Börzsöny látképe

A magaslatok szerelmeseinek (is) irány a Börzsöny!

Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy miért éppen a Börzsöny, ha magaslatokról van szó?

Azért, mert Magyarország 100 legmagasabb csúcsa közül kilenc a Börzsönyben található. És mert nem minden nap tapasztalhatjuk azt meg, hogy egy olyan hegyen vagyunk, ami korábban vulkánként működött.

A Börzsöny hegység legmagasabb csúcsa a Csóványos a maga 938 méterével. Innen tárul elénk az ország egyik legszebb panorámája a Dunakanyarral, a távolban pedig a Magas-Tátrával.

Börzsöny lokációja

A Börzsöny maga Pest és Nógrád megyében terül el, valamint egy kisebb része átnyúlik a szomszédos Szlovákiába is. Területe körülbelül 600 km2. A területet északról és nyugatról az Ipoly, délről a Duna határolja.

A Börzsöny több irányból is megközelíthető. Akár még erdei vasúttal is. Bármelyik irányból is érkezünk, biztosak lehetünk benne, hogy találni fogunk magunknak megfelelő túraútvonalat, és nem mellékesen csodaszép tájakban gyönyörködhetünk.

Szabadidős lehetőségek a Börzsönyben

A Börzsöny hegység remek túralehetőségeket kínál az idelátogatóknak, nem mellékesen pedig a terület nagy része védett nemzeti park is.

Itt mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb foglalatosságot. Részt vehetünk túrákon, hiszen számos túraútvonal áll a rendelkezésünkre. A hegység az Országos Kéktúra része, a 17. szakasz halad itt keresztül. Ugyanakkor kempingezhetünk is, vagy esetleg léghajózhatunk. Szóval tényleg van itt minden, amit csak el tudunk képzelni. Mindegy, milyen évszak van, a Börzsöny mindig szeretettel vár minket.

Az első dolog, ami azonnal lenyűgöz minket a Börzsönyben, az a csodálatos természet. A vulkáni hegység, az ég felé törő sziklatömbök gyönyörű erdőkkel vannak határolva. Amiket az itt-ott feltörő források, patakok tesznek még szebbé. Jellemzően bükk alkotja az erdőket.

Látnivalók a Börzsönyben

Egy kicsit sincs könnyű dolgunk, amikor megpróbáljuk egy csokorba összeszedni a börzsönyi látnivalókat, hiszen annyi minden van itt. Érdeklődjünk akár a természet, akár a történelem, akár a fizikai aktivitás iránt, itt biztosan nem fogunk unatkozni.

Kialakulásának, illetve múltjának köszönhetően a Börzsönyben igazán érintetlen természettel találkozhatunk. Vulkanikus eredetű magas csúcsok bukkannak elő a sűrű, buja erdők közül, lélegzetelállító látványt nyújtva ezzel.

Éppen ezért a túrák is hatalmas élményt nyújtanak, igen látványosak. Természetesen vannak különböző hosszúságúak és nehézségi fokozatúak. Fizikai állapotunk alapján döntsünk róla, melyiken szeretnénk részt venni. Felszerelésünk pedig alkalmazkodjon a terephez és az időjárási körülményekhez.

Ha mindössze csak egy napra látogatunk a Börzsönybe, akkor sem kell lemondanunk a természetjáró élményekről.

Itt van például a börzsönyi csúcstúra. Ez egy közel 9 km-es túra, amit 3,5–4 óra alatt, kényelmes tempóban megtehetünk. Útvonala pedig a következő: Nagyirtáspuszta, Nagy Sas-hegy, Só-hegy, Kopasz-hegy, Bezina völgy, Nagyirtáspuszta. Néhol ugyan vannak meredek szakaszok, de ezek rövidek, így viszonylag könnyen végigjárható. Nagyirtáspusztán hagyhatjuk az autónkat, ha azzal érkeznénk.

A Börzsönyben megtalálható számos kilátó, túraútvonal, vár, régészeti leletek, szóval minden, amit csak el tudunk képzelni. Fantasztikus lehetőség ide látogatni gyermekekkel is, hiszen ennyire testközelből igazán ritkán tapasztalhatják meg az érintetlen természetet. Számukra is nagyszerű kikapcsolódást és tanulási lehetőséget adnak a Börzsönyben megtalálható tanösvények, erdei iskolák, valamint a vadaspark.

A hegyek, völgyek, erdők változatos látképet nyújtanak. Így a Börzsöny élővilága is igen változatos. Vannak olyan állatok és növények, amik Magyarországon kizárólag csak a Börzsönyben találhatók meg. Ilyen különlegesség például a nemzeti park jelképe is, a havasi cincér.

Hasonló cikkek