Nagytakarítás a kertben

Őszi nagytakarítás a kertben

Az ősz és a tavasz a kinti-benti nagytakarítás ideje. Tavasszal inkább a házban, ősszel pedig a nagytakarítás a kertben zajlik.

Ősz folyamán a növények lelassulnak. Ahogy hűl az idő, egyre inkább. Az első fagyok megjelenésével pedig meg is áll a fejlődésük, és a téli hideget álomban alusszák. Az egyéves növények pedig elpusztulnak, amikor ideérnek a fagyok.

Az őszi nagytakarítás a kertben nem pusztán esztétikai szempontból fontos, hanem azért is, mert ezáltal támogatjuk kertünk egészségét. Tulajdonképpen ez jelenti a felkészülést a következő termő időszakra. Ha ilyenkor odafigyeléssel gondoskodunk a kertünkről, akkor a következő évben bőséges terméssel fogja azt meghálálni.

Őszi nagytakarítás a kertben – első lépések

Kezdjük azzal, hogy alaposan felmérjük a kertben a növények állapotát, ami után eldöntjük, hogy melyek maradnak, vagy esetleg távoznak, ha éppen arról van. Természetesen ez csak az évelő növényekre vonatkozik, hiszen az egyéves növények maradványait mindenképpen el kell távolítanunk. Ezeket pedig mind-mind fel tudjuk használni komposzt készítéséhez. Persze csak akkor, ha növényi részek nem hordoznak semmilyen betegséget. A beteg növényi maradványok befertőzik a komposztot, azzal pedig az egész kertet is.

A növényi részek eltávolításával elegendő megvárnunk az első fagyok beálltát. De nem kell azonnal rohannunk sem, mert még a fagyok után is van élet. Ilyenkor érdemes betakarítani mindazt a termést, amit még lehet. Például leszedni a paradicsomot, bevinni védett helyre, hogy bepirosodjon. Ugyanígy leszedhetjük még az első fagy után a tökféléket is, amiket még nyugodt szívvel elfogyaszthatunk.

Hasznosítsuk újra, amit a kertünk ad nekünk!

A nagytakarítás a kertben lehetővé teszi számunkra, hogy számos vetőmagot begyűjtsünk, amit aztán majd tavasszal elvethetünk. Így nem kell minden évben magokat vásárolnunk, hanem használhatjuk azokat, amiket a kert ad nekünk.

Amikor kitakarítottuk a kertet az elhalt növényi részektől, valamint eltávolítottuk a különféle támaszokat is (amiket érdemes fertőtlenítve eltenni jövőre), akkor jöhet a talaj felkészítése tavaszra. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy ellátjuk bőségesen tápanyaggal, vagyis trágyát, komposztot dolgozunk bele a földbe. A tél folyamán ezek az anyagok még inkább lebomlanak, hogy tavasszal tökéletes táptalajként szolgáljanak.

Nagytakarítás a kertben – a lehullott levelek összeszedése

A kerti nagytakarítás része az őszi avar összegyűjtése is. Ez több szempontból is fontos. Egyrészt nagyszerű alapanyaga a komposztnak, ami a következő évi tápanyagot biztosítja a talajnak. Másrészt olyan növények téli takarójaként is működhet, amelyek érzékenyek a fagyokra. Ha azonban avarral letakarjuk őket, akkor ez a levéltakaró megvédi őket a fagytól.

Nem utolsósorban pedig azért is érdemes a leveleket összegyűjteni, mert a szép gyepünkön könnyen nyomot, foltot hagyhat, ha hosszú ideig, vastag levéltakaró borítja. Mivel nem éri a nap, így azonnal sárgulni kezd, míg végül ki is pusztulhat a fű. Ugyanakkor a gombás fertőzéseknek, megbetegedéseknek is okozója lehet az avar a gyepen, hiszen alatta nem tud kellőképpen szellőzni a fű. Ha mindössze néhány levél hullana a gyepre, akkor azzal a giliszták gyorsan végezni fognak, viszont a sok levéllel már ők sem tudnak mit kezdeni.

Amire pedig fokozottan figyeljünk oda, az az, hogy a járófelületekről feltétlenül távolítsuk el a lehullott leveleket, mert az esős, nedves időjárás következtében csúszásveszélyt okozhatnak.

A gyümölcsfák őszi védelme

A gyümölcsösökben is el kell végezni az őszi nagytakarítást. Esetükben ez azt jelenti, hogy ilyenkor, ősszel érdemes elvégezni a lemosó permetezést. Ennek köszönhetően számos kártevőtől meg tudunk szabadulni, amik esetleg a fák ágain, kérgén próbáltak megbújni.

A lemosó permetezés teljesen veszélytelen módszer, még a biogazdaságokban is elfogadott, hiszen természetes anyagok, réz és kén keverékéről van szó. Egyes gyümölcsfák metszését is a levélhullás után kell elvégzeni. Ilyen például az almafa.

A virágoskert, a veteményeskert és a gyümölcsös is csak akkor lesz igazán szép, akkor hoz nagy hozamot, amikor odafigyelünk rá. Amellett, hogy öntözzük és gondoskodunk a tápanyag pótlásáról, fontos az is, hogy rendben tartsuk. Ez azt jelenti, hogy kitakarítjuk, amikor szükséges, kordában tartjuk, vagyis nem engedjük, hogy egyes növények túlburjánzanak. Mindezt a gondoskodást gazdag pompával és bő terméssel fogja meghálálni.

Hasonló cikkek