A szarvasbőgés időszaka

Beköszöntött a szarvasbőgés időszaka

Nyár végén, az őszi időszak kezdetén eljön a szarvasbőgés időszaka, a szarvasok „énekének” ideje.

Mit is nevezünk tulajdonképpen szarvasbőgésnek? Azt az időszakot, amikor a gímszarvasok párzási időszaka van. Ez általában augusztus végétől szeptember végéig, de akár még október elejéig is elhúzódhat.

Tulajdonképpen a szarvasbika udvarol így a nőstényeknek, illetve próbálja meg maga körül tartani a háremét. Mert bizony nem éri ám be egy tehénnel, neki egy egész hárem kell. Ugyanakkor ilyenkor adja tudtára idegen szarvasbikáknak is, hogy tartsák magukat távol a teheneitől, hiszen azoknak kizárólag ő az ura.

A szarvasbőgés jelentése

A szarvasbikák a szarvasbőgés által rendezik le egymás között a tulajdonviszonyokat is. Jól látható tehát, hogy a szarvasbőgés a közöttük zajló kommunikáció eszköze, aminek igen sokszínű rendeltetése van. Ha azonban a figyelmeztető bőgésből nem ért a másik, akkor tettlegességig fajulhat a dolog. Vagyis ha a szarvasbika a másik bika határozott bőgése ellenére is megpróbálja elcsábítani az egyik tehenet tőle, akkor bizony összeakasztják az agancsukat.

Fenséges látványt nyújt egy szarvasbika agancsa, ugyanakkor ilyen esetekben sérülést is okozhatnak az ellenfelüknek.

Mikor hallható a szarvasbőgés?

Általában naplemente után, éjszaka, illetve hajnalban hallani a szarvasbőgést. De megtörténhet, hogy fényes nappal is fültanúi lehetünk. Bár ez igen ritka.

Aki olyan szerencsés, hogy erdő közelében él, az a kora őszi időszakban akkor hallgathatja a szarvasbőgést, amikor csak szeretné. De a többieknek sem kell szomorkodnia, hiszen egyre több szarvasbőgés túrát szerveznek az erdő- és vadgazdaságok, nemzeti parkok.

Szervezett szarvasbőgés túrák a szarvasbőgés időszakában

Nagy népszerűségnek örvend ez a program, hiszen fantasztikus élmény testközelből meghallgatni, megcsodálni a gímszarvasok énekét.

Ezekre a túrákra természetesen előzetes bejelentkezés szükséges, hiszen azok naplemente után indulnak útnak. Valamint tapasztalt vezető kísér majd minket, hogy még véletlenül se zavarhassuk meg a vadak nyugalmát. Mert az erdőben nem csak gímszarvasok élnek. Ezeken a kirándulásokon már erdei állatok éjszakai életét is megfigyelhetjük testközelből.

Ugyanakkor a vadászok számára a szarvasbőgés a legszebb hang a világon, hiszen ez azt jelenti számukra, hogy megkezdődhet a vadászidény. Emiatt soha ne kószáljunk eldugott, vadászok által gyakran látogatott helyeken. Vagy ha oda keveredtünk, akkor igyekezzünk mielőbb és minél látványosabban távozni onnan.

Szükséges felszerelés egy szarvasbőgés túrán

Amennyiben részt veszünk egy ilyen szarvasbőgés túrán, akkor figyeljünk oda arra, hogy – először is a szarvasbőgés időszakában menjünk -a terepviszonyoknak és az időjárásnak megfelelően öltözködjünk. Viseljünk megfelelő túracipőt, vízhatlan, mégis meleg kabátot. Az eszközök közül pedig ne hagyjuk otthon a zseblámpát, távcsövet.

A túrák útvonalát sosem lehet előre tudni, mindig az utolsó pillanatban derül ki, hiszen annak alkalmazkodnia kell a szarvasok tartózkodási helyéhez.

A kutya jöhet-e egy ilyen szarvasbőgés túrára?

Sokan vagyunk, akik minden kirándulásra, túrára magunkkal visszük a kutyánkat is. Ebben az esetben azonban ez nem javasolt. Akármennyire jól nevelt is kutyánk, mégis ösztönlény. Hiába a világ legszófogadóbb teremtménye, ha az erdőben vadak közelébe kerül, ki tudja, hogyan fog reagálni. Még ha pórázon is tartjuk, valószínűleg akkor is ugatni fog. Amivel természetesen elijeszti a vadakat. Ha pedig póráz nélkül lenne, akkor még meg is támadhatná őket. Aminek következtében sérülést szerezne vagy okozna.

A jogszabályok értelmében kutyát kizárólag csak pórázon szabad sétáltatni. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy a vadat kergető kutyát, akinek nincs ott a gazdája a közelében, azt a vadász kilőheti.

Hagyjuk meg ezt az élményt csak magunknak. A kutyánk és a vadak testi épségének érdekében.

Óvatosan az utakon szarvasbőgés időszakában!

Ha szerelmes az ember, akkor se nem lát, se nem hall. Ilyen a szarvasok szerelme is. Az év többi időszakában minden neszre odafigyelő, rejtőzködő életmódot folytató gímszarvasok ilyenkor figyelmetlenek. Ha hívja őket az ösztön, akkor nem törődnek semmivel, csak mennek előre. Például keresztül forgalmas utakon is. Komoly veszélyt jelentve ezzel az úton közlekedőknek, valamint saját maguknak is.

Hasonló cikkek