Mire figyelj oda ha először túrázol

Mire figyelj oda, ha először túrázol?

A pillanatnyi lelkesedés gyakran sodorhat minket olyan helyzetbe, hogy a végén megbánjuk, hogy egyáltalán belekezdtünk.

Ne akarj sokat!

Első alkalommal soha ne tervezz be hatalmas túrákat! Még ha jó egészségi állapotban is vagy, akkor is érdemes kisebb távval kezdeni.

Gyalogtúránál 10, maximum 15 kilométer legyen a kezdés, míg biciklitúránál maximum 25 kilométer.

Ne szabj magadnak időkorlátot!

Az járjon mindig a fejedben, hogy ez nem egy verseny. Nem az a cél, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítsd a távot, hanem az, hogy kikapcsolódj.

A természetjárás célja a feltöltődés, valamint az egészségmegőrzés.

Urbanizált világunkban jólesik néha a levelek mozgására és a madárcsicsergésre figyelni. Viheted a kutyusodat is magaddal egy sétára a természetbe, hogy együtt múlassátok az időt és szórakozzatok, kikapcsolódjatok, mozogjatok. Ilyen esetben persze külön ügyelned kell kedvenced igényeire is. Pl. legyen nálad tál és víz az ő számára is!

Ne cipelj mindent magaddal!

Ne akard az egész házat magaddal cipelni, mert nincs semmi értelme.

Amellett, hogy csak jól megterheli a gerinced, még szükséged sem lesz rá.

Csak a legfontosabbak kerüljenek a hátizsákodba: élelem, víz, tájékozódási eszközök, elsősegélycsomag, esőkabát, valamilyen rovarriasztó, váltás ruha, ha hosszabb túrára indulsz.

A pakolás alkalmával jól gondolt át, mire is lesz majd szükséged. A nehezebb holmikat a hátadhoz közel pakold a hátizsákba, a könnyebbek kerüljenek távolabb. Természetesen nagyon fontos az is, hogy a hátizsákot jól állítsd be magadra. Nem véletlenül van azon annyi pánt és kapcsoló.

Soha ne indulj úgy útnak, hogy valaki ne tudná az útvonalat!

Mindig mondd el valakinek, hogy milyen útvonalon fogtok végigmenni! Ha egyedül utazol, akkor főleg! De ha többen keltek útra, akkor is, hiszen sohasem lehet tudni, hogy mi történik útközben.

Válassz ki egy útvonalat, és attól ne térj el, amennyiben lehetséges. Így akkor is könnyebben megtalálnak, ha valami miatt mégis le kell térned a túraútvonalról.

Ne vedd félvállról a természetjárást, mert akármennyire biztonságosnak is tűnik, nem tudhatod, hogy hol és milyen veszély leselkedik rád.

Ezért nagyon fontos, hogy beavass valakit a terveidbe.

Ne becsüld le az időjárást!

Lehet, hogy csodaszép napsütéses reggelen indulsz útnak, de ez napközben változhat. Főleg az őszi és tavaszi túraszezonban.

Ezért mindig ügyelj arra, hogy rétegesen öltözködj. A ruházatod legyen vízálló, mégis szellőző.

Most arra gondolsz, hogy akkor költeni kell rá. Ez így van. De ha nem szeretnél kellemetlen túraélményekkel hazatérni, mert átázott a nadrágod, vagy mert beleizzadtál a felsődbe, mert az nem szellőzött, akkor érdemes ebbe egy kis pénzt fektetni.

És akkor még nem is esett szó a lábbeliről, ami a túrázás alapvető kelléke. Ezen aztán főleg nem érdemes spórolni.

Egy túracipő könnyű, mégis bírja a strapát, vízálló, ugyanakkor légáteresztő. De ami a legfontosabb, tartja a lábfejet és a bokát, ezáltal tehermentesíti a gerincet.

Minden eszközt próbálj ki!

A bakancsot törd be, mielőtt útnak indulsz, hogy idomuljon a lábadhoz. Próbáld ki, hogy tudod-e cipelni a telepakolt hátizsákod több kilométeren át. Ha nem vagy biztos abban, hogy tökéletesen tudod használni a térképet, akkor menj el a városod olyan részére, amit nem igazán ismersz, és próbáld ki.

A legnagyobb hiba, amit kezdő túrázó elkövethet, hogy éles helyzetben használja először az új felszereléseket. Ezt soha ne tedd!

Hasonló cikkek