Tihanyi levendulamezők

Tihanyi levendulamezők

Ezúttal a Tihanyi levendulamezők történetét vettük célba: A levendula úgy él a tudatunkban, mint mediterrán jellegű növény. Pedig egyre több helyen láthatjuk itthoni kertek díszeként is. Sőt! Egész levendulamezők is vannak az országban, amik méltán népszerűek és látogatottak. Ezeken a vidékeken nagy kultusza van a levendulának. Elég, ha csak Tihanyra gondolunk. Ott minden a levenduláról szól.

A levendula

A levendula rendkívül sokoldalú, hiszen dísz-, fűszer- és gyógynövény is egyben. Júniustól egészen augusztusig virágozhat. Sőt, másodvirágzás is lehetséges, amennyiben a virágszárakat visszavágjuk virágzáskor.

Illatos, aromás növény. Tea, szörp és egyéb ételek elkészítéséhez is felhasználható. Jellegzetes íze és illata megosztja az embereket. Vagy imádják, vagy ki nem állhatják, de senkit sem hagy közömbösen. Abban viszont mindannyian egyetértünk, hogy gyönyörű dísze a kertnek.

Tavasztól őszig bármikor lehet ültetni. Érdemes őket csoportosan telepíteni, mert akkor nyújtanak igazán szép összképet.

Jó vízáteresztő talajra van szüksége, mert a pangó vízben gyorsan kirohadhat. Mivel a nyaraink egyre melegebbek, a levendula pedig jól tűri a szárazságot, így egyre több helyen bukkan fel.

Levendula-turizmus

Ha levendula és Magyarország, akkor általában először Tihany jut eszünkbe. A Tihanyi levendulamezők komoly múltra tekintenek vissza, olyannyira, hogy Tihanynak még saját levendula fesztiválja is van.

Itt honosodott meg először a Szedd magad! Akció. Ez annyit jelent, hogy egy jelképes összeg ellenében kapunk egy aratótáskát, amit teleszedhetünk levendulával. Érdemes valamilyen eszközt használni a szedéshez. Természetesen megvannak az alapvető szabályok, amiknek a betartása kötelező.

Tihany

Tihany neve mindenkinek ismerősen csenghet még az iskolai magyarórákról. Mindannyian jól megtanultuk, hogy a legrégebbi nyelvemlékünk a Tihanyi apátság alapítólevele. Ezt a dokumentumot a mai napig az apátságban őrzik.

Tihany a Balatonba nyúló Tihanyi-félszigeten fekszik. Ha meg kellene neveznünk két dolgot, amiről ismert, akkor az az apátság és a levendula lenne. Éghajlata mediterrán jelleget mutat, éppen ezért nagyon kedvez a levendulának.

Tihanyi látnivalók

A levendula mellett persze más látnivalók is várják a látogatókat Tihanyban.

Mivel a település az apátság köré épült, így a várost nagyban áthatja annak szellemisége. Érdekes kirándulást tehetünk például a Remetetelepre, amik tulajdonképpen barátlakások. Érdekes időutazás részesei lehetünk, ha felkeressük ezeket a sziklafalba vájt cellákat, ahol régen az itt élő barátok, szerzetesek laktak.

Kihagyhatatlan, hogy felfedezzük az apátságot is. Az épület maga volt monostor és vár is a történelem viharai során. 1752-ben épült fel a ma is látható templom, ami az évek során Tihany egyik jelképévé vált.

Bár kézzelfogható, mégis híres „látványosság” a tihanyi echo, vagyis visszhang. Számos költőnk megénekelte ezt az érdekes jelenséget, ami úgy keletkezik, hogy a templom északi fala visszaveri a hangot, ha a Visszhang dombon lévő echokőről kiáltunk.

Kiváló ismerkedési lehetőség a környékkel a Levendula Ház Látogatóközpont. Itt megtudhatunk mindent Tihanyról, a félszigetről, a levenduláról.

Tihanyi levendulamezők

Tihany és a levendula közös története az 1900-as évek elején kezdődött, amikor is franciaországi levendulatöveket telepített ide Bittera Gyula. Az éghajlat, a talaj mind-mind kedvezett ennek a növénynek. A nevük ettől kezdve elválaszthatatlan. Igaz, hogy voltak olyan időszakok a történetében, amikor elhanyagolt volt, de szerencsére nem tartott sokáig. A nagy újjászületés az 1980-as években történt meg. Azóta pedig töretlen a sikere.

Tihanyi Levendula Hetek

Ez egy olyan, évekre visszatekintő programsorozat, ami igen nagy népszerűségnek örvend. Számos különböző tematikájú program közül válogathatunk, ha részt veszünk rajta. Például nordic walking, kerékpár- és gyalogtúra keretén belül csodálhatjuk meg a levendulamezőket. Ugyanakkor workshopok keretében elsajátíthatjuk a levendulával készült ételek elkészítésének csínját-bínját. De ha ez még mind nem lenne elég, akkor megtanulhatjuk a levendulás tisztálkodási szerek elkészítését is.

Egy életre szóló élmény a virágzó és illatozó levendulamezőkön sétálni. Szüretelni a virágot, élvezni a kellemes időt, napsütést és illatfelhőt, ami a levendula virágzásakor beleng mindent.

Hasonló cikkek