gyepápolás

Tavaszi gyepápolás

Mi sem aktuálisabb most, mint a gyepápolás kertünkben.

Mondhatjuk mi, hogy márciusban megérkezik a tavasz, aztán az időjárás még szeszélyeskedik néhányszor, míg végül tényleg beköszönt a tavasz. Nagy lelkesedésünkben már az első kellemesebb, melegebb napokon nekilátunk a kerti teendőknek, amit az áprilisi hidegek, esetleg fagyok teljesen felborítanak. Ilyenkor jogosan érezhetjük azt, hogy több kárt csináltunk, mint hasznot. Érdemes hát kivárni a tényleges jó időt, ne kapkodjuk el a dolgokat.

Kezdődhet a gyepápolás

Ez a helyzet a gyep esetében is. A tavaszi melegek megjelenésével el is kezd hajtani, kivirul. Ekkor pedig mi is úgy érezhetjük, hogy azonnal el kell kezdenünk az ápolására szolgáló munkálatokat. A kertben a tavasz a nagytakarítás ideje. Ekkor metszünk, rendezgetjük a növényeket, hogy újra életre kapjanak.

Nagyon fontos lépés a gyepápolás esetében, hogy ha őszről még maradt rajta avar, akkor azt távolítsuk el róla, különben nem tudnak alatta fejlődésnek indulni a fűszálak. Mielőtt azonban túlbuzgóságunkban kárt okoznánk, mintsem hasznot, várjuk meg, hogy a hőmérséklet huzamosabb ideig 10 Celsius fok körül legyen.

Igaz ugyan, hogy a tavasz beköszöntével az ember is úgy érzi, tele van energiával. Ő is felébredt téli álmából, mint a természet, feltesz egy napszemüveget, szerszámot ragad és el is kezd rögtön a kertben tevékenykedni. Azonban minden egyes munkának megvan a maga ideje. Vagyis inkább a hőmérséklete.

Ahhoz, hogy a gyep különböző betegségeit gyógyítsuk, megfelelő hőmérsékletre van szükség. Ugyanakkor a gyeplazításhoz is. Hiszen ha elkapkodjuk, és még jönnek hidegek, esetleg fagyok, az nagy kárt tehet a pázsitunkban.

Ez a helyzet a nyírás esetében is. Ha elsietjük a dolgot és megfázik a fű, akkor könnyen megeshet, hogy elsárgul. Onnan pedig már nincs visszaút, hanem újra kell vetni a fűmagot.

Gyeplazítás

Értelemszerűen télen a fű fejlődése megáll. Mivel ilyenkor meglehetősen nedves az időjárás és kevés a fény, így ezek az állapotok kedveznek a talajon a mohák elszaporodásának. Ennek pedig az a következménye, hogy szinte megfojtja a gyepet, ami nem tud fejlődni.

Ez a réteg a talaj felszínén helyezkedik el, és ezt kell eltávolítanunk ahhoz, hogy a gyep fejlődésnek indulhasson. Ezt a talaj szellőztetésével, illetve gyeplazítással érjük el.

Mindezt azonban egy alapos fűnyírásnak kell megelőznie. Ezzel megkönnyítjük a saját munkánkat is. De itt sem szabad túlzásokba esnünk. Fokozatosan szoktassuk vissza a füvet a nyíráshoz, ne rövidítsük meg első alkalommal radikálisan. Az íratlan szabályok azt mondják, a szál egyharmadáig lehet a füvet visszavágni.

A gyep lazítása nem jelent mást, mint hogy rést nyitunk a talajban, hogy a levegő, a víz és a tápanyagok könnyebben bejuthassanak. Egyben az elhalt növényi részeket is eltávolíthatjuk.

Hogy érdemes-e kihagyni ezt a műveletet? Nem igazán. Ha a moharéteget nem távolítjuk el, akkor idővel a gyep el fog tűnni, illetve komoly betegségek támadhatják meg, amik szintén a kipusztulásához vezetnek.

Akármilyen hihetetlenül is hangzik, de már egy alapos gereblyézés is felér egy gyeplazítással, szellőztetéssel. Sőt, akár még a vasvillával szurkált lyukak is ugyanezt a hatást fogják elérni.

A gyepápolás része a tápanyagok pótlása

Miután előkészítettük a gyep talaját, akkor jöhet a tápanyagok pótlása, vagyis a trágyázás. Mivel a szellőztetés során réseket nyitottunk a talajban, így a tápanyagok könnyebben fognak bejutni.

Amennyire lehetséges, mellőzzük a műtrágyákat és használjunk szerves trágyát. Legjobb megoldás az, hogy saját készítésű komposztunkkal tápláljuk a füvet.

Ha mindezzel megvagyunk, akkor alaposan és jó bőségesen locsoljuk be a gyepet. És a későbbiekben se feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről!

A tavasz a pázsit újraéledésének az időszaka, éppen ezért az ápolását is alaposabban kell ilyenkor végrehajtani. Ez a három összetevő, a talajlazítás, a tápanyagpótlás, valamint az öntözés már lehetővé teszi számunkra, hogy szép legyen a gyepünk.

Ha úgy látjuk, hogy sűrűbb füvet szeretnénk, akkor ilyenkor érdemes szétszórni még egy kis fűmagot is. Mivel réseket nyitottunk a talajban, így a fűmag mélyebbre kerül, könnyebben fog kihajtani. Ha nem feledkezünk meg az öntözésről, akkor nyárra már igazi dús gyepszőnyegben gyönyörködhetünk majd.

Hasonló cikkek