Kalandpark a kertben

Kalandpark a kertben!

Lehetetlen küldetés – gondolhatnád –, pedig egyáltalán nem így van. Ha van egy megfelelő méretű kerted, szeretsz barkácsolni (bár még ez sem feltétlenül szükséges) és van időd, akkor olyan fantasztikus kis játékpark, kalandpark hozható létre, amit bárki élvezhet, korosztálytól függetlenül.

Miért is érdemes belekezdeni?

Valljuk be őszintén, hogy elég gyakran gondot okoz számunkra, hogy hogyan és mivel kössük le a gyerekeket. Fokozottan igaz ez mostanság, amikor korlátozott lehetőségeink vannak mind a szabad mozgást, mind a rendezvényeket illetően.

Hogy a kert se legyen unalmas, ahová mindig csak futkározni, bújócskázni, labdázni járnak ki a gyerekek, hanem az izgalmas élmények helye, ahhoz kreativitásra és a szabadidőnk egy részének ráfordítására van szükség. Ha kellően nyitottak és tudatosak vagyunk, akkor csodákat tudunk művelni a kerttel, udvarral.

Nem kell milliomosnak lenned a kalandpark készítéshez!

Ha most arra gondolsz, hogy jó, jó, de ez biztosan egy vagyonba kerül, akkor megnyugtatlak, hogy nem.

Semmi szükség arra, hogy hónapokig spórolj, hogy megvalósítsd a legkirályabb házi kalandparkot. Alacsony költségvetésből is igazán izgalmas dolgokat hozhatsz össze. Persze, akinek van rá anyagi kerete és lehetősége, az vásárolhat mindenféle játékot. Azonban sokkal izgalmasabb a dolog, ha mi magunk barkácsolunk, mindezt a gyerekekkel együtt. Gondolj bele, micsoda élmény lehet számukra az, hogy végignézhetik, hogy születik meg az ő saját játékbirodalmuk. És mennyire fel fognak nézni rád, hogy te ezt megalkottad.

Van úgy, hogy szinte a semmiből tudunk a gyerekek számára izgalmas dolgokat varázsolni. Ha a kertünkben van kibetonozott rész, akkor kirakhatunk néhány gumiból vagy műanyagból készült játékállatot, a gyerekek pedig körberajzolhatják az árnyékát. Akár naponta többször is. Így még tanulhatnak is a nap mozgásáról és a napszakokról.

Kalandpark, udvari Játék, program ötletek

Rajzolhatunk nekik kincsestérképet, megjelölve a helyeket, ahová elrejtünk számukra valami kedveset. Izgalmas lehet számukra a kincskeresés, mintha igazi kalózok lennének.

Amennyiben van a ház körül felesleges deszka, akkor nem kell túladni rajta, vagy felesleges holmiként kerülgetni. Például variálható autópályát készíthetünk belőlük, amihez nem kell más, csak festék.

Amennyiben kertünket ékesíti egy kis tavacska, akkor bátran készítsünk a gyerekekkel közösen hajócskát parafadugókból. Mindössze zsineg kell a dugók összekötéséhez, valamint hurkapálca, amire vastagabb papírból kivágott vitorlát teszünk. És már indulhat is a hajó!

Igen gyakran látjuk filmekben, hogy a gyerekeknek kis faházikót építenek a fára. És miért ne? Ha van olyan fa, amin elfér egy ilyen kis faház, akkor bátran éljünk a lehetőséggel. Ha nincs, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen oszlopokon is állhat a ház, sőt, a földön is. A lényeg úgyis az lesz, hogy a gyerekek számára ez lesz a saját kis birodalmuk.

Sok az üres konzervdoboz otthon? Nem kell kidobnod azt sem. Fessétek be őket, és máris indulhat a célba dobás. Minden gyerek imádja a célba dobást. Ennek egy másik változata, ha a földre teszel különböző színű (pontértékű) műanyag tányérokat, amikbe babzsákkal dobhatnak célba. Itt a labda nem célszerű, mert könnyen „kiugrik” a tányérból.

Ugyanígy készíthetünk otthoni bowling pályát. Az eszközök ugyanazok, mint a célba dobásnál (konzervdoboz, (rongy)labda), mindössze csak arra kell odafigyelni, hogy egyenes, sima felületen guríthassanak a csemeték, vagy akár mi felnőttek is.

Nyári melegben nincs is jobb játék, mint a vízipisztoly. És hogy a gyerekek ne csak egymást spricceljék folyton, építhetünk nekik ügyességi pályát. A célba dobáshoz használt konzervdobozokat újra felhasználhatjuk célba lövés számára is.

Egy másik lehetőség pedig, hogy két fa vagy oszlop közé kihúzunk egy madzagot, amire előzőleg ráhúzunk egy kilyukasztott műanyag poharat. A cél, hogy minél gyorsabban átjuttassák a másik végére úgy, hogy vízipisztollyal lövik bele a vizet, ezáltal mozgatva a poharat. Éppen ezért célszerű nagyobb lyukat fúrni a pohár aljára, hogy könnyebben csússzon a madzagon.

Remélem, kedvet kaptatok hozzá, hogy valamelyik ötletet megvalósítsátok. Vagy mindet! Az lenne az igazi, és akkor tényleg egy igazi kalandparkká válna a kertetek!

Hasonló cikkek