nordic-walking

Nordic walking

Aki komolyabban foglalkozik sífutással, annak nem lehet ismeretlen ez a kifejezés. Magyarul nevezik még skandináv gyaloglásnak, vagy síjárásnak is.

A nordic walking eredete

Nem túl régi sportról van szó, ami Finnországból indult hódító útjára, és mára már elmondható, hogy az egész világ megismerte. A nordic walking tulajdonképpen a sífutók nyári, száraz edzésének felel meg, illetve abból alakult ki.

Annyiban különbözik a sima gyaloglástól, hogy botokat használunk hozzá, amiknek köszönhetően hosszabbakat lépünk, így a lábak és a kezek járás közbeni ellentétes mozgása jobban kifejezésre jut.

Mi kell hozzá?

A nordic walking, vagy síjárás egy rendkívül pénztakarékos mozgásforma, viszonylag alacsony költségvetéssel megúszható, bármelyik évszakban végezhető. Nem kell hozzá más, csak egy jó túracipő és két bot.

Figyeljünk oda arra, hogy a túracipő (amiről már oly sokszor beszéltünk) magasított szárú legyen, mert fontos, hogy járás közben stabilan tartsa a bokánkat. Lehetőleg ne sima legyen a talpa, hanem barázdált, mégis rugalmas, hogy minden terepviszonynak megfelelhessen.

A botok tekintetében több választási lehetőségünk is van. Természetesen léteznek már a nordic walking-hoz kifejlesztett speciális botok. Ezek karbonból készülnek, parafából kialakított fogantyúja van. Mindez azért, hogy minél könnyebb legyen, ne jelentsen plusz terhelést menet közben.

A síjárás egy lendületes mozgásfolyamat, így nem szabad, hogy bármi is akadályozzon minket közben, ezért a botnak a testmagasságunkkal is arányban kell lennie. Ezt a következő formulával számolhatjuk ki: testmagasság (centiméter) szorozva 0,66-tal.

Nordic walking Technika

Ha beszereztük a szükséges eszközöket, akkor következhet a megfelelő technika elsajátítása.

A botokat a test mellett tartjuk. Lépjünk ki az egyik lábunkkal úgy, hogy a talpunk végiggördüljön a saroktól a lábujjakig, miközben az ellentétes kézben lévő botot leszúrjuk. Tulajdonképpen a bot segítségével ellökjük magunkat előre. Ilyenkor a törzs felső és alsó része ellentétes irányba mozdul el. A bot leszúrásával a kar hátralendül, szinte teljesen nyújtott állapotban, ami miatt a tenyér szétnyílik, így a botot a tulajdonképpen a csuklóra erősített pánt tartja meg. (Ezért nagyon fontos, hogy a nordic walking során használt bot pehelykönnyű legyen.) Eközben már a másik lábad talajt ér, az egész folyamat ismétlődik újra.
Nem is bonyolult, igaz?

A hangsúly a karok és lábak járás közbeni ellentétes irányú mozgásán van.

Kinek ajánlott?

Bárkinek. De tényleg, kortól és nemtől függetlenül bárki választhatja ezt a szabadtéri, nem túl költséges, mégis kiváló egészségmegőrző hatású mozgásformát. A nordic walking egyesíti a gyaloglás és a sífutás előnyeit. Bármikor végezhető, bármilyen terepen, a mozgás intenzitása tőlünk függ.

Kifejezetten ajánlott azok számára, akik irodai munkát végeznek, és emiatt hátfájással, esetleg súlyfelesleggel küzdenek.

De bárki belevághat, akinek szimpatikus, hogy a szabadban sétáljon, sőt, a mindennapos utcai séták során is alkalmazhatjuk, de akkor speciális véget kell beszereznünk a botunkra.

A nordic walking előnyei

A síjárás során alkalmazott botok dinamikusabbá teszik a mozgást, valamint számottevő mértékben tehermentesítik a csípő és a térd ízületeit is (éppen ezért javasolt még idős korban is). A nordic walking során fejlesztjük az állóképességünket, megmozgatja testünk izmainak a 90%-át, oldja az izomfeszültséget, javítja a vérkeringést, ezáltal segíti a szívműködést.

A rendszeresen végzett gyakorlatok kihatással vannak a helyes testtartásra, valamint segít megszabadulnunk a felesleges zsírpárnáktól. Nordic walking edzés során kb. 20%-kal több zsírt égetünk el, mint sima gyaloglás esetében. Természetesen attól függően, hogy milyen intezitású edzést végzünk, és milyen terepen.

Edzésmódok

A sík terepen végzett nordic walking is tökéletes mozgásforma. A tempó diktálásával itt is végezhetünk intenzív és kevésbé intenzív edzést.

Nagyobb igénybevétel történik hegymenet esetén, ahol a törzs erőteljesen előredől. A karok, combok, vádli erőteljes terhelésnek lesz kitéve, ugyanakkor nem kell attól tartanunk, hogy az ízületeink sérülnek, hiszen a bot használata tehermentesíti őket.

Völgymenetben a lépéseink rövidebbek, a lábak folyamatosan fékeznek, a térdek végig enyhén be vannak hajlítva.

Látható tehát, hogy rendkívül aktív mozgásformáról van, melynek intenzitása a teljesítőképességünktől függ. Testünk izmainak nagy része dolgozik, erősödik a hát, a karok, a törzs, a has, a combok, a far stb. Szinte minden izomcsoportunk. Élénkítő hatással van a keringési rendszerre, stresszoldó, kíméletes az ízületekkel, ugyanakkor kalóriát is éget.

A valóban bárki számára tökéletes mozgásforma, nem csupán nekünk de kedvenceinknek is remek edzés egy nagyobb séta és persze minőségi idő a gazdival…

Kipróbálod?

Hasonló cikkek