Kerti tó építése

Kerti tó építése

Ahány kert, annyi szokás – mondhatnánk, egy kicsit átírva a régi mondást. Vannak, akik tele növénnyel szeretik a kertet, és vannak, akik a nagy füves területeket szeretik, ahol csak itt-ott van egy-egy fa vagy bokor, esetleg elszórtan, illetve közvetlenül a ház közelében néhány virág, van aki pedig szívesen nézeget egy kis tavacskát a kert közepén. Bármilyen is legyen az elképzelésünk, tudnunk kell azt, hogy minden gondozott kert szép, mert a mi ízlésünket tükrözi. Mivel mi fogjuk ott a legtöbb időt eltölteni, így természetes, hogy a saját elképzeléseink fognak dominálni. Most azt nézzük meg, hogy megy egy kerti tó építése.

Egy kert ékes dísze lehet egy kerti tó is. Ezt szintén elkészíthetjük a saját elképzeléseink szerint, vagy kérhetjük szakember segítségét is, aki nemcsak megtervezi, hanem kivitelezi is a tavacskát. Ki-ki ideje és lehetőségei szerint eldönti, melyiket is szeretné.

A legjobb hely Kerti tó építéshez

Az első és legfontosabb lépés, hogy határozzuk meg a tó pontos helyét, nem mindegy ugyanis, hogy hova helyezzük el a kerten belül. Eldöntésekor általában azok az elsődleges szempontok, hogy dobja fel a kertet, ne legyen útban és ne jelentsen veszélyt sem a gyerekekre, sem az háziállatokra.

Legszívesebben persze mindenki a kert kellős közepére ásná ki a tavacskáját, azonban ez nagy hiba lenne. Ott folyamatosan ki lenne téve a napsütésnek, ami kedvez az algák elszaporodásának. Ha viszont nagy lombhullató fák közelébe ássuk a tavat, akkor a belehulló falevelek miatt hamar eliszaposodhat.

Éppen ezért a kerti tó építési helyének kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy lehetőleg csak a reggeli, délelőtti nap érje közvetlenül a vizet, a későbbiek során legyen árnyékban. Ha ez nem kivitelezhető, akkor minél több úszó növényt, például tavirózsát telepítsünk a tóba, aminek nagy levelei beborítják és árnyékolják a vizet.

Kerti tó mérete és alakja

Miután meghatároztuk, hol is lesz a tó a kertben, akkor következő lépésként el kell döntenünk, hogy mekkora is legyen az a tó, és milyen legyen az alakja. Ezt alapvetően az fogja meghatározni, hogy mekkora terület áll a rendelkezésünkre, és hogy milyenek az anyagi lehetőségeink.

Viszont itt is vannak alapvető elvárások, amiknek meg kell felelnie egy tónak. Például a vízfelszínnek legalább 3,5-4 méteresnek kell lennie, hogy megfelelő legyen a vízminőség. Ha szeretnénk benne tavirózsát nevelni, halakat tartani, akkor a vízmélység legalább 1 méter kell, hogy legyen. Így biztonságosan át tudnak telelni a halak és a növények is.

Ásót a kézbe!

A hely, méret és alak meghatározása után jön az igazi fizikai munka, azaz a kerti tó építése. Ásót kell ragadni, és kiásni a tó medrét. Ezt lépcsőzetesre alakítsuk ki, főleg akkor, ha növényeket szeretnénk telepíteni a tóba. A mederásás során távolítsunk el minden kiálló követ, gyökeret, bármilyen éles dolgot, ami miatt sérülhet a geotextília. Ezzel fedjük le a talajt, és erre fog majd rákerülni a tófólia.

A tófóliát leterítés előtt érdemes kb. 10 percre kiteríteni a napra, hogy rugalmasabb legyen az anyaga. Ezáltal tökéletesen, gyűrődések nélkül fog illeszkedni a meder aljához.

Ha túl rögösnek látjuk a meder alját, akkor érdemes homokkal kiegyengetni, hogy a kidudorodások ne lyukasszák ki a geotextíliát. Erre terítjük a tófóliát. Ügyeljünk arra, hogy egyik rétegen se legyen gyűrődés. A fólia széleire helyezzünk köveket. (Ezzel már bizonyos mértékig kialakítjuk a tószegélyt is.)

Kerti tó betelepítés

Ne feledjük, hogy a víz tisztítását a növények végzik, és a kellő mennyiségű növénnyel betelepített tó biológiai egyensúlya hamar kialakul. A növényeket az igényeiknek megfelelő mélységben kell elhelyezni. Például a tavirózsa mélyvízi növény, ezért értelmetlen sekély részekre helyezni, minimum 1 méter mélységre van szüksége a fejlődéshez.

A növények telepítésekor a vízinövényeknek megfelelő talajt használjunk, hogy elkerüljük a víz algásodását, valamint a növények pusztulását. A növények elhelyezése után azonnal töltsük fel a tavat vízzel. Óvatosan folyassuk a vizet, hogy a növények a helyükön maradjanak, szép lassan töltődjön fel a meder.

A növények kaspójába helyezzünk köveket vagy kavicsokat, hogy megakadályozzuk a talaj felúszását.

Ha halakat is szeretnénk a tóba telepíteni, akkor először meg kell várnunk, hogy beálljon a víz egyensúlya. Ezt a víz tisztaságán tudjuk figyelemmel kísérni.

A kiásott földből a tó mellett kialakíthatunk egy mutatós sziklakertet is. Jól fog kinézni, és nem utolsósorban nem kell elhordanunk onnan a kiásott földet.

Hasonló cikkek