A háztáji gyümölcsök felhasználása I.

A háztáji gyümölcsök felhasználása I.

A nyár vége, az ősz eleje a gyümölcsök betakarításának időszaka. A saját telkeden nevelt gyümölcsről biztosan tudod, hogy olyan készítménnyel nem kezelted, ami káros lehet az egészségedre. Ez garantálja számodra az igazán jó minőséget.

Betakarítás

Egy kellemes, kora őszi délutánon nekiláttok, és estére már ládákban van a sok kiváló termés.

A gyümölcsszedés már magában egy kellemes tevékenység, ami összehozza a családot, barátokat. A belőlük készített ínyencségek pedig még inkább.

Nem, ebben az esetben nem csak a lekvárra, jégkrémre, süteményre gondolok, hanem a pálinkára. Természetesen a törvényes kereteken belül…

Hogyan is kezdjünk neki?

Persze itt nem több hektáros ültetvényekről van szó, hanem arról a néhány gyümölcsfáról, ami a kertben megtalálható, esetleg egy kisebb telepítésről, ami még nem ipari mennyiségnek számít.

Pálinkafőzés esetében a cefrézés nagyon fontos fázis, és nem mindegy, hogy milyen gyümölcsből készül.

Mindenekelőtt a fáról szedett, érett, sérülésmentes termés az igazi. Azonban ne hagyjuk kárba veszni azokat a gyümölcsöket sem, amik a fa alatt hevernek. Legtöbbjük azért van ott, mert már túlérett. Ami pálinkafőzés szempontjából még jobb, hiszen magas a cukortartalmuk.

Válogatás

Ha azt szeretnénk, hogy a gyümölcs aromáját a pálinka is hordozza, akkor érett, ízletes, lehetőleg hibátlan gyümölcsöt használjunk fel erre a célra. A sérült, kártevő által megrágott termésből vágjuk ki ezeket a részeket, és a többit nyugodtan felhasználhatjuk. Tehát a rothadt, penészes, esetleg éretlen gyümölcsöt semmiképp se tegyük bele a cefrébe, mert az teljesen megváltoztatja a pálinka ízvilágát.

Nem kell ahhoz profi pálinkakóstolónak lenni, hogy ezeket az ízeket felfedezzük a pálinkában, mert azok annyira intenzívek, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni őket.

Szóval, ha minőségi, aromában gazdag pálinkát szeretnél, akkor figyelj oda ezekre a dolgokra.

Feldolgozás

Miután megtörtént a válogatás, akkor alaposan mossuk meg a gyümölcsöt, mert a földes gyümölcs nem kerülhet a cefrébe!

Az erjedés folyamatát elősegíthetjük, ha feldaraboljuk a gyümölcsöket, valamint a csonthéjasokból eltávolítjuk a magokat. Ez azért is fontos, mert ha benne hagyjuk, akkor a végtermék keserű utóízt kaphat.

Cukor

A párlat mennyisége a gyümölcs cukortartalmától függ. Pálinkafőző körökben vita folyik arról, hogy a cefrébe kell-e cukrot tenni, vagy sem.

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy kíván-e élni ezzel a lehetőséggel, de azt ki kell hangsúlyozni, hogy a kellően érett (már-már túlérett), ízes gyümölcsből készült cefrébe felesleges cukrot tenni, mert az élesztőgombák anélkül is dolgozni fognak. A végeredmény pedig a gyümölcs aromájának jellegét fogja hordozni, nem csak úgymond „édes” lesz.

Tárolás

A cefrét nagy űrtartalmú, zárható műanyag vagy fa edényekben (hordókban) javasolt tárolni. A hordókat soha ne töltsük tele! Mindig hagyjunk helyet, mert az erjedési, lebontási folyamatok során különböző gázok szabadulnak fel (óvatosan a szimatolással..). Körülbelül a háromnegyedéig érdemes megtölteni a feldarabolt, kimagozott gyümölccsel, majd időközönként ajánlatos megkeverni a cefrét.

A cefre erjedési ideje függ attól, hogy milyen gyümölcsből készül, valamint a külső hőmérséklettől. Az kifőzésre kész cefre ismertetője, hogy az két részre válik. A cefre tetején lesz a gyümölcsös réteg, alatta pedig folyadék.

Hasonló cikkek