Túrázás

Túrafelszerelés, avagy mit vigyünk magunkkal, ha túrázni megyünk?

Miután megszületett az elhatározásunk, hogy túrázni indulunk, készítsünk egy alapos listát azokról a dolgokról, amiket magunkkal viszünk.

Ha nem vagyunk tapasztalt túrázók, akkor bátran olvassunk utána, hogy mik azok az alapvető felszerelések, amiket feltétlenül magunkkal kell vinni, amelyek elengedhetetlenek a létszükségletek, a biztonság és a kényelem szempontjából.

A felszerelési tárgyak kiválasztása során szem előtt kell tartani, hogy milyen típusú (milyen nehézségű utat járunk be), időtartamú túrára indulunk, milyen az időjárás-előrejelzés, mennyire vagyunk tapasztalt túrázók.

A kezdő túrázók gyakran abba a hibába esnek, hogy rengeteg holmit magukkal cipelnek a kényelmi szempontjaik miatt, ugyanakkor funkcionális eszközöket pedig nem, ami megkönnyíthetné a dolgukat.

Valamint a másik véglet az, hogy nem készítenek listát, és a bepakolást is az utolsó pillanatra hagyják, így elfelejtve még az úgymond kötelező eszközöket is.

Ruházat és kiegészítők

Túrázás során az egyik legfontosabb dolog a réteges öltözködés, valamint hogy ruházatunk szellőző és vízálló legyen. Javasolt a három réteg, főleg tavasszal és ősszel, amikor az időjárási körülmények nagyon gyorsan megváltozhatnak. Egy vízálló és mégis lélegző kabát elengedhetetlen ilyenkor.

Ha többnapos túrára indulunk, akkor fontos, hogy gyorsan száradó anyagból készült ruhákat válogassunk össze. Ilyen esetben nem rossz az sem, ha viszünk magunkkal kötelet, amire tudunk teregetni. De ha nem, akkor sem kell kétségbe esni, mert például a sátrunkat rögzítő kötelekre is feldobhatjuk a ruháinkat száradni.

Ha csak egynapos túrára indulunk, akkor is érdemes váltás ruhát vinni magunkkal. Megtörténhet, hogy egy patak mellett sétálunk el, és véletlenül belecsúszunk a vízbe, vagy elszakad a ruhánk. Az ilyen balesetek miatt célszerű egy elsősegélycsomagot is összeállítani, amiben van:

  • fájdalomcsillapító spray vagy krém
  • sebfertőtlenítő
  • gézlapok és ragtapasz

Továbbá természetesen a szükséges gyógyszerek, ha valaki orvosi kezelés alatt áll.

Ne feledkezzünk meg az élelemről és a vízről sem, mindig legyen nálunk akár csoki, vagy müzliszelet, esetleg olajos magvak, szőlőcukor, és magától értetődően víz. Alapfelszerelésnek számít a zseblámpa, egy jó bicska, öngyújtó, iránytű, túratérkép, sátor, hálózsák, túrabot, váltás ruha, és a legfontosabb: a túrabakancs.

Megfelelő túrafelszerelés a saját érdekünkben

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a megfelelő lábbeli nélkülözhetetlen a túrázás során.

A túrabakancs talpa vibramból készül, ami jól tapad, tompítja a talajjal való érintkezést, így kíméli a lábunkat. A jó bakancs ismérve, hogy jól tartja a bokánkat, még akkor is, ha köveken lépkedünk. Lehetőleg olyan bakancsot vegyünk, ami bőrből készül és kevés varrás van rajta (így kisebb az esély arra, hogy kiszakadjon).

Soha ne induljunk útnak frissen vásárolt bakancsban! Mindig törjük azt be éles bevetés előtt. Gondoljuk végig jól, hogy mi az, amit magunkkal viszünk egy túrára, hiszen nem mindegy, hogy mekkora súlyt kell majd cipelnünk és hány napig.

Egy- vagy kétnapos túrára elegendő egy kisebb hátizsák, de ha hosszabb ideig tartó természetjárást tervezünk, akkor érdemes befektetnünk egy nagyobb hátizsákba, amelyre a sátrunkat és a hálózsákunkat is fel tudjuk kapcsolni.

Ha minden a hátizsákban, akkor túrára fel!

Hasonló cikkek