Szigetköz

Szigetköz, a Duna ajándéka

Biztosan sokszor hallottad már ezt, de azt tudod, hogy miért nevezik úgy, hogy „Szigetköz”?

A síkságon végighaladó folyóvíz itt nem tudta továbbgörgetni a hordalékát, az lerakódott, ezáltal szigeteket, zátonyokat alakított ki. Az eredménye pedig egy rendkívül változatos élővilággal rendelkező szövevényes vízrendszer lett, ami Magyarországon egyedülálló. Így kínál nagyszerű lehetőséget mindazoknak, akik szeretik a természetet és annak változatosságát.

Földrajzi elhelyezkedése

A Szigetköz a Kisalföld közepén helyezkedik el, a Duna és a Mosoni-Duna által körülhatárolt területen. A maga közel 400 km2-es területével Magyarország legnagyobb szigete. Hossza 52 km, szélessége átlagosan 6-8 km. Az itt kialakult egyedi élőhelyek miatt védettséget kapott Szigetközi Tájvédelmi Körzet néven. Ahogy a neve is mondja, védelem alatt áll, ezért aki ellátogat ide, az óvja a természetet! Könnyen megközelíthető, hiszen mind Mosonmagyaróvár, mind Győr jól kiépített úthálózattal rendelkezik.

Miért válasszuk a Szigetközt?

Mivel kialakulása is sajátos módon történt, így látnivalói is igazán egyediek. Olyan növényekkel és állatokkal találkozhatunk itt, amelyekkel máshol nem (például a hód vagy a jégmadár).

Mindenki megtalálhatja itt a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

A természetbúvárok a gazdag és változatos állat- és növényvilág egyedeit figyelhetik meg, az aktív pihenésre vágyók pedig számtalan tevékenység közül választhatnak. Érdemes több napra idelátogatni, hiszen bőven akad látnivaló. A Szigetköz területén számos kemping, apartmanház, szálloda, fürdő várja a vendégeket, ugyanúgy éttermek is.

Aktív pihenés a Szigetközben

Egyéni és csoportos látogatásra is alkalmas ez a vidék. Lehetősége nyílik az ide látogató vendégeknek, hogy hosszú sétákat tegyenek a Duna menti erdőkben, illetve a kiépített kerékpárutaknak köszönhetően biciklitúrákat is tehetünk. A jól kiépített kerékpárutak fasorok árnyékában vagy zöldellő mezőkön vezetnek át, és a környék falvaiba is látogatást tehetünk.

Nem kell attól tartanunk, hogy eltévedünk, mert a kiépített túraútvonalakon pihenőhelyek találhatók, amelyek információs táblákkal vannak ellátva.

Emellett még tanösvények is megtalálhatók, hogy a gyerekek tanulhassanak az itt megtalálható állatokról és növényekről. Ilyen például a hód, amit nem sok helyen láthatunk, vagy a különböző vándormadarak, akik megállnak itt pihenni.

A Szigetközben számos természetfigyelő les található. Még vízi les is van, ami Magyarországon egyedülálló, és ami hatalmas élményt jelenthet bárki számára, hiszen víz alatti ablakokkal rendelkezik, amiken keresztül a vízi élőlényeket figyelhetjük meg.

Ha azonban valaki jobban kedveli ha végigvezetik az adott területen, akkor az több szervezett és vezetett túra közül válogathat. Vannak rövidebb és hosszabb távok is, mindenki a maga erőnléti állapota alapján dönti el, hogy melyiken vesz részt.

Mivel a Szigetköz igen szövevényes vízhálózattal rendelkezik, így kézenfekvő, hogy a vízen járjuk be a vidéket. A vízi sportok szerelmesei csónakkal, kajakkal, kenuval közlekedhetnek. Sőt, még azok is gazdag élményekkel térhetnek haza, akik a vadvízi evezést kedvelik, mert akadnak erős sodrású szakaszok is. A Szigetközben mintegy 800 kilométernyi vízi út várja, hogy a látogatók felfedezzék.

Mivel igazán vadregényes tájról van szó, így akár lóháton vágtatva is megismerhetjük a Szigetköz szépségeit.

Passzív pihenés a Szigetközben

Aki kevésbé híve a mozgásnak és nyugodt pihenésre vágyik, az kiválaszthat magának egy gyógyfürdőt, vagy egy jó kis helyet, ahol egész nap horgászhat. A Szigetközt ugyanis igazi horgászparadicsomnak tartják. Amennyiben valaki szeretne megismerkedni a látnivalókkal, de nem akar sem sétálni, sem biciklizni, akkor számára remek lehetőség a sétahajózás vagy a sétakocsikázás.

Az itt található gyógyfürdők és wellness hotelek kínálta szolgáltatások mellett a különleges táj nyújtotta látvány már csak ráadás.

Az itt élő és dolgozó emberek mindent megtesznek azért, hogy mások is megismerjék azt a csodálatos természeti tájat, amit a Szigetköz Tájvédelmi Körzet nyújt.

Bátran kijelenthetjük, hogy a Szigetköz hazánk egyik legszebb tájegysége, amit érdemes mindenkinek felfedezni.

Hasonló cikkek