A Bükki Nemzeti Park - Heves_megye

A Bükki Nemzeti Park

Az utóbbi időben igazán úgy érezhetjük, hogy szükségünk van már egy kis stresszmentes időszakra. Azt hiszem, mindenkire ráférne egy jó kis pihenés. Mindegy, hogy gyalog, biciklivel vagy kisvasúton akarod-e bejárni a természetet, a Bükki Nemzeti Park az egyik legjobb választás erre. A Bükk az Északi-középhegység része, karszthegység, ami ebből kifolyólag szinte átláthatatlan barlangrendszerrel rendelkezik. Például itt található Magyarország legmélyebb barlangja, a 275 méter mély Bányász-barlang.

1977-ben nyilvánították nemzeti parkká, aminek területe a Bükk hegység központi részét, a dús erdőkkel borított területét foglalja magába. Területéhez folyamatosan csatolnak hozzá természetvédelmi egységeket.

A Bükki Nemzeti Park Megközelíthetősége

Mivel a nemzeti park igazgatóságának központja Egerben van, így onnan is megközelíthető, de Miskolcról is könnyedén eljuthatunk a fogadóközpontig. Mindez akkor, ha autóval érkezünk. De ugyanúgy lehetőségünk van a tömegközlekedés használatára is, hiszen a nemzeti parkba vonattal és busszal is eljuthatunk.

A park történelmi vonatkozásai

Mai népszerűsége a régmúltban sem volt másképp. Mivel a hegységet gazdag erdők borítják, így ez érthető is. Számos régészeti lelet bizonyítja, hogy már a neander-völgyi ember is itt élt. Ilyenek a csontok és az általuk készített használati eszközök maradványai. A hegység barlangrendszerei menedékül szolgáltak az ősemberek számára. De a későbbi idők során is lakott volt ez a terület, amit a régi földvárak, vár- és kolostorromok, egyéb épületmaradványok bizonyítanak.

A Bükki Nemzeti Park természeti adottságai

A Bükk hegység éghajlata a hűvös hegyi éghajlathoz tartozik, ezért itt a telek viszonylag hosszúak és hidegek. Ez azt jelenti, hogy már október közepe körül megjelennek az első fagyok, decemberben pedig havazás valószínű. A hideg hegyi éghajlatnak köszönhetően ez a hótakaró igen hosszú ideig megmarad, akár 70-80 napig is, ami rendkívüli módon kedvez a téli sportok szerelmeseinek.

A magas hegyoldalak, a buja völgyek, fennsíkok, patakokkal tagolt látkép teszi igazán különlegessé ezt a vidéket. Éppen ezért a növény- és állatvilága is hihetetlenül színes és egyedi. Számos olyan faj található itt, ami Magyarországon máshol nem.

Vízrajza is igen változatos, és nagyban függ az évszaktól. Természetszerűleg tavasszal, amikor olvad a téli hótakaró, akkor sokkal több ideiglenes patak jelenik meg, mint például a száraz évszakban. Esőzések során időszakos források, patakok alakulnak ki. De amilyen gyorsan megjelennek, olyan gyorsan el is tűnnek. Ilyenek például az Imó-kői, Vörös-kői forrás stb.

Az ilyen megszokott látványosságok mellett az erre járó óvatlan látogató még visszafolyót is láthat. Hogy mi is az? A népies elnevezése a víznyelőnek, ami szintén igen jellemző a Bükki Nemzeti Parkra. Egész évben látogatható víznyelő például a Pénz-pataki víznyelő. A barlangok egy része ezen visszafolyók eróziós munkájának köszönhetők. Természetesen vannak kisebb tavak is, amelyeken lehet csónakázni.

És ha ez még mindig nem lenne elegendő, akkor ott vannak még a vízesések is. A patakok vizéből kiválik a mészkő, ezáltal rendkívül látványos mészkőképződményeket hozva létre. Számos ilyen vízeséssel találkozhatunk, ha túrázunk a Bükk-hegységben.

Szabadidős tevékenységek

A Bükki Nemzeti Park egy igazi színes gyöngyszem Magyarország nemzeti parkjai között, hiszen nem mindegyikről mondható el, hogy minden korosztály minden szabadidős tevékenység iránti igényét kielégíti.

A fentiekben írtunk róla, hogy a vízen is hasznosan el lehet itt tölteni az időt (nem az extrém vízi sportokra kell gondolni).

E mellett az is élményekben gazdag túrán vehet részt, aki gyalog indul a táj felfedezésére. Az erdei növényzet gazdagsága, az állatvilág érdekes kavalkádja kiváló természetismereti programot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ebben az esetben is választhatunk, hogy vezetett túrán szeretnénk-e részt venni, vagy pedig mi magunk vágunk neki az erdőnek. Persze a kijelölt túraútvonalat követve, erdésznek lejelentkezve, megfelelő felszereléssel ellátva.

A lényeg tehát az, hogy legyen szó akár gyalogos, akár kerékpáros túráról, könnyű vagy nehéz terepről, a Bükkben megtaláljuk a számításainkat, nem fog nekünk csalódást okozni. És még az évszakot sem kell figyelembe vennünk, hiszen télen-nyáron túrázhatunk.

Hasonló cikkek