Locsolás esővízzel

Locsolás esővízzel!

Az esővízzel való locsolás környezetkímélőbb megoldás: Az utóbbi néhány évben mind nagyobb figyelmet kap az, hogy a Föld vízkészletei erősen apadnak. Egyes előrejelzések azzal riogatnak minket, hogy hamarosan elfogy az iható víz. Sajnos az ember sokszor meggondolatlan, és rengeteg mindent csak pazarol. Olyan dolgokat, amiket okosabban is meg lehetne oldani. Ilyen például az ivóvíz is.

Ha felelőtlenül pazaroljuk, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy egyszer csak elfogy.

Miért kellene nekünk például ivóvízzel locsolni a kertet vagy mosni az autót? Az ilyen problémákra jó megoldást kínál az, ha összegyűjtjük az esővizet. A ház körül, de még akár a házban is számos felhasználási lehetősége van. Így azzal, hogy óvjuk a természetet, még pénzt is megtakarítunk magunknak.

Egy átlagos, 80-90 négyzetméter alapterületű ház tetője durva számítással olyan 150 négyzetméter. Ha vesszük az átlagot, hogy mennyi az egy évre jutó csapadékmennyiség Magyarországon(az átlag egyébként 500-900 ml), akkor láthatjuk, hogy igen nagy mennyiségű esővizet tudunk összegyűjteni.

Az esővíz felhasználását illetően több lehetőségünk is van. A legkézenfekvőbb természetesen az, ha a kert öntözésére, valamint az időközönkénti autómosásra használjuk az összegyűjtött esővizet. Emellett a háztartásban is hasznosíthatjuk, ha például a WC öblítésére vagy mosásra használjuk. Tény, hogy ez sokkal nagyobb befektetés, mintha kizárólag csak locsolásra használnánk, de hosszú távon mindenképpen meg fog térülni a dolog. Nem mellesleg a környezetért és a fenntartható fejlődésért is sokat teszünk.

Az esővízről

Számos megoldás közül választhatunk abban a tekintetben, hogy mibe szeretnénk összegyűjteni a vizet. Minden adatot figyelembe véve egy átlagos háztartásnak elegendőnek bizonyul egy öt köbméteres tároló. Ha ennél kisebb, akkor gyakran megesik, hogy tele lesz. Ha viszont nagyobb tárolót választunk, akkor elég valószínű, hogy sohasem lesz tele.

Azt tudni kell az esővízről, hogy nem kemény víz, hanem lágy. Ami azt is jelenti, hogy nem okoz vízkövesedést. Ez nemcsak esztétikai okok miatt fontos, hanem azért is, mert a növény így lényegesen több tápanyagot tud felszívni.

Fel lehet most tenni a kérdést, hogy akkor miért is nem az esővizet használjuk mindenre? Azért, mert az eső, mielőtt a tárolókba kerülne, addig érintkezik a tetővel, a csatornával és a tároló edénnyel, sőt, még a levegővel is. Éppen amiatt nem javasolt például emberi fogyasztásra, mert szennyeződéseket szedhet össze az útja során. Viszont nyugodt szívvel használhatjuk például a fürdőszobában (mosás, zuhanyozás), a konyhában (mosogatás), a kertben (öntözés, autómosás).

Esővízgyűjtő megoldások

Talán ez a legérzékenyebb pontja az egész dolognak. A hogyan…

Vannak kültéri és beltéri, felszíni és föld alatti tárolók.

Mindenki keresi a legjobb, legészszerűbb és legkönnyebben kivitelezhető megoldást. De sajnos el kell szomorítanom mindenkit, mert nem tudok ilyennel szolgálni, és nem is tisztem, hogy bármelyik megoldás mellett letegyem a voksom.

Azt szokták mondani, ahány ház, annyi szokás. Ebben az esetben ez fokozottan igaz.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy milyen megoldást választ az esővíz gyűjtésére. Vagyis első körben azt kell eldöntenie, hogy mire is fogja használni majd az összegyűjtött esővizet.

Ha csak a kert locsolása és az autó mosása, illetve egyéb kerti tevékenységek, pl. a kerti zuhanyzó vízellátása a cél, akkor még az is elképzelhető, hogy nyitott tartályban történik a víz tárolása. Ebben az esetben arra kell nagyon odafigyelni, hogy még azelőtt használjuk el a vizet, hogy teljesen bealgásodna. Illetve igyekezzünk megakadályozni, hogy hulladék kerüljön bele. Azt azonban nem tudjuk elkerülni, hogy alkalomadtán tengeri só, esetleg sivatagi homok keveredjen az esőbe.

A zárt rendszer esetében a szennyeződések vízbe jutását különböző szűrők akadályozzák.

A nyitott tárolós a legegyszerűbb, ugyanakkor a legkorlátozottabb megoldás is.

Ahhoz, hogy a háztartásban gond nélkül használható esővízhez jussunk, a tárolók mellett többlépcsős szűrőfolyamat kell, hogy megelőzze a felhasználását. Ilyen módon elkerülhetjük, hogy különböző nehézfémek, vegyi anyagok és egyéb (akár látható, akár láthatatlan) szennyeződések jussanak a vízbe.

Hasonló cikkek