Nyaralás 2020 nyarán

Nyaralás 2020 nyarán

Tagadhatatlan, hogy a 2020-as év sokáig emlékezetes marad a számunkra. A koronavírus okozta kijárási korlátozások eléggé megviseltek minket mind lelkileg, mind fizikailag. Tisztában voltunk vele, hogy azzal segítünk, és akkor vagyunk felelősségteljes polgárok, ha otthon maradunk. Ellenben azok számára (is), akiknek lételeme a nyaralás, kirándulás, túrázás, igencsak kemény időszak volt ez.

Bár a korlátozások ugyan nagyrészt megszűntek, azért még nem lélegezhetünk fel teljesen. A veszély még nem múlt el. A helyzet szinte napról napra változik, és nem mindig a jó irányba. A szigorítások túl korai és elhamarkodott feloldása könnyedén vezethet a helyzet súlyosbodásához. Sajnos ennek lehetünk szemtanúi a szomszédos országokban is.

Ugyanakkor itt a nyár. Az ember szeretne kimozdulni, utazgatni, hogy végre feltöltődhessen, kipihenhesse magát.

Vajon útnak induljunk-e?

Komoly dilemma elé állít minket a helyzet, mert utazni szeretünk, és szükségünk van a kikapcsolódásra is, de nem mindegy, hogy ezért milyen árat fizetünk. A saját és családunk biztonságát kell szem előtt tartanunk, amikor egy ilyen felelősségteljes döntést meghozunk.

Ez egy olyan kérdés, amire nincs egyértelmű válasz. A kijárási korlátozások és a határzárak ugyan nagyrészt megszűntek, de vajon biztonságos-e elmenni bárhová? A helyzet országonként változik, úgyhogy annyira hosszú távon nem lehet tervezni.

Tájékozódjunk!

A külföldi utazásokra és a Magyarországra történő ki- és beutazásra vonatkozó előírásokról a következő oldalakon tudunk tájékozódni: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/, valamint https://tasz.hu/koronavirus-hataratlepes. Útnak indulás előtt érdemes biztosra menni, nehogy meglepetés érjen minket, és a nyaralást házi karanténban töltsük.

Azzal természetesen mindenki tisztában van, hogy a külföldre történő utazás most sokkal kockázatosabb, mint eddig bármikor. Fontos, hogy a vírus terjedésének megelőzése érdekében tartsuk be a higiéniai előírásokat, a táskánkban mindig legyen maszk és kesztyű. Mielőtt útnak indulunk, tájékozódjunk arról, hogy az adott országba való belépéshez szükség van-e koronavírus tesztre.

Hiszem azt, hogy sokan vannak, akik már tavaly, vagy idén év elején befizették az idei nyaralásukat. Azonban az adott helyzetben alaposan végig kell gondolnunk, hogy bevállaljuk-e a kockázatot. Mivel ez az év az utazási irodáknak sem kedvezett, ezért valószínű, hogy a befizetett utazások összegét át tudjuk csoportosítani a következő évre.

A repülőtársaságok versengenek egymással, hogy ki tud alacsonyabb jegyárakat kínálni, hiszen számukra hatalmas pénzügyi kiesést okozott a tavaszi időszak. Szóval ezekre a lehetőségekre is érdemes lecsapni, amennyiben úgy érezzük, hogy biztonságos lesz az utazásunk.

Nehéz döntés a nyaralás

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a még mindig fennálló fertőzésveszély ellenére felkerekedik-e, vagy a családja egészségét és biztonságát nem akarja kockáztatni. Amikor nyaralásról van szó, akkor mindenki szemei előtt a tenger jelenik meg, a pálmafák, szinte érzi a sós levegő illatát. Aláírom, hogy évente legalább egyszer szükségünk van arra, hogy elmenjünk a tengerhez, de a mostani szituációban el kell fogadnia a legnagyobb kalandvágyóknak is, hogy érdemes inkább Magyarországon eltölteni a nyarat.

Hazai tájakon biztonságosabb nyaralni

Nagyszerű lehetőséget kínál hazánk is, csak fel kell fedeznünk őket. Helyek, amiket látnod kell rovatunkban is olvashatsz azokról a helyekről, amiket kár lenne kihagyni Magyarországon.

Számtalan lehetőség közül válogathatsz, amennyiben relaxálásra vágysz, hiszen Magyarország igazi gyógyfürdő-nagyhatalom. Többek között Egerszalók is kiváló úti cél, főleg akkor, ha mediterrán jellegre vágysz, hiszen az ott található karsztmedencék a törökországi Pamukkale méltó párjai.

Ha túrázásra vágysz, akkor irány a Mátra vagy az Aggteleki Nemzeti Park! És még hosszasan sorolhatnánk azokat a helyeket, amiket érdemes felfedezni Magyarországon.

Akárhogyan is döntünk, vigyázzunk a szeretteinkre, és vigyázzunk egymásra!

Hasonló cikkek