raklapok

Kerti bútor raklapból

Amennyiben a kerti bútoraink már elavultak, cserére szorulnak, akkor dönthetünk úgy, hogy vásárolunk egyet, vagy úgy, hogy magunk készítünk egy kerti bútort raklapokból.

Olcsóbb megoldás is, és a barkácsolni szerető embereknek igazán jó kikapcsolódás. Az elkészítés mindössze néhány órát vesz igénybe (attól függően, hogy ki milyen korábbi tapasztalatokkal rendelkezik az ilyen jellegű barkácsolással kapcsolatban), és fontos azt is hangsúlyozni, hogy ez a módszer környezetbarát, hiszen újrahasznosításról van szó.

A raklapból készíthető bútorok listája igen hosszú. Összeállítható belőle asztal, pad, bárpult, ülőgarnitúra, tároló, függőágy, virág- vagy szerszámtartó, napozóágy, szék stb. Különböző áruházakban a kerti bútorok igen gazdag választékát találhatjuk meg, azonban az áraik igen magasak. Olcsóbb megoldás a műanyag garnitúra, viszont azok nem túl hosszú életűek, és valljuk be, nem is mindig szépek.

Ezért is jó ötlet raklapból készíteni bútort, hiszen elmondhatjuk, hogy a két kezünkkel raktuk össze, kibontakoztathatjuk a kreativitásunkat, nemcsak a formák, hanem a színek tekintetében is.

Előkészületek

Ha eldöntöttük, hogy mit is szeretnénk készíteni raklapból, akkor be kell szereznünk a megfelelőt. Több méretben is megtalálhatók, ezáltal pedig a súlyuk és a terhelhetőségük is különböző. Mindezt érdemes figyelembe venni a munka megkezdése előtt, hiszen nem mindegy, hogy csak asztalként fogjuk-e használni, esetleg többen is ülni fognak rajta, illetve hogy szeretnénk-e majd mozgatni, vagy fix helye lesz a bútornak.

Általában nyárfából vagy fenyőfából készítik őket, emiatt a felületük legtöbbször szálkás és kissé egyenetlen, ezért egy alapos csiszolással érdemes kezdeni a megmunkálást. Semmiképpen se kezdjünk hozzá egy szál csiszolópapírral, mert az rendkívül hosszadalmas és fárasztó folyamat lenne.

Egy rezgőcsiszoló ilyenkor életet menthet, a folyamat során pedig a durvább szemcsés csiszolópapírral kezdjük, és fokozatosan haladjunk a finomabb felé. Mindig szálirányban dolgozzuk el a deszkák felületét, ügyelve arra, hogy a szegeket kerüljük ki, illetve előzőleg üssük a felszín alá őket, hogy ne szaggassák szét a csiszolópapírt.

Ha az elkészítendő bútor úgy kívánja, akkor a raklapokat szétvágjuk vagy részeire bontjuk, így a csiszolás minden oldalon megtörténhet. A már lecsiszolt alkatrészeket portalanítani kell, hogy megkezdhessük a lakkozást.

Mi döntjük el, hogy több rétegben lakkozzuk-e le a felületet, vagy olyan festéket veszünk, amihez nem kell alapozót használnunk. A kínálat e tekintetben is igen széles. A lakkot és festéket felvihetjük ecsettel vagy festőhengerrel

Érdemes ezeket a bútorokat utolsó fázisban színtelen csónaklakkal bevonni, hogy az eső és a nedvesség ne tegyen kárt bennük. Ezt követően megkezdhetjük a darabok összeszerelését.

Szükséges eszközök

  • raklap(ok)
  • rezgőcsiszoló és csiszolópapír
  • csavarok
  • csavarhúzó
  • ecset
  • lakk és festék

Legyünk hát kreatívak!

Álmodjuk meg és készítsük el álmaink kerti bútorát raklapból. Biztosak lehetünk benne, hogy egyedi lesz, és büszkén mondhatjuk majd el, hogy a saját kezünkkel készítettük.

Hasonló cikkek