Lilafüred

Lillafüred, a festői szépségű kirándulások színhelye

Filmekbe és képeslapokra illő látvány várja azokat az utazókat, akik Lillafüred mellett döntenek. Itt az elegancia és a természet szépsége elválaszthatatlanul összefonódik. A Garadna és a Szinva patakok összefolyásánál, annak völgyében, a bükkerdőkkel körülvett Hámori-tó partján helyezkedik el ez a különleges üdülőhely. A Bükk Nemzeti Parkba tett látogatás alkalmával érdemes ezt a települést is felkeresni. Egy gyönyörű hely, mely magas hegyek és patakok ölelésében terül el.

Lilafüred elhelyezkedése

Lillafüred Miskolc város része, igaz ugyan, hogy mintegy 15 km-re fekszik tőle, közigazgatásilag mégis hozzá tartozik. A kis település népszerűsége töretlen, bár nem rendelkezik évezredes múlttal.

Az 1890-es évek elején, amikor az itt található patakocskát gátak segítségével felduzzasztották, akkor gróf Bethlen András, mezőgazdasági miniszter, úgy döntött, hogy az így kialakult tó partjára egy kormányüdülőt építtet. A település neve azért lett Lillafüred, mert a gróf unokahúgának ez volt a beceneve. Ekkor vált üdülőteleppé, és több ciklusban is a kormány tagjainak pihenését szolgálta, a nagyközönségé mellett.

Megfelelő úti cél minden korosztály számára

A romantikus, páros kirándulások kedvelői számára ez az ideális hely. Lehet a Hámori-tavon csónakázni, a függőkertben hosszas, meghitt sétákat tenni, piknikezni a természetben.

Ugyanakkor az aktív pihenés kedvelői is számos program közül választhatnak. Az erdőben, a patakok mentén különböző szintű és felkészültséget igénylő túraútvonalak vannak. De az is lehetséges, hogy csak andalgunk, ücsörgünk a csodálatos patakparton, vagy kiülünk a tó szélére, hogy élvezhessük a természet közelségét. A szabadon látogatható barlangok ismét egy más élményt kínálnak, főleg azok számára, akiknek még nem volt részük ilyen kirándulásban.

Lillafüred és környéke a családok számára is kiváló úti cél, hiszen itt minden korosztály megtalálja a maga érdeklődési körének megfelelő tevékenységet. Hatalmas élmény lehet a gyerekek számára (is) a Lillafüredi Sport- és Kalandpark. Van itt kötélpálya, görkorcsolyapálya, ejtőgép, légvár és még sorolhatnánk.

Lilafüredi látnivalók

Van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Az erő legyen velünk, hogy dönteni tudjunk, mit is szeretnénk látni/csinálni. A teljesség igénye nélkül mutatunk be néhány lehetőséget az ide látogatók számára.

Lillafüredi vízesés

A vízesés egy mesterséges képződmény. Akkor alakították ki, amikor a Palotaszállót építették. Szükség volt a helyre, így a Szinva patak folyásába beavatkoztak egy kicsit, létrehozva ezzel Magyarország legmagasabb, 20 m magas vízesését.

A szálló egy meredek domb tetejére épült, és hogy ezt megerősítsék, ahhoz támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert kellett kialakítaniuk. Ezen a falon keresztül jut le a Szinva patak a Hámori-tóba.

Hámori-tó

A Hámori-tó egy mesterséges tó, ami 1,5 km hosszan terül el a völgyben. A tó nagyban hozzájárul Lillafüred vonzerejéhez.

A tó a vízi sportok, a nyugalomra vágyók és az ínyencek kedvelt helye.

A horgászok szívesen járnak ide, hiszen azon ritka helyek közé tartozik, ahol pisztrángot lehet fogni. Éppen ezért kedvelt az ínyencek körében is.

De azok is imádni fogják, akik csónakkal vagy vízibiciklivel fedezik fel a tavat.

Lillafüredi Függőkert és Palotaszálló

Lillafüred látképét nagyban meghatározza a Palotaszálló és a Függőkert. Ha nem is ott szállunk meg, akkor is érdemes megtekinteni az épületet belülről, valamint sétát tenni a Függőkertben.

Tulajdonképpen ez egy tematikus sétány, ami a tanösvény része. Állomásai leginkább a művészetekről szólnak.

Akkor is érdemes a sétányon végigmenni, ha nem a tudásszerzés a célunk, hiszen csodálatos kilátás nyílik mind a tóra, mind pedig a szállóra.

Barlangok

Lillafüreden és környékén több barlang is található. Vezetett túrákon juthatunk be ide az év bármely szakában, az előre megadott időpontok szerint csak készüljünk a hűvösebb időre.

Anna-barlang

Igazi ritkaságnak számít a világon, hiszen kialakulása meglehetősen egyedi. A víz itt nem kivájta a mészkövet, hanem a benne lévő mész lerakódott, így kialakítva a barlangot.

Szent István-barlang

Ez egy cseppkőbarlang, amely szintén egész évben látogatható túravezető kíséretében. A csodálatos cseppkőképződmények varázslatos látványt nyújtanak.

Természetesen a barlangok mindegyike fokozottan védett!

Hasonló cikkek