rovarhotel

Rovarhotel

Rovarhotel. Vajon mi lehet ez a furcsán hangzó dolog? Minek is a rovaroknak hotel? Ez valami létező dolog egyáltalán, vagy csak egy szófordulat, ami mögött nincs is tartalom?

Az alábbiakban választ kapunk ezekre a kérdésekre.

Ha valamilyen bogarat találunk az otthonunkban, akkor – nem biztos, hogy jó megfontolásból – igyekszünk azokat mielőbb elpusztítani. Valljuk be őszintén, hogy senki sem szereti, ha bogarak mászkálnak a lakásában. Pedig lehet, hogy jobban tennénk, ha simán csak kivinnénk őket, vissza oda, ahonnan jöttek.

Így nem teszünk kárt az ökoszisztémában sem, és valamilyen szinten a lelkünk is tiszta, hiszen nem öltük meg szegényt. Mert hát minden élőlénynek van lelke. Gondoljunk erre. Legyen ez a következő gondolatunk a félelem és az el kell pusztítanom után.

Nagyon sok időt fordítunk arra, hogy a kertünk minél szebb legyen. Azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ez nem csak a növényeken múlik, hanem a rovarokon is. A rovarhotel pedig egy olyan építmény, ami a kert számára hasznos rovaroknak készül. Abból a célból, hogy ott lakhassanak, átteleljenek, illetve fészekként is szolgáljon nekik.

Kialakításuk során igyekszünk olyan optimális feltételeket teremteni, amik lehetővé teszik a zavartalan életet számukra. Ezért is nevezik hotelnek. Mindent megkapnak, amire szükségük van.

Miért alakítsunk ki rovarhotelt?

Leginkább azért, mert ha megfelelő életkörülményeket találnak maguknak a házon kívül, akkor eszükbe sem jut majd bemenni. Így valamilyen szinten a környezetet is óvjuk, és nem utolsósorban magunkat is megóvjuk egy csomó bosszúságtól, amit a lakásba beköltöző bogarak okoznak nekünk.

Amellett, hogy kertünk igazán feltűnő motívuma lehet, segít abban is, hogy a rovarok lecsökkent életterét valamilyen mértékben pótoljuk. A gyerekek (és akár a felnőttek) számára lehetőséget nyújt, hogy a rovarokat természetes életterükben figyelhessék meg. Ez hatalmas élmény lehet bármelyik korosztály számára.

Szükséges alapanyagok egy rovarhotelhez

Nyugodtan elmondhatjuk azt, hogy ahány rovarhotel, annyiféle. Abban biztosak lehetünk, hogy nincs belőle két egyforma, amennyiben mi magunk készítjük el otthon. A boltban kaphatókra ez nem vonatkozik.

Az alapanyagok között is válogathatunk bőséggel. Arra azonban törekedjünk, hogy ha tehetjük, akkor természetes anyagokkal dolgozzunk.

Minél többféle anyagot használunk fel, annál sokszínűbb lakóközössége lesz majd a rovarhotelünknek. Amennyiben alacsony rovarhotelt építünk, akkor nem csak a repülni tudó fajták vehetik birtokukba, hanem azok is, akik a talajhoz vannak kötve.

A következőkben felsoroljuk azokat az anyagokat, amiket bátran felhasználhatunk a rovarhotel vagy bogárhotel készítésekor (természetesen a teljesség igénye nélkül): kéregdarabok, ágak, lyukakkal, résekkel ellátott fadarabok, toboz, csonthéjasok héja, cserép, nád stb.

A rovarhotel elkészítése

Mint minden alkalommal, a rovarhotel készítését is tervezésnek kell megelőznie. El kell döntenünk, hogy milyen jellegű rovarhotelt szeretnénk, és hogy annak hol is lenne a helye a kertben.

Léteznek olyan rovarhotelek, amelyek a talajon vannak, míg mások lábakon állnak, de vannak olyanok is, amelyeket felfüggeszthetünk valahova.

Ha megtaláltuk számára a megfelelő helyet, akkor jöhet az alkotás folyamata.

A rovarhotel legfontosabb része a tárolódoboz, amibe a „fészkeket” elhelyezzük. Ez lehet újrahasznosított régi láda, vagy akár mi magunk is készíthetünk tárolódobozt deszkákból összeszögelve. Ennek a tetejét úgy kell kialakítanunk, hogy az esővíz könnyen lefolyjon róla. Vigyázni kell arra is, hogy ha a talajon van a rovarhotel alja, akkor lyukacsos téglákra helyezzük, hogy a nedvesség távozni tudjon. Máskülönben a fa könnyen rothadásnak indul.

Először is készítsük el a keretet, a lábakkal (amennyiben lesznek) együtt. Majd ebben alakítsunk ki kisebb-nagyobb rekeszeket.

Minél több rekeszt alakítunk ki, annál több rovarfajta fogja lakni a hotelünket. Éppen ezért a rekeszeket más-más anyagokkal töltsük meg.

Ha az anyagok elhelyezése megtörtént, akkor érdemes dróthálóval vagy csirkehálóval befedni a rovarhotel elejét. Így megakadályozhatjuk, hogy a behelyezett anyagok kiessenek, hogy kifújja őket a szél, ugyanakkor a rovarok gond nélkül bejuthatnak.

Adjunk szállást kertünk szorgos bogarainak egy klassz kis rovarhotel formájában!

Hasonló cikkek