Bútor felújítás

Bútor felújítás

Ha körülnézel a házban és azt látod, hogy egy-két bútordarab mintha megkopott volna, akkor sem kell azonnal rohanni a legközelebbi bútorüzletbe! Használd a képzelőerőd, gondold át, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésedre a bútor felújítás ügyében és vágj bele a felújításukba!

Újrahasznosítás

A bútorok felújítása nagyon divatos manapság, és nem mellesleg környezetbarát megoldás is. Nem dobod ki a régit, hanem kicsinosítod, felturbózod. És persze így a pénztárcánkat is kíméljük.

Csak a kreativitásodon múlik, hogy mi sül ki a dologból. Lehet, hogy már egy csiszolás és újrafestés is elegendő lesz, de az is lehet, hogy egy teljesen új bútordarab születik majd a munkád során, ami majd teljesen már szerepben fog tündökölni, mint a korábbi bútordarab.

Tervezés

A felújítási folyamat első lépéseként gondold át, mit is szeretnél kihozni az adott bútorból, milyen funkciót szánsz majd neki. Ezek után állítsd össze azoknak a dolgoknak a listáját, amire a kivitelezéshez szükséged lesz, és szerezd be őket. Készítsd össze a szerszámokat, amiket használni fogsz, hogy minden kéznél legyen, és már indulhat is a munka! Vagy móka? Mindkettő! 🙂

A jó barkácseszközök nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy sikerre vigyük bútorfelújítási terveinket. Hogy mik is azok az eszközök, amire minden férfinak szüksége van, aki barkácsolni szeretne? Ebben a cikkben olvashatsz róla.

Maradjon, vagy menjen?

Legyünk őszinték, dönthetünk mi úgy, hogy felújítunk egy szekrényt, vagy asztalt, vagy széket, de csak a munkafolyamat megkezdése után fogjuk látni, hogy egyáltalán érdemes-e elkezdeni a felújítást. (Éppen ezért nagyon fontos a jó megvilágítás a munka során.)

Ha az anyagot már túlzottan felélte az idő, az a csiszolásnál már látszani fog, hiszen repedezni kezd az anyag, esetleg le is törnek belőle darabok. Szóval a legfontosabb teendő, az az állapotfelmérés. Ha rovarok lakják a bútort, vagy víz érte, akkor az anyagszerkezete már nem a régi.

Ebben az esetben nincs értelme a felújításnak, bármennyire is ragaszkodunk ahhoz a darabhoz. 🙁

Előkészítés

Amennyiben a bútor felújítható állapotban van, akkor kezdjük a csiszolást. Jó alaposan, nem csak amolyan felületes módon. A legjobb, ha darabjaira szedjük az adott darabot, és minden egyes négyzetcentiméterét átcsiszoljuk.

Ez elengedhetetlenül fontos, hogy az új lakk- és festékréteg megtapadjon. A folyamat során javasolt a szalagcsiszoló használata, hiszen azzal tudunk igazán precíz munkát végezni. A nem túl könnyen hozzáférhető részeknél azonban marad a kézi csiszolás.

Alapozás

Bármivel is szeretnénk lefesteni a bútordarabot, mindenképpen ajánlatos vízbázisú alapozóval befedni. Ezt hagyjuk megszáradni, majd finom csiszolópapírral menjünk át még egyszer a felületen. Ezek után jöhet a tényleges festés.

Itt aztán mindenki kiélheti a fantáziáit. Számos trend van jelen manapság a lakberendezési piacon, amelyek közül bátran válogathatunk (vintage, rusztikus stb.).

Ugyanakkor teljes mértékben hagyatkozhatunk a saját elképzeléseinkre is, hiszen nálunk jobban senki nem tudhatja, milyen stílusú bútor illik a házunkba, milyen jelleg dominál benne.

Egy próbát megér

Van, akit elrettent, hogy ilyen sok munkával jár egy bútor felújítása.

Nem könnyű feladat, ez tény. De nincs annál jobb érzés, mint amikor látod a kezed alatt megszületni az új bútordarabot, és büszkén szemlélni azt, miután elfoglalja méltó helyét a házban.

Hasonló cikkek