Madáretető készítése házilag

Madáretető készítése

Ha nyáron vagy tavasszal a kertünkben üldögélve szívesen hallgatjuk a madárcsicsergést, akkor télen se feledkezzünk meg szárnyas kis lakóinkról. Madáretető készítése házilag…

Ősz végén, a tél beköszöntével, a madarak nehezebben találnak élelmet, ezért gondoskodnunk kell róla, hogy ne éhezzenek. Az etetésüket érdemes elkezdeni október végén, november elején, és egészen tavaszig figyeljünk is oda, hogy ne ürüljön ki az etetőjük.

Madáretetők kihelyezésével biztosíthatjuk számukra a táplálékot, és ezeket akár mi magunk is elkészíthetjük otthon. Persze vásárolhatunk is, de a saját kezünk munkájával létrehozott madáretetők pont olyan lesz, amilyet mi szeretnénk, olcsóbb is és még büszkébbek is leszünk a végeredményre. Nem csupán a kezünk munkájára, de úgy hajthatjuk álomra a fejünk, hogy tettünk ma is valamit azért hogy a világ egy szebb hely legyen mindannyiunk számára.

Nem kell megijedni, nem kell hozzá asztalosnak lenni, hogy valaki készítsen egy madáretetőt. Sőt, nem is kell feltétlenül fából kialakítani azt. Attól sem kell félni, hogy rendkívül nagy költségvetése lesz a dolognak. Ezek a kis építmények mégis kertünk díszei is lehetnek, csak a kreativitásunkon múlik.

Számos ötlet közül válogathatsz, amiket a teljesség igénye nélkül most összegyűjtöttünk neked.

Madáretető készítése műanyagból

Ha akad a ház körül műanyag flakon, akkor ne dobd ki, hanem használd fel erre a célra. Vágj egy nagy nyílást az oldalán körülbelül az üveg közepe táján. Az üveg alját így meg tudod tölteni magvakkal, és a madarak is le tudnak szállni az üveg szélére.

A másik megoldás, ha lyukakat fúrsz az üvegbe, amin átszúrsz például egy fakanalat. Kicsit megnagyobbítod a kanál felőli lyukat, így a táplálék kifolyik a kanálra. Erre is le tudnak szállni a madarak, így hozzáférnek az élelemhez.

Ezeket a palackokat egyszerűen csak felkötjük azokra a helyekre, ahol etetni szeretnénk a madarakat. Ha időnk engedi, a gyerekeinkkel közös programként ki is színezhetjük, díszíthetjük a palackokat.

Minél nagyobbat, de legalább 1 literes palackot válasszunk.

Madáretető készítése fémből

Az üres konzervdobozokat sem kell kidobnunk, mert azokból is mutatós madáretetőket tudunk készíteni. Persze nem a kis halkonzerves dobozra gondolok, hanem a nagyobb űrtartalmúakra. Szintén dekorálhatjuk, ha szeretnénk, vízszintes helyzetben felkötjük a helyére, megtöltjük eledellel, és már kész is! Akár gyerekek is elkészíthetik, csak ügyeljünk a biztonságra!

Használjunk kézzel nyitható (fogantyúval ellátott) konzervdobozt, hogy, hogy ne sérüljön meg senki sem a családból, sem a látogató madarak közül.

Madáretető készítése fából

Ha vannak otthon megfelelő eszközeid, alapanyagod és még időd is, akkor lécekből, deszkákból, préselt falemezből is lehet madáretetőt készíteni. Egy alapot kell ilyenkor készíteni magasított oldalakkal, hogy ne fújja ki a szél az ételt. Négy lécdarabból oszlopokat kialakítani, amire aztán egy tetőt helyezünk el.

Fontos, hogy az oszlopok olyan magasak legyenek, hogy a madarak könnyedén hozzáférjenek a táplálékhoz. A fából készült madáretetőket is dekorálhatjuk szívünk szerint, de legalább egy lakk- vagy festékréteget húzzunk rá, hogy megvédjük a téli időjárás viszontagságaitól.

Egyéb megoldások

Ha gyakran fogyasztunk citrusféléket, akkor azok héját is felhasználhatjuk madáretetőként. De ugyanez a helyzet például a tökkel is. Mindössze arra van szükség, hogy a félgömb alakú héjakat vagy a tököt kikaparjuk, fúrjunk bele lyukakat a madzagnak, amivel felkötjük, és már kész is! A madarak a szélére le tudnak szállni, ha pedig idővel romlásnak indulnak ezek az etetők, akkor beledobjuk a komposztba őket.

A képzeletünk a határtalan lehetőségek tárháza. Használjuk a fantáziánkat, merítsünk ötleteket, miközben gondoskodunk is kertünk madarairól.

Mire figyelj oda madáretető készítés közben ?

Nagyon fontos az, hogy bizonyos alapelveket szem előtt tarts, ha úgy döntesz, madáretetőket helyezel ki.

  • Ha elkezded a madarak etetését, akkor ne hagyd abba! Számítanak rá, biztos táplálékforrásként fognak az etetőre tekinteni, és ha nem találnak benne élelmet, komoly veszélybe sodorjuk őket.
  • Mindig úgy alakítsd ki az etetőt, hogy a madarak kényelmesen le tudjanak szállni rá, és könnyen hozzáférjenek a táplálékhoz. Nem szeretik a szűk, zárt helyeket, mert félnek. Könnyítsük meg a dolgukat azzal, hogy erre odafigyelünk.
  • A számukra kihelyezett eledel tartalmazzon olajos magvakat, gyümölcsdarabokat és némi zsiradékot is, hiszen minden madárfajnak más-más igényei vannak.
  • A táplálék mellé érdemes itatót is kitenni, és abban minden nap cserélni a vizet.
  • A táplálék mindig fedett helyen legyen, mert a csapadék és a hideg miatt összefagyhat.
  • Ha az etetőnk túl könnyű, és a szél miatt himbálózik, akkor tegyünk valami nehezéket az aljára.

További tudnivalók az etetésről itt.

Sok sikert!

Hasonló cikkek