Örökzöldek

Örökzöldek a kertben

Örökzöldek. Mikor erről beszélünk, akkor a szemünk előtt egy olyan kert képe lebeg, ahol dominálnak ezek a növények. Nekik köszönhetően még télen is zöldben pompázik az udvarunk. Hogy mik tartoznak a kerti örökzöldek közé, azt el sem kezdjük sorolni, mert az egy egész könyvet is kitenne. A lényeg az, hogy rengeteg fajta közül választhatunk, nemcsak a színt, hanem a formát illetően is. Ez sem egy elhanyagolható szempont.

Az örökzöldek lehetőségeinek végtelen tárháza

Kerttervezés szempontjából ugyanis nem mindegy, hogy futónövényt, oszloposat, esetleg valami érdekes formára nyírt örökzöldet szeretnénk-e. Emellett a színekkel is tudunk variálni, hiszen a zöldtől kezdve a kéken, sárgán át az ezüstig válogathatunk.

Örökzöldek említésekor ne csak a tűlevelűekre gondoljunk, ugyanis több olyan örökzöld növény is van, ami nem tűlevelű és még virágzik is. Ezzel is díszítik a kertet. Nem beszélve arról, hogy egyes fenyők termései annyira különlegesek, hogy az már párját ritkító.

Szép és még funkcionális is lehet egy örökzöld

Hogy milyen fajta örökzöldet választunk a kertbe, az esztétikai és funkcionális kérdés is. Azt hiszem, a kertszépítő szerepükről nem kell túl sokat beszélnünk. Csodálatos kompozíciók alakíthatók ki, tervek valósíthatók meg. Funkciójukat tekintve például kialakíthatunk belőlük sövényt vagy élőkerítést is. És még mindig nincs vége a lehetőségeknek, ugyanis talajtakarásra is használhatjuk, vagyis arra, hogy nagyobb területet befuttassunk vele.

Kiválasztásukkor vegyük azt figyelembe, hogy mi a célunk velük. Ezért is érdemes megtervezni a kertet vásárlás előtt. Így már pontosan tudni fogjuk, miből mennyire van szükségünk. Természetesen becsúszhat egy-két listán kívüli növény is, hiszen ki tudná megállni, hogy ne vegye meg, ha megtetszik neki. Az a néhány pedig biztosan megfér majd a többi között.

Mitől lesznek igazán szépek?

Mielőtt nekiállnánk az örökzöldek telepítésének, fontos tisztában lennünk azzal, hogy mik is az igényeik. Az első és legfontosabb, hogy ezek a növények a savanyú talajt kedvelik. Ez a talajtípus alacsony pH értékű. Vagyis a talajképződés során a talaj kilúgozódik, vagyis savanyodik. A talaj pH értéke nagyban befolyásolja, hogy hogyan szívódik fel a tápanyag a növényekbe.

Ha a kertünkben nem eléggé savanyú a talaj, akkor mindenképpen szórjunk tőzeget az ültetőgödörbe.

Örökzöldek ültetése

Ahogy a legtöbb növény, úgy az örökzöldek esetében sem mindegy, mikor ültetjük. Az évnek két olyan időszaka van, amikor ajánlott az ültetésük, mégpedig tavasszal és ősszel. Magától értetődően nem javasolt az ültetésük a téli fagyok, valamint a nyári forróság idején. Tavasszal is akkor, amikor még nem kaptak óriási lendületet a fejlődéshez, hanem még ébredeznek. Ősszel pedig várjuk meg, hogy lelassuljanak, de ne várjuk meg a téli vegetációt.

Örökzöldeket földlabdával is vásárolhatunk, illetve különböző cserepekben, tárolóedényekben is. Földlabdás növény esetében ajánlatos mihamarabb elültetni. Cserépben lévő társaikkal azonban nem kell sietnünk. Azokat nem sürgős kiültetnünk egészen addig, míg ki nem növik a tárolóedényt.

Az ültetés menete

  • Ássunk ki kétszer-háromszor nagyobb gödröt, mint amekkora földlabdával vásároltuk a növényt.
  • Szórjunk bele tőzeget, ha nem kellően savas a talajunk. Ha az, akkor szerves trágyát szórjunk bele, hogy biztosítsuk a tápanyagellátást.
  • A trágyára szórjunk porhanyós földet, hogy a növény gyökere ne közvetlenül azzal érintkezzen. Ezt egészen addig, míg el nem érjük a kívánt magasságot.
  • Helyezzük a növényt a gödörbe. Amennyiben lebomló anyaggal van bevonva a földlabda, akkor nem kell levennünk. Ha nem bomlik le, akkor feltétlenül távolítsuk el ültetés előtt.
  • Tömjük be a gödröt, alaposan tömörítsük a talajt. Közben öntözzük is, mert az is segít a tömörítésben. Nagyon fontos, hogy ültetéskor jó alaposan belocsoljuk a növényt.

Örökzöldek gondozása

Ültetés után természetesen az a legfontosabb, hogy folyamatosan ellássuk a növényt tápanyaggal és vízzel. Tehát a locsolás mellett évente legalább kétszer trágyázzuk is meg a gyökerüket.

Emellett azonban egyes növényeket metszeni is kell bizonyos időszakokban. Pláne akkor, ha formára nyírott örökzöldekről vagy élősövényről van szó. A sok szerszámhoz, jól jöhet egy szerszámtartó táska, hogy kényelmesen dolgozhassunk. Arról se feledkezzünk meg, hogy óvjuk őket a kártevőktől.

Hasonló cikkek