A Megyer-hegyi tengerszem

A Megyer-hegyi tengerszem, az igazi gyöngyszem

A Megyer-hegyi tengerszem nevű védett területet az ország legszebb helyévé választották 2011-ben. A tengerszem elnevezés valójában egy bányatavat takar, ami 1977 óta természetvédelmi terület. És tulajdonképpen a hegy sem hegy, hanem domb, a maga 324 méterével. De mindez nem számít, csak a látvány, ami ott fogad minket.

A tengerszem maga Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület név alatt az Aggteleki Nemzeti Park „fennhatósága” alatt áll. Sárospatak közelében található, ahonnan gyalogosan és autóval is megközelíthető.

A Megyer-hegyi tengerszem izgalmas teremtéstörténete

A tengerszemek kialakulása a magas hegyekben elolvadó gleccsereknek köszönhető. Ebben az esetben azonban nem ez a helyzet. Teljes mértékben az ember által kialakított bányatóról van szó.

Az adott helyen malomkövet bányásztak, aminek a fejtési gödrében felgyülemlett az esővíz, létrehozva ezáltal ezt a különleges és csoda szép képződményt. Már a 15. században is történt kőfejtés, egészen a 20. század elejéig (1907-ben zárták be a kőbányát). Bátran elmondhatjuk, hogy igazán ritka dolog az, hogy a bányászati kitermelés után nem egy megcsonkított terület marad, hanem valami igazán különleges természeti szépség.

Kőbányából természetvédelmi terület

A tavat körülölelő kőfalak akár a 70 méter magasságot is elérhetik, a tó mélysége pedig a 6,5 métert. A bánya bezárása után a természet visszahódította a területet, és Megyer-hegyi tengerszem néven lett ismert. Nevét különlegességének köszönheti. A bányató vize kristálytiszta, amit a gazdag növény- és állatvilág is bizonyít.

Mivel természetvédelmi területről van szó, és mivel a tavat meredek kőfalak határolják, nem utolsósorban pedig 6,5 méteres a mélysége, így csónakázni és fürödni tilos a vízben, nem úgy mint kirándulni a környéken.

A Megyer-hegyi tengerszem szuper kirándulóhely

A Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület egész évben ingyenesen látogatható, és igazán kedvelt túrázó és kirándulóhely. Sárospatakról autóval, kerékpárral, valamint gyalogosan is megközelíthető.

Amennyiben kocsival érkezünk, akkor az út mellett figyeljük a „Tengerszem” feliratú táblákat, amik útba igazítanak majd minket. A Megyer-hegy lábáig tudunk autóval menni, onnan pedig gyalog folytathatjuk az utat. Kerékpárral szintén ezen az úton érkezhetünk, azzal, hogy a hegy lábához földúton jutunk el. Akik a hegyi biciklizés kedvelői, azok gond nélkül fel tudnak biciklizni a tengerszemhez.

Az út a parkolótól a tengerszemig, laza, ráérős tempóban, némi szintemelkedéssel, körülbelül 45 perc. Ez csak az eljutás a tóhoz. A bátrabbak körbe is sétálhatják azt, ami körülbelül 1–1,5 órát vesz igénybe. A lényeg, hogy tartsuk be a megfelelő óvintézkedéseket a balesetek megelőzése érdekében.

Annak ellenére, hogy nem tűnik megerőltető túrának, mégis fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy mindenképpen strapabíró, zárt, csúszásgátló túracipőt viseljünk. A Megyer-hegyre felvezető ösvény bizonyos helyeken igen meredek, a tavat határoló kőfalak pedig morzsalékosak. Természetesen az ide látogatók biztonságát korlátok garantálják. A tanösvényen végig táblák figyelmeztetnek a biztonságos túrázásra. A hátizsákunkban pedig feltétlenül legyen víz és étel.

A Megyer-hegyi tengerszem túraútvonalai

A Malomkő tanösvény a legnépszerűbb túraútvonal. Piros turistajelzéssel ellátott, ami Sárospatakról indul ki. Ahogy korábban is említettük, gyalogosan is bejárható.

Sárospatak belvárosából indulunk, majd a települést elhagyva szántóföldek mellett haladunk el. A Megyer-hegyhez érve pedig szőlőültetvények szépségében gyönyörködhetünk (és ha alkalmunk adódik, akkor megkóstolhatjuk a finom borokat is).

A hegyen, a zöldellő erdőben a széles út ösvénnyé szűkül, amelynek végén elénk tárul a csodálatos tengerszem látványa. A túraútvonalon számos információs tábla segíti a tájékozódást, amelyekből megismerhetjük a tó keletkezésének történetét, annak jellegzetes élővilágát.

Emellett megismerhetjük az egykori bánya életét is az emlékként ott maradt, félkész malomkövek, barlanglakások által, vagy végigsétálhatunk a malomkövek elszállítására kialakított kanyonon is, aminek a végén közvetlenül a tónál találjuk magunkat.

A Megyer-hegyi tengerszem az év bármelyik szakában látogatható, hiszen páratlan szépségével évszaktól függetlenül elvarázsolja az ide látogatókat.

Hasonló cikkek