A tisza-tó látképe

Irány a Tisza-tó

Nyár van, mindenki szeretne lábat lógatva a vízparton lazulni. Tengere ugyan nincs Magyarországnak, de tava annál több, és persze szebbnél szebbek. Ilyen például a Tisza-tó is, ami az ország második legnagyobb tava, a Balaton után.

A Tisza-tó elhelyezkedése

Az Alföld északi részén, három megye – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok – határán fekszik, területe pedig megközelítőleg 130 km2. A Tisza-tó tulajdonképpen egy víztározó, vagyis mesterséges tó. A tó természeti látványosságokban igen gazdag, hiszen sok sziget, csatorna, lagúna teszi izgalmassá a látképet. Külön érdekessége még, hogy tavasztól őszig lényegesen magasabb a vízszintje, mint télen. Így az is könnyen megeshet, hogy azokon a helyeken, ahol nyáron csónakkal hajókáztunk, ott télen simán mehetünk jégtúrázni.

Gazdag látnivalók

Természetesen a valamit valamiért elv itt is működik. Mivel a Tisza-tó mesterségesen került kialakításra, így a korábbi ökoszisztéma teljesen elpusztult. Helyette azonban egy másik alakult ki, ami hihetetlenül gazdag növény- és állatvilágával méltán érdemelte ki a természeti kincs elnevezést.

A természet szerelmesei mellett bárki találhat magának programot, hiszen a lehetőségek igen nagy számban vannak jelen. Kevés más helyen tudsz például egy vízalatti falut megnézni.

Nem is gondolnánk, hogy milyen sok érdekes és titokzatos hely létezik. Éppen ezért érdemes tapasztalt útvezetőt fogadni, aki megmutatja számunkra ezeket a helyeket.

Na, de haladjunk szépen sorjában (ami igazán nem könnyű, mert sokféle programlehetőség van, és félő, hogy esetleg kimarad valami)!

A Tisza-tó természeti értékei

A korábban említett növény- és állatvilág felfedezése történhet egyéni, illetve vezetett módon. Sokan vagyunk úgy, hogy szeretjük magunk bebarangolni, felfedezni azt a területet, ahol először vagyunk. Erre a Tisza-tónál is van lehetőségünk. De a vezetett csoportos túráknak is megvan a maguk szépsége.

Érdekes látványosság például a Kiskörei Hallépcső. Ez tulajdonképpen egy csatorna, ami biztosítja, hogy a halak a folyó és a tó szintkülönbsége ellenére is szabadon mozogjanak a Tisza és a Tisza-tó között. A gyerekek, valamint a kíváncsi természetű felnőttek számára kémlelőablakot alakítottak ki, ahonnan figyelhetjük a halak mozgását.

A tó vize tiszta, ezért nagy területen megtalálható benne a tündérrózsa is. Csodaszép élményben és látványban lehet részünk, ha elhajókázunk ezeket a mezőket megnézni.

Ha ismeretszerzés a célunk, akkor a tónál található ökocentrum a megoldás számunkra. Játékos módon jutunk ismeretekhez, magától értetődően a szemléltetés és a bemutatás módszerét is alkalmazva.

Az ökocentrum egyébként azért is megkerülhetetlen látnivaló, mert a legtöbb vízitúra kiindulópontja.

Emellett tanösvény, sétaút is várja az ide látogatókat, elsősorban a gyerekeket, akik testközelből tapasztalhatják meg a természetet.

Sportolási lehetőségek

A Tisza-tó körül gátrendszer, töltés magasodik, ami nemcsak arra ad lehetőséget, hogy kilátóként használjuk, hanem arra is, hogy a rajta futó kerékpárúton körbebicajozzuk. Az utat értelemszerűen a gyalogosok és a futni vágyó sportemberek is szívesen használják.

Ugye mondanom sem kell, hogy a Tisza-tó egy igazi kincsesbánya a horgászok számára.

Strandolás a Tisza-tavon

Annyi látnivalót, programot soroltunk fel, hogy majdnem teljesen kimaradt az, ami a nyári melegben azért nem mindegy. Ne feledkezzünk meg tehát a strandolási lehetőségekről sem, hiszen mégis csak egy tóról van szó, aminek a vize nyáron igazi felüdülést hozhat bárkinek. Számos strand közül választhatunk annak fényében, hogy milyen vízparti időtöltést terveztünk. Lehetőségünk van motorcsónakkal, jet skivel szelni a habokat. A kicsit lassabb tempó kedvelőinek ajánljuk a vízibiciklit. De azoknak sem kell elkeseredniük, akik a teljesen nyugodt partszakaszokat kedvelik, mert ők is megtalálják a megfelelő helyet maguknak.

Kultúra és programok

Kulturális programokban sincs hiány. Tájházak, múzeumok, templomok gazdag kínálata várja a turistákat. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ennie mindenkinek kell, így érdemes egy kis gasztronómiai túrát is beiktatni az ott-tartózkodásunk folyamán.

Hasonló cikkek