Őszi munkák a kertben

Őszi munkák a kertben

Újra elérkezett az ősz, beköszöntött a hűvös, szeles az időjárás. Eljött az idő, amikor a sárguló levelekben gyönyörködünk bentről, a jó meleg szobából. Miről is szól az ősz? Csak úgy kapkodjuk a fejünket, hogy a finomabbnál finomabb szezonális gyümölcsök és zöldségfélék közül melyiket is együk. Meg persze gyönyörködünk a tájban, a színes, néhol már művészi alkotásnak tűnő levelekben. A falatozás és a pihenés előtt azonban van némi teendők még. Az őszi munkák a kertünkben..

Elsősorban itt van ugye a betakarítás. Legyen szó gyümölcsösről vagy veteményeskertről.

Őszi munkák – betakarítás

Ha ősz, akkor eszünkbe jut a dió, a mogyoró, a mandula. Nem hiába a mókusok is ilyenkor gyűjtik ezeket a gyümölcsöket télire. Csak nekünk sokkal nagyobb mennyiséget kell összegyűjtenünk, mint nekik. Kézzel is felszedhetjük ezeket a földről, de még jobb, ha tudunk szerezni egy speciálisan erre a célra kialakított porszívót. Ez a leveleket elfújja az útból, majd a terméseket felszippantja és a tartályába gyűjti.

Érdemes ezt még az esős időszak beállta előtt megtenni, lehetőleg száraz időben. Ha esetleg mégis megázna a termés, akkor terítsük ki valahova száradni, mert ha vizesen tesszük el, akkor bepenészedhet, és dobhatjuk el az egészet. Régen zsákokban tárolták ezeket a csonthéjasokat, és miután beköszöntött a tél (akkor még volt hó is), akkor nekiültek megtörni őket.

Szőlőszüret

A fenti példa mondjuk annyira nem ismert őszi munka, mint inkább a szüret. Ha elképzelünk magunk előtt egy igazi őszi képeslapot, akkor sárguló levelű szőlőtőkék jutnak eszünkbe, nagy lila fürtökkel, ahol az emberek puttonnyal a hátukon szüretelnek.

Igazán idilli kép. Bár manapság már nem igazán ez a módja.

Ősszel szedjük le a szőlőt, mert ilyenkorra már igazán előjönnek az ízei, akár bort akarunk készíteni belőle, akár csak nasiként akarjuk fogyasztani.

Az igazán merészek (bár ezt inkább a borászok szokták csinálni), megvárhatják, amíg az első fagyok megcsípik a szőlőszemeket. Ettől lesz igazán édes a szőlő. Például így készül a jégbor is.

Ha veteményeskertünk van, akkor ősszel ott is sok tennivaló akad. Itt is vannak olyan zöldségfélék, amik ősszel érnek be.

Ilyen például a burgonya, a paprika, a káposztafélék. Nem utolsósorban ilyenkor takarítjuk be a sütőtököt. Egyre népszerűbb nálunk is a halloween. Erre az alkalomra sokan faragnak tököt, ami szintén kertünk, teraszunk, bejárati ajtónk dísze lehet. De természetesen rétest vagy sütőtökkrémlevest is készíthetünk belőle.

Miután leszedtük a termést, akkor szedjük ki a földből a szárakat is, majd komposztáljuk azokat. Így lesz teljes a körforgás.

Őszi munkák – táplálék a földnek

Őszi munkák - komposztálás

Ha már komposzt, akkor el kell mondanunk, hogy az ősz is egy olyan időszak, amikor nagy hangsúlyt kell fektetni a talaj trágyázására, amihez természetesen a legjobb, ha az általunk készített komposztot használjuk.

Ilyenkor ugye rengeteg időt töltünk azzal, hogy a lehullott leveleket gereblyézzük össze. Ezek minden egyes alkalommal mehetnek a komposztba. Még véletlenül se égessük az avart! Sohasem tudhatjuk, hogy laknak-e benne sünök és egyéb állatok. Vigyázzunk rájuk!

Kivéve persze, ha a kertünk örökzöldekkel van tele. Az is nagyon szép, bár az egyensúly a legjobb. Legyen a kertben ez is, az is. A kerítés például simán lehet örökzöldekből, míg a kert többi részét különböző lombhullató fák és bokrok díszítik. Még ha gereblyézni is kell a leveleket naphosszat. Megéri, főleg akkor, ha arra a gazdag színkavalkádra gondolunk, ami ilyenkor elénk tárul.

Madáretető

A nagy kerti munkák közepette ne feledkezzünk meg kertünk állatairól sem. Most még ugyan vannak bogyók, termések, amiket a madarak táplálékul fogyasztanak, de érdemes már most kihelyezni a madáretetőket. Amikor beköszönt a tél, és már ők sem találnak táplálékot a szabadban, akkor mi felkészülten várjuk őket.

Ne feledjük, hogy ha egyszer elkezdtük etetni a madarakat, akkor azt minden évben folytassuk tovább, mert ők számítanak rá. Ha nem találják a megszokott helyen a táplálékot, akkor el is pusztulhatnak.

Hasonló cikkek