Tokaj

Tokaj

Tokaj. Ezt kimondva eszünkbe jut a bor, a szőlőtőkékkel borított lankák. Mindenkinek megvan a maga elképzelése, hogy milyen is Tokaj. Akarva-akaratlanul, legtöbbünknek a bor jut róla először eszébe. Nem is csoda, hiszen hazánk egyik leghíresebb borvidéke, méltán híres hungarikumnak számító boraival együtt.

Tokaj elhelyezkedése

Tokaj a Tisza és a Bodrog folyók torkolatánál fekszik, a Kopasz-hegy lábánál. Járási központ. Történelme során fontos folyami átkelő volt. Már a település első történeti említésekor bortermeléssel foglalkoztak itt az emberek. A Tokaji-hegy (Kopasz-hegy) vulkanikus szigethegyként emelkedik ki a síkságból. Különleges alakja, kialakulásának története a tudósokat is foglalkoztatta. Nem is csoda, hogy számtalan mítosz, legenda fűződik hozzá.

Megközelíthető Miskolc és Nyíregyháza irányából is.

Bor, bor, bor

Ha azt mondjuk, hogy magyar bor, akkor szinte mindenkinek azonnal a tokaji borok jutnak eszébe. Legyen az az aszú, a hárslevelű, esetleg a szamorodni. A bor és Tokaj elválaszthatatlanok egymástól.

Utánozhatatlan az a természeti látkép, ami fogadja az ide látogató vendégeket. És éppen ez az egyediség kell ahhoz, hogy különleges borok szülessenek.

A két folyó találkozása miatt igen magas a levegő páratartalma, amihez hozzájárul még az is, hogy a hegy déli lejtői napsütötte részek. Ezzel varázsütésre már ki is alakult az a klíma, ami a szőlő- és bortermeléshez szükséges.

Azt hiszem, senki nem fog rosszallóan nézni, ha azt mondom, hogy ide nem igazán érdemes csak egy napra ellátogatni, illetve még aznap autót vezetni. A borpincék meglátogatása kötelező program, ha Tokajban járunk. Olyan sok isteni bor van, hogy vétek lenne kihagyni a kóstolást. Persze ittasan nem ülünk a volán mögé, hanem megszállunk Tokajban, és igyekszünk még másnap is hasznosan eltölteni az időnket.

Tokaj és az aktív pihenés

Tokaj nem csak bor! Az aktív pihenés egy kiváló módja az, ha egy-egy séta alkalmával felfedezzük ezt a csodálatos várost. Ebben számíthatunk Szegedi Márti idegenvezetőre, aki hatalmas lelkesedéssel és tudással felvértezve vezet minket körül a városban. A tokajiseta.hu weboldalra kattintva mindenki megtalálhatja a számára legjobb megoldást a séták közül.

Nem számít, honnan jöttél, az sem, ha mindössze csak egyetlen órácskád van arra, hogy felfedezd Tokaj városát, mert akkor is van megoldás. Ilyenkor a Rapid sétára van szükséged!

Nem kell megijedned, hogy egy sprintet lefutva végigloholsz a városon. A „rapid”, vagyis a „gyors” jelző a séta időtartamára utal. Nagyszerű lehetőség ez azoknak, akik csak átutazóban érkeznek Tokajba, mégis szeretnének látni néhány nevezetességet, vagy megismerni a borvidék történetét.

Tudtad például, hogy Tokajban 6 vallási felekezet hívei éltek békében egymás mellett? Bizony. Nem csak a bor, az itt élő emberek és a történeteik is különlegesek. Ha már Tokaj, akkor borkóstoló. Avagy nincsen Tokaj bor nélkül!

Természetesen Tokajban mindenki borozni szeretne. De várost nézni is. Miért ne lehetne mindkettőt? Így jött létre a Borkóstolós séta.

Igazi felüdülés, amikor a városnézés után nyugalomban és élvezettel elkortyolhatjuk a hatféle bort, amit a kiválasztott pincészetben kapunk. A hangulatról gondoskodnak a mennyei tokaji borok, valamint a jó társaság.

És ha ez még nem lenne elég, akkor tudtad, hogy ajándékba is adhatsz sétát?

Igen, Tokajban minden lehetséges. Nagyszerű kísérője ez annak, ha megleped a párodat egy tokaji kirándulással. Ha nem csak tárgyakat szeretnél ajándékozni a szeretteidnek, hanem élményeket is, akkor a Tokaji séta ajándékutalvány igazán remek ötlet szinte minden alkalomra.

Paradicsomi hangulat

Tokajban feledkezzünk meg mindenről. Hagyjuk magunk mögött a gondokat, terheket, és engedjük, hogy a hely különleges atmoszférája magával ragadjon minket! Gyönyörködjünk ebben a szép vidékben, és élvezzük az ott elfogyasztott csokink, sajtunk, borunk minden egyes falatját és cseppjét!

Hasonló cikkek