Kora őszi kalandok

Kora őszi kalandok

Közeleg ugyan a nyár vége, de ez még nem jelenti azt, hogy a szekrény mélyére kell süllyeszteni a túrafelszerelést. Sőt! Irány a túrázás!

Aki nem szeret a nagy nyári melegben bóklászni a természetben, annak most jött csak el az igazán élvezhető kirándulóidő. Az éjszakák már ugyan hűvösek, a nappali hőmérséklet azonban igazán kellemes egy hosszabb séta, túra eltöltéséhez.

Miért félünk a túrázástól?

Sokaknak a túra szó hallatán hegyes útszakaszok, akrobatikus mutatványokhoz hasonló mozdulatokkal bejárható sziklás, köves utak jutnak eszébe. Pedig ez nem így van.

Túrázás minden olyan tevékenység, ahol a természetben hosszú ideig tartó körutat teszünk.

Így lehet túrázni a tengerparton is, magától értetődően a hegyekben is, ugyanakkor az is túrának számít, ha nyakunkba vesszük a közeli erdőt vagy mezőt, és ott több kilométert lesétálunk vagy biciklizünk.

Nem úgy kell felfogni a túrázást, mint valami őrülten fárasztó fizikai aktivitást, hanem mint egy rekreációs jellegű testmozgást, ahol a friss levegőn megmozgatjuk egy kicsit a testünket, valamint kiszellőztethetjük a fejünket is.

Ha nem két lábon, akkor két keréken.

Ha valaki nem igazán szeret sétálni, akkor bátran pattanjon biciklire!

Manapság már számos kiépített túraútvonal áll a bringások rendelkezésére, ha valaki ezt igényli. Azonban az extrémebb terepviszonyokat kedvelő kerékpárosok is megtalálhatják a számukra izgalmas helyeket, például dombos erdei utakat, vagy homokos terepeket. Ide sorolhatjuk még a raftingot is.

Mit mikor?

A tavasztól őszig tartó időszak kedvez igazán a biciklitúrásoknak, míg az ősztől tavaszig tartó inkább a gyalogtúrák ideje. Ha még csak ismerkedünk a túrázás műfajával, akkor kezdjük rövidebb, senki számára sem megerőltető távokkal.

Ne essünk abba a hibába, hogy bele akarunk vágni, és rögtön maratoni távot megtenni, mert ezzel csak azt érjük el, hogy elmegy a kedvünk az egésztől. Fokozatosan szoktassuk magunkat a szabadban való testmozgáshoz. Ha már belejöttünk, akkor hosszabb, akár 20-25 km-es távokat is megtehetünk akár gyalog, akár kerékpárral.

Óvintézkedések

Természetjárás közben érdemes odafigyelni a megfelelő védelemre, ami a rovarokat illeti, legfőképpen a kullancsokat. E mellett fontos még a megfelelő napvédelem, valamint az időjárásnak megfelelő öltözet. Soha ne habozzunk betenni egy esőkabátot a hátizsákunkba, mert nem tudhatjuk – főleg így ősszel –, hogy mikor leszünk kitéve az időjárás szeszélyeinek.

A túrázáshoz legjobb kijelölt útvonalat választani. Ettől csak abban az esetben térjünk el, ha kiválóan ismerjük a helyet, ahol el akarjuk tölteni az időnket.

Egyedül nem megy(?)

Választhatunk vezetett túrákat is, ahol tapasztalt vezetők irányítanak minket. Ebben az esetben nem kell attól tartanunk, hogy eltévedünk, és a túra során még érdekes információkat is megtudhatunk az adott területről.

Amennyiben nem igénylünk túravezetőt, akkor mindig legyen nálunk térkép vagy egyéb helymeghatározó eszköz, és minden egyes útnak indulásunk előtt értesítsünk valakit, aki tudni fogja az útvonalat. Erre azért van szükség, mert ha eltévednénk, és a keresésünkre indulnak, akkor tudni fogják, hol is kezdjék a keresést.

Egy szó mint száz, használjuk ki a kellemes időjárást, amíg még lehet, és induljunk túrázni!

Hasonló cikkek