kempingezés

Kempingezés

A kempingezés ma reneszánszát éli, ugyanis egyre többen választják ezt a szabadtéri kikapcsolódási formát. A természet közelsége a test és a lélek számára is megnyugvást hozhat, valamint számos túrázási lehetőséget is biztosíthat a kalandvágyók számára.

A kempingezés tulajdonképpen egy életforma, legyen szó akár sátorról, lakókocsiról vagy faházról.

Kempingezés körülményei

Természetesen mindenki a saját kényelmi szempontjai alapján választ a lehetőségek közül. Manapság egyre nagyobb igény mutatkozik a magas színvonalú, komfortos kempinghelyek iránt, ami azt jelenti, hogy alapvető ellátásnak számít az áramforrás. A víz- és szennyvízhálózat, de ehhez nem kell ragaszkodni, és válasszuk bátran a luxustól mentes szabadtéri sátorozást bátran.

Ma is sokan indulnak el kempingezni sátorral, saját lakókocsival, azonban egyre többen igénylik, hogy a lakóegységeket a kemping üzemeltetője biztosítsa. Tulajdonképpen úgy működik, mint az apartman vagy a hotelszoba bérlése, azzal a különbséggel, hogy a kiszolgálás helyett mindenki maga oldja meg az ellátását. Aki nem igényli a szállodai luxuskörülményeket, hanem szívesen tölti az idejét a természet közelségében, aktívan szeretné eltölteni a szabadságát, annak a kempingezés kiváló megoldás.

Amire figyeljünk

Ha kempingezni indulunk, akkor fontos, hogy komoly tervezés előzze meg azt. Határozzuk meg a helyszínt, szerezzük be a szükséges térképeket a túraútvonalakról, amit mindig vigyünk magunkkal, mert ha netán eltévednénk, akkor annak és egy iránytűnek a segítségével visszatalálhatunk a kijelölt útra, vagy eljuthatunk egy erdészházig, ahol segítséget kaphatunk.

Fontos a megfelelő öltözet is, hiszen a túrázás során védekeznünk kell a különböző rovarok, valamint a horzsolások ellen. Természetesen az esőkabátról és a vízhatlan lábbeliről se feledkezzünk meg, mert nem tudhatjuk, mikor fordul esősre az időjárás. Érdemes ezért a hosszú nadrág és a hosszú ujjú felső, még ha meleg is az idő.

A hátizsákunkba csak a legszükségesebb dolgokat tegyük be, hiszen naphosszat cipelni fogjuk a hátunkon. Kellő mennyiségű víz és táplálék nélkül ne induljunk útnak, viszont a táplálékot jól lezárva tartsuk, hogy ne tegyük ki magunkat a különböző állatok támadásainak. Mindig legyen nálunk egy multifunkciós zsebkés, mert nem tudhatjuk, mikor lehet szükségünk rá, akár a túrázás, akár a kempingezés során. Bármikor adódhat úgy, hogy meglazul egy csavar, illetve meg kell valamit javítani, és ahelyett, hogy az egész (és nem mellékesen nehéz) szerszámos ládát cipelnénk magunkkal, elegendő ez a zsebszerszám.

Ami még kellhet a kempingezéshez

Amennyiben a túrázás elhúzódna, és már sötétben kell megtennünk az út egy részét, akkor érdemes magunkkal vinni egy fejlámpát, illetve a táborhelyen is ajánlatos fényforrások elhelyezése, hogy ha ki kell mennünk éjszaka, akkor ne botorkáljunk a sötétben. A rovarriasztó és az elsősegélycsomag se maradjon ki a felszerelésünkből.

Míg vannak, akik hosszabb ideig maradnak egy kempingben, addig mások a nyakukba veszik a világot és a sátrukat, és a túraútvonalakon haladva folyamatosan más-más helyen verik fel a táborhelyüket. Ettől függetlenül azonban tartsuk be a kempingezés írott és íratlan szabályait. Csak az arra kijelölt helyen táborozzunk, ott gyújtsunk tüzet, ahol az megengedett, ne hagyjunk szemetet magunk után, hiszen mi sem szeretnénk olyan kempinghelyen sátrat verni, ami tele van szeméttel. Óvjuk a természetet!

Ettől függetlenül azonban tartsuk be a kempingezés írott és íratlan szabályait. Csak az arra kijelölt helyen táborozzunk, ott gyújtsunk tüzet, ahol az megengedett, ne hagyjunk szemetet magunk után, hiszen mi sem szeretnénk olyan kempinghelyen sátrat verni, ami tele van szeméttel. Óvjuk a természetet!

Hasonló cikkek