kemping-cuccok

Irány a szabadba!

A kellemes időjárás beköszöntével egyre több lehetőség adódik a szabadtéri tevékenységek folytatására. Lakóhelyünk földrajzi adottságaitól függően választhatunk a számunkra kikapcsolódást jelentő időtöltési módok közül a szabadba.

Kerti grillparti

Ha nyomasztóan hatottak már ránk a komor téli napok, akkor itt az ideje, hogy előkerüljön a grillsütő a garázs mélyéről. Egy szabadtéri sütögetés, finom ételek és italok a családdal, barátokkal igazán feldobja az ember hangulatát.

Külső szemlélők gyakran állítják, hogy a grillezés nem nagy tudomány, bárki képes rá. Azonban ez nem így van. Avatatlan kezekben könnyen széndarabokká válhatnak, illetve kiszáradhatnak a finom falatok. A kiváló eredmény érdekében több év gyakorlatára, odafigyelésre és alázatra van szükség. Az igazán ínyenc grillmesterek gondosan megválogatják az eszközeiket, a recepteket, mindezt a pihentető és ízes végeredmény érdekében.

Időigényes tevékenységről van szó, de az asztalra kerülő finomságok, és a tudat, hogy az ember a két kezével alkotta azt meg, semmivel sem pótolható.

Túrára fel!

Ha azonban nem elégszünk meg csak azzal, hogy a kisétálunk a kert végébe vagy a legközelebbi parkba, kültéri sütögetésre kijelölt helyre, akkor elő a túrafelszereléssel, vegyünk nyakunkba a világot! A helyszín kiválasztása után fontos végiggondolni és rendszerezni, hogy mi az, amit magunkkal szeretnénk vinni a szabadban.

Természetesen a megfelelő, kényelmes, már korábban bejáratott túrabakancs az alap, valamint szükség szerint a túrabot. Emellett fontos még, hogy ne érjen minket felkészületlenül az időjárás, megfelelő mennyiségű ételt és italt is vigyünk magunkkal, kellően felkészültek legyünk kisebb sérülések ellátására.

Egy praktikus hátizsák mindezeknek biztosít helyet. A jó hátizsák tökéletesen illeszkedik a hátunkhoz, a rajta lévő deréköv segítségével pedig áthelyezhetjük a súly egy részét a medenceövre, így nem terheljük annyira a gerincoszlopot.

A szabadban való éjszakázás alapfeltétele a megfelelő hálózsák és sátor (bár a bátrabbak sátrat sem igényelnek – ki-ki maga döntse el). Arra azonban figyeljünk oda, hogy ne cipeljünk felesleges holmikat, mert azzal csak a saját dolgunkat nehezítjük meg.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a túrázásnak komoly (írott és íratlan) szabályai vannak. Tiszteletben kell tartanunk a természetet, ezért soha ne hagyjunk szemetet magunk után, igyekezzünk minél kevesebb kárt okozni, vagyis nem letérni a kijelölt túraútvonalakról.

Elvégre pihenni, feltöltődni megyünk oda, és a következő látogatásunk alkalmával is olyan állapotban szeretnénk találni a kedvenc helyeinket, ahova szívesen járunk vissza.

Feltöltődés a szabadban

A jó társaságban eltöltött grillezés, pihentető séta a közeli parkban vagy erdőben, hosszabb (akár több napos) túra egy kijelölt hegyi vagy kiránduló útvonalon igazán fel tudja tölteni a természet szerelmeseit.

A friss levegő egészségmegőrző hatása nem is szorul magyarázatra, ugyanakkor a természet megfigyelése, a csend, az önmagunkra való koncentrálás segíthet abban, hogy megszabaduljunk egy rövid időre a mindennapok terheitől. Jellemzően ilyenkor születnek a legjobb és legkreatívabb ötletek.

Hasonló cikkek