rafting

Rafting

A rafting magyar elnevezése vadvízi evezés. A raft tulajdonképpen egy nagyon strapabíró, felfújható gumicsónak, amit eredetileg a hadsereg számára fejlesztettek ki, azonban hamar a nagyközönség elé került. Ennek köszönhetően alakult ki a ma is nagyon népszerű rafting, ami extrém sportnak számít, hiszen a megzabolázatlan folyón kell együtt eveznie a csónakban ülő 2-4-12 embernek.

Raftingra fel!

A rafting szó hallatán sokaknak a veszély, a hatalmas víztömeg és a mindent elsöprő, tajtékzó hullámok jutnak eszébe. Pedig a vadvízi evezés nem feltétlenül jelenti ezt. Ha valaki ki szeretné próbálni, akkor ne tétovázzon.

Nem kell az embernek sportolónak lennie, olimpikonokhoz méltó sportteljesítményt nyújtania ehhez, elegendő, ha átlagos kondícióval rendelkezik és tud úszni (jól).

A profi evezők ugyan szívesen választanak nehéz vízszakaszokat, de akik csak kedvtelésből szeretnék űzni ezt a sportágat, azok is találnak maguknak könnyen evezhető vizeket. A rafting nincs életkorhoz kötve. Magabiztos mozgáskoordinációval rendelkező gyerekektől az idősebb korosztályig bárki kipróbálhatja magát, aki úgy érzi, hogy bírni fogja az evezést hosszabb időn át – egy-egy túra hossza akár 2-2,5 óra is lehet.

Természetesen a vadvízi evezésnek is, ahogy minden sportnak, van kockázata, hiszen a víz sodrása miatt felborulhat a csónak, történhetnek sérülések, de éppen ennek elkerülése végett vannak komoly óvintézkedések, kötelező felszerelések és képzett túravezetők az evezés során.

Túra

A vadvízi evezés nem kizárólag sportolási lehetőség, hanem nagyszerű alkalom természetjárásra is, hiszen a raftingra alkalmas folyók rendkívül sok látnivalót tartogatnak. Aki szeret kikapcsolódni az érintetlen természetben, élvezi a látványosságokat, valamint kalandvágyó is, annak a vadvízi evezés kiváló lehetőség a kikapcsolódásra.

Evezni csak kijelölt szakaszon lehet, és kizárólag túravezető kíséretében, akik indulás előtt mindig elmondják a legfontosabb tudnivalókat, a felszerelések használatát, a vadvízi úszás technikáját (ami borulás esetén nagyon hasznos lehet).

A vadvízi evezés kétszemélyes kenukban, illetve 4-12 személyes gumicsónakokban is történhet. A lényege az, hogy a csónakban ülők teljesen összehangolt munkáját kívánja meg, együtt kell evezniük az előrehaladás érdekében, éppen ezért az egyik legalkalmasabb csapatépítő jellegű tevékenység.

Felszerelés

A vadvízi evezéshez szükséges eszközöket mindig a túrát szervező cég biztosítja, melyek használata elengedhetetlen, hiszen az életünk múlhat rajta. Nekünk nincs más dolgunk, mint hogy az évszaknak megfelelően öltözzünk fel és lelkesen csapjunk a hullámok közé.

Kötelező felszerelés:

  • csónak vagy raft és evezők: lehet kétszemélyes kenu, vagy 4-12 személyes gumicsónak
  • védőruha vagy neoprén ruha és cipő: vízhatlan öltözet, ami véd a hideg víztől, a zúzódásoktól, sérülésektől
  • mentőmellény: a legfontosabb védőfelszerelés, ami a víz felett tart minket, ha beleesnénk
  • sisak: a mentőmellényhez hasonlóan kihagyhatatlan védőfelszerelés, ami vízbe esés esetén védi a fejet, ha esetleg sziklának ütköznénk
  • dobózsák: ahogy a neve is mondja, ez egy zsák alakú mentőkötél, amelynek segítségével ki tudjuk húzni a vízbe esett társunkat

Sajnos Magyarországon nem igazán találni vadvízi evezésre alkalmas vizeket, de a szomszéd országokban rengeteg lehetőség vár kipróbálásra (Ausztria, Szlovénia, Szlovákia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina).

Hasonló cikkek