lefolyó dugulás lerakódás

Otthoni módszerek a lefolyó dugulás megszüntetésére

Ha valami elromolhat, akkor az biztosan hétvégén történik, vagy olyan időpontban, amikor már biztosan nem tudunk szakembert hívni. Többek között ilyen eset a lefolyó dugulás. Akár a konyhában, akár a fürdőben. Egyik sem egy kedves élmény.

Persze aki otthon van ezeknek a dolgoknak a javításában, az nem fog kétségbe esni, és nem keres pánikolva 0-24-ben működő szervizszolgálatot hajmeresztő kiszállási díjjal.

Ha nem vagyunk hozzáértő szakemberek, akkor sem kell megijedni. Ha még életünkben nem hárítottunk el hasonló jellegű problémát. A következőkben néhány hasznos tanáccsal szolgálunk, hogy mi magunk is meg tudjuk oldani a lefolyó eldugulását.

Mindenek előtt le kell szögeznünk azt, hogy a lefolyók eldugulását könnyebb megelőzni, mint elhárítani. Éppen ezért érdemes arra odafigyelni, hogy a lefolyóknál használjunk szűrőt, hogy a nem a lefolyóba való, a dugulást elősegítő dolgok fennakadjanak.

Vegyük észre a lefolyó dugulás jeleit!

Onnan tudhatjuk, hogy el fog dugulni a lefolyó, hogy mind lassabban folyik le a víz, míg végül már egyáltalán nem. Ebben az esetben biztosak lehetünk benne, hogy valami akadályozza a víz útját.

És bármennyire hihetetlen is, a szappanok, tusfürdők, samponok is képesek lerakódni a csövek falán, zsírosodást okozni, sőt, akár megkövesedni is. Éppen ezért ne vigyük túlzásba ezeknek a készítményeknek a használatát.

Az első lépések a megszüntetéshez

Ha már megtörtént a lefolyó dugulás, akkor – remélve, hogy nem túl nagy a baj – öntsünk a lefolyóba lefolyótisztító folyadékot vagy granulátumot. A szakemberek véleménye szerint jobb a folyadék, mert a granulátum is okozhat dugulást. Járjunk el a csomagoláson megtalálható utasítások szerint, és várjuk az eredményt.

Ha ezzel nem sikerül megszüntetni a dugulást, akkor jöhet a jó öreg pumpa. Próbálkozzunk néhányszor, de ha azt látjuk, hogy nem történik változás a vákuum hatására sem, akkor inkább hagyjuk.

Ebben az esetben ellenőrizzük a szifont. Ha kell, akkor nyugodtan jelöljük meg az egyes darabokat még összeszerelt állapotban, hogy aztán tudjuk majd, hogy mit hova kell visszailleszteni. Ezzel elkerüljük azt is, hogy szivárogjon valahol.

Bizonyos esetekben a szifonban történik a dugulás, mert a különböző anyagok ott rakódnak le. Ha ezt kitisztítjuk, akkor újra gond nélkül fog lefolyni a víz. Ha nem látunk oda rendesen, használjunk lámpát.

Lefolyó dugulás elhárítás vegyszermentesen

Ha a környezet védelme fontos számodra, és nem szeretnél kőkemény vegyszereket használni, akkor íme néhány természetes tisztítószer, ami még a dugulás megszüntetésében is segíthet.

Ilyen a szódabikarbóna, az ecet, a citromsav, sőt, még a forró víz is. A folyamat a következő, miután kimertük a vizet a mosdóból, kádból stb.: öntsünk a lefolyóba fél pohár szódabikarbónát, erre egy pohár ecetet. Legyünk nagyon óvatosak, mert a két anyag találkozásakor erőteljes habzásra számíthatunk. Védjük a szemünk és orrunk is. Hagyjuk hatni a keveréket, majd pár perc elteltével öntsünk rá forrásban lévő vizet.

Ugyanígy használhatjuk a só és a szódabikarbóna keverékét is.

Szintén környezetbarát megoldás, ha bóraxot használunk. Öntsünk fél pohárral a lefolyóba, rá két pohár forró vizet. Hagyjuk hatni 15-20 percig, majd öblítsük le bő forró vízzel.

Lefolyó dugulás megszüntetés csőgörény segítségével

Lehet, hogy a fenti praktikák nem segítenek, vagy ki sem akarod próbálni őket, mert nem hiszel bennük. Inkább megpróbálod a dugulást elhárítani csőgörénnyel. Bármelyik barkácsboltban hozzájuthatsz. Ez nem más, mint egy fémből készült spirál, amit bevezetünk a csőbe a lefolyó nyílásán keresztül. Esetenként precíz csavarokkal rögzítik, ilyen esetben is legyen hozzá szerszámunk kéznél.

A hajtókar segítségével addig toljuk a spirált, míg akadályba nem ütközik. A csőgörény villás vége útközben leszedi a cső falán megtalálható lerakódásokat. A dugulás esetében pedig belekapaszkodik az összecsomósodott lerakódásba, és elmozdítja azt a helyéről.

A művelet végeztével feltétlenül öblítsük át a csöveket forró vízzel.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a lefolyó eldugulásának elkerülése érdekében érdemes havonta lefolyótisztítót önteni a lefolyóba, hogy megelőzzük a lerakódásokat. A lefolyóba helyezzünk szűrőt, ami felfogja a hajat és a szőröket és egyebeket. Inkább előzzük meg a lefolyó dugulást, minthogy később elhárítanunk kelljen.

Hasonló cikkek