Egerszalók

A mesebeli Egerszalók

Ki ne álmodozott már róla a sok csoda szép fotót látva, hogy egyszer megmártózzon Pamukkale varázslatos mészkőmedencéiben, de miért mennénk olyan messzire, ha mindezt itthon, Magyarországon is megtehetjük? Abban a szerencsés helyzetben vagyunk ugyanis, hogy a világon mindössze három helyen található természeti képződmény egyike éppen Magyarországon található, Egerszalók térségében.

Persze senkit nem akarunk lebeszélni arról, hogy ha lehetősége van, akkor látogasson el Törökországba, de a jelenlegi helyzet miatt a mostani idényben valószínűleg sokkal inkább előtérbe fognak kerülni a hazai turistalátványosságok. Igaz ugyan, hogy tengerparttal nem szolgálhatunk, de itt a Balaton. Azonban számos látványos és érdekes hely található Magyarországon is. Tökéletes alkalom ez arra, hogy megismerjük hazánk legnépszerűbb és legszebb kirándulóhelyeit.

Egerszalók fekvése

Egerszalók Egertől 5-6 km-re, a Laskó-patak völgyében található. Könnyen megközelíthető, kiépített úthálózat vezet oda. Egerszalók maga egy falu, mindössze kétezer lakosa van, viszont évente rengeteg turista látogat ide, hogy itt töltse el szabadidejét, pihenjen. Az ide érkező vendégek minden igényét kielégítő szolgáltatások várják őket a szálláshelyeken, gyógyfürdőkben. A falu igazi vonzereje a természeti adottságaiban és finom boraiban rejlik, hiszen a terület az egri borvidék része.

Egerszalók természeti adottságai

A mészkőmedencék mindössze három helyen találhatók meg a világon. Ebből az egyik Egerszalókon. 410 méter mélyről feltörő hévízforrásának a vize 65-68 fokos. A domb oldalán lefolyó víz alakította ki a mészkőmedencéket, amik védelem alatt állnak. Sódomb néven is ismert a mészkőképződmény, amihez kiépített sétaútvonal vezet. A sódomb megóvására fokozottan figyelnek, és erre az ide látogató vendégeket is megkérik. A sétaútvonal az év bármely szakában látogatható, teljesen ingyenesen.

Az itt feltörő hévíz a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik, enyhén savas jellege miatt lehetőség van benne tartós fürdőzésre, mert nem károsítja a bőr védőrétegét. Alkalmas mindenféle ízületi és idegrendszeri megbetegedés kezelésére. Akár ivókúraként is alkalmazható. Maga a kút nem igazán régi, hiszen 1961-ben találtak a forrásra, miközben kőolajat kerestek – de helyette gyógyvizet találtak.

Látnivalók

Természetesen Egerszalók legismertebb látványossága a sódomb, de emellett még számos látnivaló várja az ide látogató turistákat. Legyen szó akár aktív, akár passzív pihenésről.

A gyógyvízben történő ejtőzés mellett kulturális programok, valamint színes túraútvonalak közül válogathatnak a vendégek.

A barlanglakások

Egerszalók határában riolittufa képződmények találhatók, amik kaptárkő néven is ismertek. Mivel ez a kőzetfajta igen könnyen megmunkálható, így gyakran vájtak bele pincéket, istállókat, lakásokat. Ma már a helyi önkormányzat tulajdonát képezik és védettség alatt állnak. Az ide látogatók mintha időutazáson vennének részt a berendezett lakásokban. Régi mesterségek bemutatóját nézhetik meg, kemencében sült finomságokat kóstolhatnak meg, a nyári időszakban pedig különböző szabadtéri előadásokat nézhetnek meg. Az itt élő emberek számára kiemelten fontos a hagyományőrzés.

Túralehetőségek a környéken

A gyógyvíz jótékony hatása mellett a természet adta csodák felfedezésében is részünk lehet Egerszalókon. 2007-ben valósult meg a sódomb környéki sétaút kialakítása, amelynek részei a riolittufa és kaptárkőképződmények is. A sétaút 2,9 km hosszú, ami az egyedülálló természeti értékek mellett vezet el.

Ugyanúgy kerékpártúrára is van lehetőség. Az Egerből induló aszfaltos út átvezet Egerszalókon, annak minden látnivalójával együtt. A túraút hossza 25 km. Amennyiben valaki nem hozott magával kerékpárt, akkor lehetősége van kölcsönözni.

A horgászat szerelmesei is megtalálják a kedvükre való időtöltést. A Laskó-patakon duzzasztott Egerszalóki-tó egy víztározó. Számos halfaj található benne, úgyhogy bővelkedik a horgászok számára zsákmányban. A horgászáshoz azonban horgászjegyet kell váltani, mivel a víztározó és annak élővilága kiemelt természeti értéket képvisel.

Legyünk büszkék arra, hogy ilyen különleges, a világon is ritkaságszámba menő természeti kinccsel rendelkezünk! Látogassunk Egerszalók vidékére minél többen, és vigyük hírét a világban, az országban!

Hasonló cikkek