Kilátás Normafáról a Hármashatár-hegy felé

A legnépszerűbb budapesti kirándulóhely, Normafa

Nem kell ahhoz budapestinek lenni, hogy kijelenthessük Normafa Magyarország egyik legszebb, és kétségtelenül az egyik legnépszerűbb kirándulóhelye.

A Normafa egy fákkal övezett parkszerű tisztás, 477 méter tengerszint feletti magasságával a Svábhegy legmagasabb pontja. Ha felmegyünk a Normafához, akkor a főváros és a Duna csodálatos panorámájában gyönyörködhetünk.

Megközelíthetőség

Népszerűségét nagyban köszönheti annak is, hogy rendkívül könnyen megközelíthető mind személyautóval (bár a parkolás néha problémát okozhat, ha sokan látogatnak ki egy időben), mind tömegközlekedéssel (a 21-es számú busz visz a Normafához).

Honnan kapta a nevét a Normafa?

A Normafa tulajdonképpen egy hatalmas, öreg bükkfa volt, ami több száz évig élt, míg 1927-ben egy villám végleg el nem pusztította. Élnek olyan városi legendák, mely szerint ezen ősi bükkfa akkor sarjadt ki, amikor Mátyás király megszületett, más legenda szerint a nagy király megpihent a termetes fa árnyékában.

Valószínűleg nem az 1400-as évek óta állt ott a fa, de az bizonyos, hogy több száz éven át büszkén állt a Svábhegy tetején, bár akkoriban még Viharbükknek nevezték. Az 1900-as évektől használatos a Normafa elnevezés. A hely már akkor is közkedvelt kirándulóhely volt, többek között a Nemzeti Színház színészei körében is. Egy alkalommal Schodelné Klein Róza elénekelte alatta Bellini Norma-áriáját. Innen kapta a Normafa elnevezést.

Az öreg bükk sorsa

Miután a villám csúnyán elbánt szegény fával, az emberek úgy döntöttek, hogy nem hagyják elveszni az emlékét. A kidőlt fa törzsét a Margit-sziget magas mészkőtartalmú artézi forrásának medencéjébe helyezték el, hogy a mészkő konzerválja a fát. Azonban megfeledkeztek róla, és olyan vastag mészkőréteg képződött rajta, hogy elválaszthatatlanul a medence falához kapcsolódik.

Mivel hosszú idő óta nagy megbecsülésnek örvendett, így az öreg bükkfa tiszteletére 1967-ben emléktáblát állítottak annak korábbi helyén.

Normafa kellemes időtöltés minden évszakban

A Normafa hosszú idő óta különböző aktív pihenési lehetőségeket kínál, és mindig is kedvelt helye volt a sportolni vágyóknak. A második világháború sajnos eléggé tönkretette a környéket, de az emberek akkor sem szakadtak el a helytől.

A háborús időszak előtt nagyon komoly sípályarendszer működött a Normafánál, és talán még utána is, csak sokkal kisebb intenzitással, mígnem a 80-as, 90-es években a sísport szinte teljesen kiveszett.

2015-ben kezdődött meg a Normafa és környékének rekonstrukciója, amit még abban az évben be is fejeztek, ami leginkább az infrastruktúra kialakításában nyilvánul meg.

Mondhatjuk úgy is, hogy kirándulóbaráttá tették. Túrautakat építettek ki a kerékpárral vagy babakocsival érkezőknek, ugyanakkor gyalogtúrára alkalmas ösvények is vannak. De szívesen hódolnak szenvedélyüknek a nordic walking rajongók is, télen pedig előkerülnek a szánkók, a sílécek, a snowboardok.

Nyugodt szívvel mondhatjuk, legyen bármilyen évszak, a Normafához érdemes ellátogatni. Még akkor is, ha a síelés szerelmeseinek nem áll rendelkezésére felvonó, hanem gyalog kell felmenniük a csúcsra, ha újra le szeretnének siklani.

A különböző útvonalak, sétányok mentén pihenőhelyek vannak, tájékoztató táblák segítik a túrázókat, és még a gyerekek részére is felújították a játszóteret.

Ha megéheznénk, akkor sem kell aggódnunk, hiszen a régi síházban eltölthetünk egy jó ebédet.

Töretlen népszerűség

Volt időszak, amikor kevésbé foglalkozott a főváros a Normafa állapotával, éppen ezért a természet több helyen is visszavette, ami az övé.

Azonban még így is hatalmas számú ember látogatott el a Normafához. Éppen ezért rendkívül aktuális volt, hogy 2015-ben megtörténjen a környék rendezése, helyreállítása, az infrastruktúra feljavítása.

Viszont amiatt, hogy hosszú időn keresztül nem viselték a gondját, gazdag állat- és növényvilág alakult ki, ami rendkívül érdekes lehet, főleg a gyermekek számára.

Hasonló cikkek