Kerti utak
|

Kerti utak

A barkácsolás szerelmeseinek a kellemes nyári napok igazán kedveznek, hiszen ilyenkor örömmel hódolhatnak ennek a tevékenységnek. Ha tervezzük rendezni, átépíteni a kertet, udvarunkat, akkor erre a legmegfelelőbb a nyári időszak. Építsünk kerti utat.

Átgondolt, kidolgozott tervek alapján haladhatunk, és ilyenkor még azt sem vesszük észre, milyen gyorsan múlik az idő, hiszen azzal foglalkozhatunk, ami öröm számunkra. A munkálatok, illetve már a részfolyamatok végén is elégedettséggel tölthet el minket, ha a saját kezünk munkáját csodálhatjuk. Nem beszélve arról a boldogságról, ha a partnerünk rajong körül minket, amiért ilyen ügyes barkácsmesterek vagyunk.

Kerttervezés

Kellemesebbé lehet tenni kertünket, ha kialakítunk benne egy fedett teraszt kerti bútorokkal, esetleg egy szabadtéri konyhaszigetet grillsütővel, tűzrakóhelyet a tábortűzhöz, adott esetben kültéri zuhanyt is, ha munka közben fel szeretnénk frissíteni magunkat. A befüvesített, tervezetten elhelyezett növényekkel teli kert már magával vonja azt is, hogy a kert bizonyos pontjaira ne a füvön taposva jussunk el, hanem alakítsunk ki járdákat, kis kerti utakat. Ezzel még inkább feldobhatjuk kertünk hangulatát.

A kínálatban rengeteg anyag közül választhatunk, amiből kialakíthatjuk ezeket a kerti sétányokat. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy az anyagválasztásunk összhangban legyen az udvar, a kert addigi stílusával.

Előkészítés

A legegyszerűbb megoldás, ha a tervezett járdát betonból öntjük ki. Pontos helyének és méretének meghatározása, kimérése után kiássuk a kijelölt részt az általunk meghatározott mélységben. A talajt ledöngöljük. Igyekezzünk úgy kidolgozni az alapot, hogy mindenhol vízszintben legyen.

A következő fontos lépés a szegély kialakítása. Ezzel adunk keretet a járdánknak, és ezzel akadályozzuk meg, hogy a beleöntött betonkeverék ne folyjon szét mindenfelé. A szegély is készülhet betonból, amennyiben fából keretet készítünk neki, azonban a barkácsboltokban kapható előre elkészített szegély is.

A kiásott, ledöngölt talajra fóliát terítünk, erre zúzott követ szórunk, mindezt azért, hogy a későbbiekben a járda ne süllyedjen meg, ne töredezzen el. A következő lépés már a beton ráöntése az előkészített területre, majd annak elegyengetése. Manapság már több formában és stílusban lehet kapni olyan előre gyártott formákat, amibe ha betont öntünk és megszilárdul, akkor teljesen olyan hatása lesz, mintha térkövekből raktuk volna ki azt. Néhány nap alatt a beton teljesen megszilárdul, megszárad, és már át is adható a nagyközönségnek.

Gondoljuk tovább

Ha ennél kreatívabb megoldást választunk, akkor is szükségesek ezek az előkészületek – mérés, ásás, döngölés, fólia és zúzott kő, amire ebben az esetben a közönséges, kissé folyékony állagú betonkeverék helyett egy keményebb massza kerül. Erre helyezzük rá a térköveket, díszköveket, majd elegyengetjük őket, és ha elkészültünk, akkor homokot szórunk rá, amit söprűvel bejuttatunk a közöttük lévő résekbe.

A térkövek mellett egyéb kreatív megoldások is kerülhetnek a járdára.

Az alapok mindenhol ugyanazok, viszont ha nem szeretnénk, hogy egy összefüggő betonréteg legyen a járda, akkor érdemes egyes növények hatalmasra nőtt leveleit betonból kiönteni, majd azt lehelyezni mint a lépések helye a járdán, vagy fakorongokat is használhatunk erre a célra, amelyeket előkezelünk, hogy az időjárás viszontagságait kibírják.

A kivitelezés tehát tényleg csak a fantáziánkon és ügyességünkön múlik.

Hasonló cikkek