őszi gyepápolás

Miért fontos az őszi gyepápolás (is)?

Az őszi gyepápolás, a tavaszi ültetést erősíti. Aki pázsitot ültet, azt szeretné, hogy az övé legyen a legszebb, de legalábbis szép legyen. Minimum elvárás, hogy haragos zöld, buja és sűrű legyen, mintha csak valami sötétzöld szőnyeg lenne. A tavaszi gyepápolás emiatt fontos, vagyis emiatt is. Akkor biztosítjuk az alapját ennek a burjánzásnak.

De… Mert mindig van de. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a fű nemcsak a föld felett, hanem a föld alatt is nő. Hogy szép és sűrű legyen a gyep, ahhoz a fűnek erős gyökerekre, tőre van szüksége. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor komoly gyep-problémákkal szembesülhetünk a későbbiekben. Sőt, akár az egész pázsit kipusztulását is elszenvedhetjük.

Őszi gyepápolás

Az ősz az az időszak, amikor a fű tövének, gyökérzetének a gondozására tevődik a hangsúly.

Az őszi gyepápolási munkálatokkal biztosítjuk azt, hogy jövőre is szép zöld pázsitunk legyen, ne pedig valami satnya, szenvedő növényzet. Mivel a kertekben általában a pázsit a legnagyobb és leglátványosabb terület, így ennek az ápoltsága határozza meg a kert többi részének hangulatát is.

Az időjárás hűvösebbre fordulásával párhuzamosan csökkenteni kell a fűnyírások számát is. Már nem nő olyan tempóban a fű, mint nyáron. Az első fagyok megjelenésével pedig el is tehetjük a fűnyírót, hogy az is téli álmot aludjon.

Ahogyan tavasszal, úgy ősszel is végezzünk gyepszellőztetést. Erről bővebben a tavaszi gyepápolásról szóló bejegyzésünkben olvashatsz.

A gyepszellőztetést az őszi trágyázás követi. Ebben az esetben is használhatjuk a magunk által készített komposztot, ugyanakkor boltban vásárolható szerves tápoldatokat is. Az azonban nagyon fontos, hogy ne tavaszi, hanem téli trágyával terítsük a pázsitot.

Tavasszal a trágyázás célja az, hogy minél intenzívebb legyen a fű növekedése. Ősszel viszont az, hogy a gyep jól viselje a fagyokat. Szóval ha maradt is tavaszról, vagy éppen nincs más a mezőgazdasági szaküzletben, akkor se szórjuk azokat a gyepre. Vagy ha mégis megtesszük, akkor ne csodálkozzunk, hogy ha még karácsonykor is úgy nő a fű, mintha tavasz lenne. Ősszel alacsony nitrogén és magas foszfor tartalmú tápanyagot használjunk.

Az őszi gyepápolás része a gyomirtás

A kora őszi időjárás igazán kedvez a gyomirtásnak. Rengeteg időt töltünk azzal, hogy ápoljuk, szépítgetjük a pázsitunkat, sajnos mégis mindig akadnak benne gyomok. Amitől persze nekünk égnek áll a hajunk.

Ismerek olyanokat, akik négyzetcentiméterenként járják végig a gyepet – jó közelről megnézve azt –, hogy szálanként szedjék ki a gyomot a fű közül.

Ez is egy megoldás. Nem biztos, hogy a legjobb. De ha valakinek van ideje és türelme erre, akkor csinálja.

Másik megoldás a gyomirtó szerek használata. Nem, nem a súlyosan környezetkárosító megoldásokra gondolok, hanem a bio és környezetbarát szerekre.

A fű újravetése

A nyári hőség, az erős napsütés és a folyamatos fűnyírás kimerítheti a pázsitot. Adott esetben olyan mértékig, hogy akár foltokban ki is száradhat. Az őszi újravetés azonban lehetővé teszi, hogy mentsük a helyzetet. Mivel ebben az időszakban nincs nagyon meleg, de még a fagyok sem jelentek meg, ez igazán alkalmas időszak arra, hogy elszórjuk a fűmagot.

Avar a gyepen

Az őszi falevelek eltávolítása a gyepről nem csak esztétikai okok miatt fontos.

Ha takarásban van a fű, akkor nem tud úgy fejlődni, mint azok a szálak, amelyeket ér a nap. Ugyanez a helyzet a levegőzéssel is. A falevelek alatt a pázsit nem jut elegendő levegőhöz, ezért megsárgulhat. Valamint a levelek alatt, nem utolsósorban a rossz szellőzés miatt, könnyebben megtelepedhetnek a különféle gombák, baktériumok, amik a gyepszőnyeg komoly megbetegedéseit okozhatják.

Viszont a fűnyesedéket nem kell eltávolítanunk. Az kiváló trágyát jelent a téli időszak előtt a gyepnek.

Gyepszellőztetés

Az őszi gyepápolás során is fontos a szellőztetés, nem csak tavasszal. Lehetővé teszi a talaj és a gyep számára, hogy könnyebben jusson a víz és a tápanyagok a talajba. Tulajdonképpen fellélegezhet a pázsit, hiszen a gyepszellőztetés során eltűnnek a mohatelepek, a penész és más gombás fertőzések is visszaesnek.

Ha szép pázsitot szeretnénk, az bizony sok munkával jár. Minél ápoltabb a gyepünk, annál egészségesebb, annál nehezebben támadják meg a betegségek, valamint kisebb az esélye, hogy elkezd foltosodni.

Gondozzuk lelkiismeretesen, meg fogja hálálni!

Hasonló cikkek