hogy valóban érintetlen, tiszta tájon járunk. Szerencsére nem fogunk találkozni illegális szemétkupacokkal, vagy emberi rombolással. Csak és kizárólag tiszta, valódi természettel.

Sportolási lehetőségek a környéken

A tó maga tehát erdők és hegyek ölelésében várja az ide látogatókat. Az érintetlen természet olyan élményt nyújt, mintha nem is Magyarországon járnánk.

Hatalmas előnye a tónak, a szépsége mellett természetesen, hogy akár gyalogosan, akár kerékpárral is könnyen megközelíthető. Így azok számára is kedvelt úti cél lehet, akik nem csak szájtátva szeretnének gyönyörködni a természetben séta közben, hanem ezt futva vagy kerékpáron szeretnék megtenni.

De arra is van lehetőség, hogy a parton ülve gyönyörködjünk a tájban naphosszat, miközben horgászunk. Igen, lehet a tavon horgászni. Természetesen engedély kell hozzá, de lehet.

Lázbérci természetjárás

Érdekes élmény lehet a gyerekek számára, ha elhozzuk őket ide. Élőben és testközelből tapasztalhatják meg a természet hangjait, annak sokszínűségét. Olyan állatokat és növényeket láthatnak, amiket addig még soha, vagy csak képeken.

Például itt van a Szalamandra tanösvény. Őszintén szólva nem hiszem, hogy sokan vagyunk olyanok, akik élőben láttunk már szalamandrát. Főleg nem az élőhelyén. A Lázbérci víztározónál erre is van lehetőségünk.

Amikor a hatvanas években létrehozták a Lázbérci víztározót, akkor nem hiszem, hogy számítottak rá, hogy mára hazánk egyik legszebb mesterségesen kialakított tavává válik. Érdemes úgy betervezni, hogy több napot töltsünk el itt. (Annak ellenére, hogy eldugott a hely, a közeli településeken találunk szállást.) Azt azonban feltétlenül tartsuk szem előtt, hogy fokozottan védett természetvédelmi területről van szó. Horgászni lehet, kizárólag engedéllyel, azonban a tóban való fürdőzés szigorúan tilos. A természet szerelmesei azonban biztosan elégedettek lesznek a látvánnyal.

Hasonló cikkek