Az utóbbi időben igazán úgy érezhetjük, hogy szükségünk van már egy kis stresszmentes időszakra. Azt hiszem, mindenkire ráférne egy jó kis pihenés. Mindegy, hogy gyalog, biciklivel vagy kisvasúton akarod-e bejárni a természetet, a Bükki Nemzeti Park az egyik legjobb választás erre. A Bükk az Északi-középhegység része, karszthegység, ami ebből kifolyólag szinte átláthatatlan barlangrendszerrel rendelkezik. Például itt található Magyarország legmélyebb barlangja, a 275 méter mély Bányász-barlang.

1977-ben nyilvánították nemzeti parkká, aminek területe a Bükk hegység központi részét, a dús erdőkkel borított területét foglalja magába. Területéhez folyamatosan csatolnak hozzá természetvédelmi egységeket.

A Bükki Nemzeti Park Megközelíthetősége

Mivel a nemzeti park igazgatóságának központja Egerben van, így onnan is megközelíthető, de Miskolcról is könnyedén eljuthatunk a fogadóközpontig. Mindez akkor, ha autóval érkezünk. De ugyanúgy lehetőségünk van a tömegközlekedés használatára is, hiszen a nemzeti parkba vonattal és busszal is eljuthatunk.

A park történelmi vonatkozásai

Mai népszerűsége a régmúltban sem volt másképp. Mivel a hegységet gazdag erdők borítják, így ez érthető is. Számos régészeti lelet bizonyítja, hogy már a neander-völgyi ember is itt élt. Ilyenek a csontok és az általuk készített használati eszközök maradványai. A hegység barlangrendszerei menedékül szolgáltak az ősemberek számára. De a későbbi idők során is lakott volt ez a terület, amit a régi földvárak, vár- és kolostorromok, egyéb épületmaradványok bizonyítanak.

A Bükki Nemzeti Park természeti adottságai

A Bükk hegység éghajlata a hűvös hegyi éghajlathoz tartozik, ezért itt a telek viszonylag hosszúak és hidegek. Ez azt jelenti, hogy már október közepe körül megjelennek az első fagyok, decemberben pedig havazás valószínű. A hideg hegyi éghajlatnak köszönhetően ez a hótakaró igen hosszú ideig megmarad, akár 70-80 napig is, ami rendkívüli módon kedvez a téli sportok szerelmeseinek.

A magas hegyoldalak, a buja völgyek, fennsíkok, patakokkal tagolt látkép teszi igazán különlegessé ezt a vidéket. Éppen ezért a növény- és állatvilága is hihetetlenül színes és egyedi. Számos olyan faj található itt, ami Magyarországon máshol nem.

Vízrajza is igen változatos, és nagyban függ az évszaktól. Természetszerűleg tavasszal, amikor olvad a téli hótakaró, akkor sokkal több ideiglenes patak jelenik meg, mint például a száraz évszakban. Esőzések során időszakos források, patakok alakulnak ki. De amilyen gyorsan megjelennek, olyan gyorsan el is tűnnek. Ilyenek például az Imó-kői, Vörös-kői forrás stb.

Az ilyen megszokott látványosságok mellett az erre járó óvatlan látogató még visszafolyót is láthat. Hogy mi is az? A népies elnevezése a víznyelőnek, ami szintén igen jellemző a Bükki Nemzeti Parkra. Egész évben látogatható víznyelő például a Pénz-pataki víznyelő. A barlangok egy része ezen visszafolyók eróziós munkájának köszönhetők. Természetesen vannak kisebb tavak is, amelyeken lehet csónakázni.

És ha ez még mindig nem lenne elegendő, akkor ott vannak még a vízesések is. A patakok vizéből kiválik a mészkő, ezáltal rendkívül látványos mészkőképződményeket hozva létre. Számos ilyen vízeséssel találkozhatunk, ha túrázunk a Bükk-hegységben.

Szabadidős tevékenységek

A Bükki Nemzeti Park egy igazi színes gyöngyszem Magyarország nemzeti parkjai között, hiszen nem mindegyikről mondható el, hogy minden korosztály minden szabadidős tevékenység iránti igényét kielégíti.

A fentiekben írtunk róla, hogy a vízen is hasznosan el lehet itt tölteni az időt (nem az extrém vízi sportokra kell gondolni).

E mellett az is élményekben gazdag túrán vehet részt, aki gyalog indul a táj felfedezésére. Az erdei növényzet gazdagsága, az állatvilág érdekes kavalkádja kiváló természetismereti programot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ebben az esetben is választhatunk, hogy vezetett túrán szeretnénk-e részt venni, vagy pedig mi magunk vágunk neki az erdőnek. Persze a kijelölt túraútvonalat követve, erdésznek lejelentkezve, megfelelő felszereléssel ellátva.

A lényeg tehát az, hogy legyen szó akár gyalogos, akár kerékpáros túráról, könnyű vagy nehéz terepről, a Bükkben megtaláljuk a számításainkat, nem fog nekünk csalódást okozni. És még az évszakot sem kell figyelembe vennünk, hiszen télen-nyáron túrázhatunk.