Balaton

Balaton, a magyar tenger

„Nekem a Balaton a Riviéra” – ki ne ismerné ezt a dalszöveget!? És valóban így is van. A Balaton a maga csodálatos varázsával valóban olyan hangulatot kelt, mintha valamelyik mediterrán városka tengerpartján járnánk.

Amikor a tengerre és a tengerpartra gondolunk, akkor általában a fehér homokos part, a tenger habjai, a pálmafák jutnak eszünkbe. Ezek ugyan nem igazán jellemzőek a Balatonra, számunkra mégis a magyar tenger.

Szentimentalizmus? Meglehet. De akkor is… A Balaton mostanság egyébként is retro időszakát éli.

Balatoni tények

A Balaton Magyarország legnagyobb tava. Természetes eredetű, sekély vizű tó, amelynek hossza 77 km, legnagyobb szélessége 12,7 km, legkisebb szélessége pedig 1,5 km. Legmélyebb pontja Tihanyi kút a maga 10-12 m mélységével, átlagos mélysége 3-4 méter. Ebből adódóan vize hamar felmelegszik, így még több kikapcsolódni vágyót idecsábítva.

Vize tiszta, szélcsendes időben szép kék és átlátszó, viszont ha fúj a szél, akkor átlátszósága csökken, alig éri el a fél métert. Mivel nem túl mély tóról van szó, így a nyári melegben vize gyorsan felmelegszik, akár 27-28 fokos is lehet. Az ország bármely részéről könnyen megközelíthető, jó köz- és vasúti hálózattal rendelkezik.

Riviéra

A Balaton partján annyira sokoldalúan eltölthetjük az időnket, hogy tulajdonképpen akár még zavarba is jöhetnénk a bőséges választék miatt. Itt tényleg mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb pihenési formát.

Elsősorban azok vannak többségben, akik ejtőzni érkeznek ide. Akik szeretnek kifeküdni a nyaralásuk első napján a partra, majd a tizedik napon felkelnek, és mennek haza. Mivel a Balaton vizének hőmérséklete rendkívül jó nyáron, valamint az időjárás is kedvez a nyaralni vágyóknak, így teljesen érthető a „magyar tenger” megnevezés.

Valóban úgy érezhetjük magunkat, mintha tengerparton lennénk. Kék víz, napsütés, jachtok cirkálnak a vízen, isteni ételeket ehetünk a büfékben, éttermekben. Esténként pedig érdemes az itteni szőlők borait ízlelgetni a vízparton vagy a környék borpincéiben. Kell ennél több a pihenéshez?

Maradj mozgásban a balcsin

Természetesen azoknak sem kell lemondaniuk a Balaton szépségeiről, akik az aktív pihenés szerelmesei. Szó szerint bármit lehet csinálni. Futni, úszni, evezni, biciklizni, lovagolni, túrázni. Már-már azért leszünk bajban, mert nem tudjuk eldönteni, hogy mivel is töltsük az időnket.

A Balaton annyira gazdag lehetőségekben, hogy körbetekerhetjük biciklivel, átúszhatjuk, átevezhetjük, és akkor a többi vízi sportot még nem is említettük.

Túrázás tekintetében is széles palettán válogathatunk. Mint a legtöbb kedvelt turistacélpont esetében, a Balaton környékén is részt vehetünk vezetett túrákon, amiknek a hossza természetesen a túrázni vágyók fizikai állapotától függően választható. Még barlangtúrákra is jelentkezhetünk!

A természet szerelmesei is szívesen járnak ide, hiszen a Balaton növény- és állatvilága a maga nemében egyedülálló, amit érdemes felfedezni.

Egy szó mint száz, képtelenség lenne felsorolni minden olyan tevékenységet, amik várják mindazokat, akik nem csak a napozás miatt érkeznek ide.

Kulturális örökségek a Balaton partjain

Mivel szinte lehetetlen olyan programot mondani, ami nincs a Balaton partján, ezért ha szeretnénk megismerni a környék történelmét, akkor erre is van mód. Megtalálható itt számos tájház, múzeum, mesebeli kastélyok. De már csak az is egy izgalmas kaland lehet, ha elindulunk felfedezni a Balaton partján megtalálható településeket.

Mind közül talán Tihany a legismertebb az apátság, valamint a Levendula Fesztivál miatt. És persze a tihanyi visszhangot se felejtsük el.

Balatoni programok

Valójában a kikapcsolódási lehetőségek módja és száma szinte végtelen, így igazán nem is lehet felsorolni őket. Mivel turisztikai szempontból igen népszerű úti cél, így érdemes az ottani programok között naprakészen tájékozódni.

A Balaton mellett mindenki megtalálhatja a számára legjobb kikapcsolódási formát. Legyen az akár aktív pihenés, túrázás, vagy éppen kulturális, zenei programok. A fentiekben ezekre próbáltunk rámutatni, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Amilyen népszerű, éppen olyan gazdag programokban, látnivalókban is, ezért minden korosztály számára kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

Hasonló cikkek