Szarvasi Arborétum

Őszi színkavalkád a Szarvasi Arborétumban

Az őszről gyakran csak a köd, a borús, esős időjárás jut az eszünkbe. Azt azonban elfelejtjük, hogy az ősz millió színben pompázik. A növények levelei ebben az időszakban a színskála szinte összes árnyalatában megtalálhatók. Ezt a színkavalkádot pedig testközelben megtapasztalhatjuk a természetben, illetve az arborétumokban és füvészkertekben. Az arborétumok olyan kertek, ahol főleg fákat és cserjéket mutatnak be. Ilyen csodás színélményben lehet részünk a Szarvasi Arborétumban is.

A Szarvasi Arborétum elhelyezkedése

A Szarvasi Arborétum még Pepi-kert néven is ismert. A Hármas-Körös egyik holtága mellett alakult ki. Az arborétum területe 82 hektáron fekszik, ahol öt fás gyűjtemény található. Ezek pedig a Pepi-kert, a Parkerdő, a Törzsültetvény és faiskola, a Mitrowssky-kert és a Konyhakert.

A Szarvasi Arborétum országos védettségű természetvédelmi terület, ami a 44-es főúton közelíthető meg.

A Szarvasi Arborétum története

Az 1800-as évek elején alapított kert mára már Magyarország egyik legjelentősebb, Európa-szerte ismert arborétumává nőtte ki magát. A tájkert kialakítását Bolza József (Pepi gróf) kezdte meg a Schönbrunni Kastélykert mintájára.

Először mindezt egy öt hektáros területen. Az érdekessége még ennek a dolognak, hogy maga a gróf szállította kocsin a bécsi császári birtokról a fákat ide. Munkáját később testvére folytatta.

A parkot úgy alakították ki, hogy a peremére erdősávot ültettek. Mindennek az volt a célja, hogy megvédjék a hideg, pusztító széltől a beljebb elültetett, érzékenyebb, inkább meleget kedvelő fafajtákat.

Így történhetett meg az is, hogy távoli vidékek – Afrika, Amerika – fái és cserjéi is megtalálhatók az arborétumban.

Ma a Szarvasi Arborétum mintegy 1600 fa- és cserjefajtával rendelkezik. Ennek köszönhetően pedig a madárfajok is igen számosan vannak jelen a területen. De élnek itt nyulak, őzek, mókusok is.

Az állomány legnagyobb részét a lombhullatók teszik ki, de szép számban található itt örökzöld is.

A Szarvasi Arborétum leghíresebb és leglátványosabb fája a 150 éves mamutfenyő, valamint a mocsári ciprus.

Programok a Szarvasi Arborétumban

Az ide látogatóknak igen sokszínű élményekben lehet része, mivel az arborétum a növények mellett számos programmal is várja a vendégeket, korosztálytól függetlenül.

Érdekes például azt megtapasztalni, hogy a Szarvasi Arborétumban sétálgatva az ember nem ütközik bele a „Fűre lépni tilos!”, „Ne térj le az ösvényről!” feliratú táblákba. Itt teljesen szabadon besétálhatunk a növények közé, hogy közelebbről is megnézhessük azokat. Sőt, akár még piknikezhetünk is a hatalmas fák árnyékában.

Idegenvezetéssel is megtekinthető az arborétum, de ezt az igényt előzetesen jeleznünk kell.

A természet és a séta szerelmesei több útvonal közül választhatnak. Vannak természetes ösvények, és burkolattal ellátottak is. Így a gyaloglás, futás, nordic walking és a kerékpározás szerelmesei is sportolhatnak.

A körtúrák közül választhatjuk a kis körtúrát, ami egy órás, a nagy körtúrát, aminek keretében két óra alatt járhatjuk be az útvonalat, valamint van az óriás körtúra, ahol három órán keresztül sétálhatunk és gyönyörködhetünk a változatos növény- és állatvilágban.

Ha még ez sem lenne elég, akkor pattanjunk csónakba, és a vízről csodáljuk meg a varázslatos őszi színeket a kertben.

Gyerekbarát programok

A Szarvasi Arborétum a gyerekek számára is számos programot kínál, minden évszakban. A tanösvények, vezetett túrák, madárlesek mellett nyaranta táborokat is szerveznek itt nekik.

Ellátogathatnak a Varázstanyára, benézhetnek az üvegházba is. A Csodaösvényen igazi hősökké válhatnak, akik megmentik az arborétumot. Az egy interaktív játék, ahol a gyerekeknek meg kell menteniük a kert tündérét. A mesebeli kaland felnőtt felügyelete mellett ajánlott óvodás és alsós csoportoknak, valamint családoknak.

Mindenki számára bátran javasoljuk a Szarvasi Arborétumot, akik szeretnének egy kicsit a természet közelében lenni, elvonulni a világ zajától, ugyanakkor aktívan töltenék el a szabadidejüket.

Hasonló cikkek