Várkert Bazár

Várkert Bazár, Budapest ékszeresdoboza

A Várkert Bazár mellett nem sétálhatunk csak úgy el! Amikor egy városban élünk, akkor hajlamosak vagyunk a szép épületek, parkok és egyéb látnivalók mellett érdektelenül elsétálni. Tudjuk, hogy ott van, látjuk, tudomásul vesszük, megszokjuk őket, de nagyobb érdeklődést nem mutatunk irántuk.

Nem úgy, mint a turisták, akik hatalmas érdeklődéssel fordulnak egy-egy város látványosságai felé.

Legyünk mi magunk is turisták a saját településünkön, járjunk nyitott szemmel, és meg fogunk lepődni, mennyi érdekes részletre, szép díszítésre, hangulatos helyre leszünk figyelmesek.

A budapestiek jártukban-keltükben számos látványosságban gyönyörködhetnek nap mint nap. Amennyiben megfigyelik azokat, és nem csak robotként sétálnak végig az utcán, vagy néznek ki a villamos ablakából.

Budapest egyik ilyen ékszerdoboza a Várkert Bazár, ami mellett nem lehet csak úgy elsétálni.

Már maga a Budai vár, az óváros is egy csodálatos élmény a maga hangulatával és épületeivel. De ezt még fokozza a neoreneszánsz stílusban épült Várkert Bazár.

A Várkert Bazár

A Várkert Bazár Budapest I. kerületében található műemlék, közvetlenül a Budai vár tőszomszédságában, és nem utolsósorban a világörökség része. Az épületegyüttes a híres építész, Ybl Miklós tervei alapján készült, és 1875 és 1883 között épült fel.

Elsődleges funkciója a kereskedelem volt. Üzletekkel volt tele, ahol a kereskedők eladhatták portékáikat. Számos vásárcsarnokhoz hasonlóan, amik több helyszínen is megtalálhatók Budapesten. Ugyanakkor a testőrség tagjainak szállásai itt voltak. De volt időszak, amikor iskolaként, műtermek, kiállítótermek helyeként is működött.

A maga idejében csodálatos díszkertként ékesítette a Budai várat. Nem is volt szabad a bejárás az átlagemberek számára, hanem csak kijelölt napokon sétálhattak a csodálatos virágágyások között. Akkor azonban ingyen.

A Várkert Bazár megépítésének oka a királyi palota és környékének rendezése volt. Egy impozáns, szemet gyönyörködtető megoldást képzeltek el ide, a korábbi, csupasz hegyoldal, illetve jellegtelen házak helyett. Hiszen a fenséges Budai vár ablakából nem erre a látványra voltak kíváncsiak az uralkodók.

Főbb látnivalók a Várkert Bazár körül

Tehát a palota környékének rendezése során született meg a Várkert Bazár ötlete és terve, ami immár méltó módon kötötte össze a rakpartot és a királyi palotát. Így mind a Budai várban, mind a Duna-parton sétálók szemet gyönyörködtető látványban részesülhettek.

Az épületegyüttes egyik fő látványossága a több mint 8000 négyzetméteres neoreneszánsz kert. A kert maga több irányból is megközelíthető.

Például a kétszintes, kupolás Gloriette rámpáin. A Gloriette egy látványos kerti építmény, amelyet két oldalról felfelé futó lépcsős rámpák fognak körül.

Ugyanakkor érdekes élmény az is, ha a régi vízhordó lépcsők felől közelítjük meg a kertet. Ezek a lépcsők még ma is állnak, régen kortinafalnak nevezték, amik már a 15. században is itt álltak, és a vár védfalának a szerepét töltötték be.

A Várkert Bazár neoreneszánsz kertje egy fantasztikus tervek alapján kialakított parkkert. Tele van virágágyásokkal, rózsatövekkel, fás és füves részekkel, ahol mindenki számára öröm egy nagyot sétálni. Mindeközben pedig részesei lehetünk egy cseppnyi történelemnek is.

A Bazár történelme

Megépítése után nagy népszerűségnek örvendett ez a több funkciót is ellátó épületegyüttes. Azonban a második világháború során komoly rombolás érte.

Valamelyest felújították, és a ’60-as években Ifjúsági Park néven működött. Ide jártak a fiatalok szórakozni, koncertekre, itt zajlott a társadalmi életük. Sajnos mivel nem volt kellőképpen karbantartva, így a Várkert Bazárt 1984-ben bezárták, mivel életveszélyessé nyilvánították.

A teljes rekonstrukció 2011-ben kezdődött, és egészen 2014-ig tartott. A felújított Várkert Bazárt azóta ingyen látogathatja mindenki.

Felújításával újabb közösségi térrel gazdagodott Budapest, ahol évszaktól függetlenül különböző művészeti, kulturális és szórakoztató rendezvényekkel várják a közönséget. Illetve a Várkert Bazár mindenki előtt nyitva áll, aki szeretne egy jót sétálni, és pompás panorámában megcsodálni Budapestet.

Hasonló cikkek