Mátra - Nyesettvár

Büszkeségünk, a Mátra

Nemcsak azért nevezhetjük a büszkeségünknek, mert itt található Magyarország legmagasabb pontja, hanem azért is, mert számtalan látnivaló várja az ide látogatókat. Legyenek akár kezdő vagy tapasztalt túrázók, a természet szerelmesei, vagy csak csendes helyet keresők, akik elvonulnának egy kicsit a világtól, teljesen mindegy, mert itt mindenki kikapcsolódhat. Lássuk mivel vár minket a Mátra.

A Mátra nagy kiterjedésű és igen változatos hegység, vulkanikus eredetű. Élővilága nagyon gazdag. Bejárásához talán még egy egész hét is kevés lenne. Azonban ha célzott útvonalaink vannak, akkor egynapos túrákban is érdemes gondolkodni. Ebben az esetben nem kizárólag a gyalogos túrákra gondolunk, hiszen biciklivel is felfedezhetjük a vidéket, ugyanakkor gazdag vízhálózata és tavai a csónakázást is lehetővé teszik.

A Mátra földrajzi fekvése

A Mátra az Északi-középhegység része, és mintegy 900 km2 területen fekszik. Legmagasabb pontja Kékestető a maga 1014 m magasságával. Emellett még számos magas pontja van, ami kihívást jelent még a letapasztaltabb hegymászóknak is. (Erre utal az is, hogy számos csúcstámadást szerveznek a Mátrában az év szinte minden szakában.)

Patakok által völgyekre szabdalt terület, ahol megtalálhatók meredek, köves szakaszok is, ugyanakkor lankás részek is.

Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a Mátra lankáin fantasztikus szőlők teremnek, tehát igen gazdag borvidékről beszélhetünk.

Minden, mi szem-szájnak ingere

Ha arról kell beszélni, hogy mit is érdemes a Mátrában megnézni, akkor azt sem tudja az ember, hogy hol kezdje. Mivel elég nagy területről van szó, így a látnivaló is számtalan.

Forrásokban is igen gazdag, patakok szelik keresztül-kasul. Emellett magas szintkülönbséggel rendelkező szakaszok, ugyanakkor lankás területek is, amennyiben valaki nem szereti a túl nagy kihívásokat, ami persze azt is jelenti, hogy bármilyen útvonalat vagy úti célt választ az ember, nem hibázhatja el.

Természetesen vannak népszerű célpontok, mint a Kékestető, a Sas-kő, ugyanakkor barlangok, patakok, tavak is várják az ide látogatókat.

Útnak indulás előtt célszerű eldönteni, hogy milyen túrán is szeretnénk részt venni, és ennek alapján talán már könnyebben meghatározhatjuk az útvonalunkat. Népszerűségének köszönhetően természetesen könnyen megközelíthető, és szállások, vendéglátóipari egységek sokasága várja a vendégeket.

Változatos programlehetőségek a Mátrán

Az év folyamán több szervezett gyalog- és kerékpártúra áll a túrázók rendelkezésére. A profi, tapasztalt hegymászók részt vehetnek a csúcstámadásokon is. De ha valaki csak pihenni szeretne, természetet járni, akkor arra is kiválóan alkalmas ez a terület.

Éppen ez a legnagyobb előnye a Mátrának. A sokszínűség. Hiszen legyen az ide látogató vendég akár fiatal, akár idős, akár aktív sportoló, akár a szabadidejét aktívan eltöltő személy, mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb lehetőséget.

A táj felfedezésére kiváló a Mátravasút. A megállóhelyek bármelyikén fel- és leszállhatunk, útközben pedig gyönyörködhetünk a csodálatos erdei táj szépségeiben.

A gyalogtúrák között a néhány kilométer hosszúságútól a maratoni, ultramaratoni távig megtalálhatók az útvonalak. Kerékpárral a kiépített utak mellett a terepbiciklizésnek hódolók is űzhetik kedvenc sportjukat.

A túraútvonalak mentén információs táblák segítik a tájékozódást, valamint számos kilátó teszi lehetővé, hogy a lélegzetelállító táj szépségeiben gyönyörködjünk.

A gyerekekre is gondolnak, hiszen több természetbúvár tábort is szerveznek számukra, ahol szakember vezetésével ismerhetik meg a Mátra élővilágát.

Mátrai természeti értékek

A Mátra növény- és állatvilága igen gazdag. Ha nincs is kedvünk hosszasan túrázni, akkor is érdemes itt eltölteni legalább egy napot. A számtalan növényfaj mellett az állatok világa is kínál igazi különlegességeket. A Mátra vizeiben például testközelből figyelhetjük meg a gőtéket, vagy a legnagyobb kuriózumnak számító foltos szalamandrát. Közülük is a legizgalmasabbat, a vörös foltokkal rendelkezőt.

Nehéz összefoglalni vagy kiemelni bármilyen programot is, ami a Mátrát illeti. Annyi a látnivaló és a lehetőség, hogy felsorolni is nehéz. Azonban ha célirányosan kutatunk, akkor biztosan találunk az ízlésünknek megfelelő elfoglaltságot.

A lényeg, hogy fedezzük fel!

Hasonló cikkek