Az élőkerítés újra trendi
|

Az élőkerítés újra trendi

Ha hiszitek, ha nem, a kertben is vannak divathullámok és nagy visszatérések. Egy ilyennek lehetünk szemtanúi manapság, amikor az élőkerítés újra teret hódít magának.

Nem, itt most ne csak a tujákból álló növényfalra gondoljatok, ami kaszárnyák, kórházak, temetők dísze volt. Ezen már régen túlléptünk. Nem kell azt hinni, hogy ezekből ne lehetne ma is sövényt kialakítani, de ennél azért jóval szélesebb a lehetőségek skálája.

A jól kiválasztott növényből kialakított élőkerítés igazán méltó (és manapság nem utolsósorban divatos) éke lehet az udvarunknak. Úgy tudják kizárni a külvilágot, hogy közben a buja természet hatását keltik. Azoknak ajánljuk, akik szeretnék az udvaruk, kertjük intim szféráját megőrizni, de mégsem szeretnék magukat betonfallal körbevenni.

Az élőkert választása…

Miért is dönthetünk az élőkerítés mellett? Felsorolni sem lehet az összes indokot. A szilárd építőanyagokból készült kerítések biztonságot adóbbnak tűnhetnek, de ha körbevesszük magunkat magas falakkal, akkor egyúttal be is zárjuk magunkat, kirekesztjük a természetet.

Az élőkerítés esetében éppen az ellenkezője történik. Még inkább a természet részei leszünk. És biztonság szempontjából sem veszélyesebb, sőt. Zöldebbé és természetesebbé tesszük általa a környezetünket, de végső soron ha úgy érezzük használhatjuk mindkettőt. A fal mellé belülre is készíthetünk élőkerítést.

Magától értetődően az esztétikai szerep mellett más fontos funkcióval is bír egy élőkerítés. Véd a külső zajoktól, a portól, felfogja a szelet, elzárja a kíváncsi tekintetek elől az udvarunkat.

Érvek az élőkerítés mellett és ellen

Ahogy mindennek, úgy ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai, így az élőkerítésnek is is. Zöldebb és környezettudatosabb egy élősövény, ugyanakkor sok munkát és időt igényel.

Idő kell hozzá, hogy a növények olyan nagyra nőjenek, hogy kialakuljon az az igazi kerítés-forma. A növények folyamatos gondozást, öntözést, trágyázást, formára nyírást igényelnek.

Szóval a legfontosabb hangsúlyozni azt, hogy csak az vállaljon be élőkerítést, aki tudja, hogy felelősségteljesen fogja tudni gondozni.

Lehetetlen küldetés (?)

Lehet, most sokan azt gondolják, hogy az élőkerítés kialakítása az valami magasztos dolog, amihez csak a kiválasztottak értenek. Pedig ez nem így van.

Az élőkerítés vagy sövény kialakításához nem kell más, csak hogy eldöntsük, milyen növényből szeretnénk. Azok töveit ültetéskor szorosan egymás mellé kell ültetni, és a későbbi fejlődési szakaszok során metszeni, igazítani, míg a kívánt formát el nem érik.

Ha azonban nem akarjuk a növényeket a szabad földbe ültetni, akkor a boltokban kapható mozgatható kerti elemeket használhatjuk térelválasztóként. Azokra például bármikor futtathatunk fel virágokat vagy borostyánt. A borostyánfal úgymond egy instant megoldás, hiszen előnevelt egyedeket vásárolunk, tehát tulajdonképpen kész növényfalhoz jutunk pár óra alatt.

Idővel minden jó lesz

De térjünk vissza az élőkerítéshez. Rengeteg növény alkalmas arra, hogy sövényt alakítsunk ki belőle. Vásárlás előtt érdemes tanácsot kérni szakembertől, és a döntésnél figyelembe venni, hogy gyorsan vagy lassan növő növényről van-e szó, oldalra terebélyesedik, vagy inkább a magasba tör.

Tartsuk azt is szem előtt, hogy az örökzöldek és a lombhullatók más-más bánásmódot igényelnek. A lombhullatókat gyakran kell öntözni, a gyomokat eltávolítani a tövüktől, tápanyaggal ellátni. Kizárólag csak így kezdenek el növekedni és besűrűsödni. Ültetés után a növényt mindig visszavágjuk, hogy elkezdjen besűrűsödni. Ha ez már megtörtént, akkor hagyjuk felfelé nőni. A formáját és a magasságát metszéssel tudjuk szabályozni.

Az örökzöldek kevesebb gondozást igényelnek. Az első négy évben ugyan szintén igénylik az öntözést és a trágyázást, de utána már csak az aszályos napokon.

Élőkerítés kialakítására alkalmas növények

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan növényt, ami igazán alkalmas arra, hogy sövényt alakítsunk ki belőle:

  • vadszőlő
  • borostyán
  • bambusz
  • tuja
  • galagonya
  • tűztövis (például ha ebből van a kerítés, akkor szerintem nincs az a tolvaj, akinek megfordulna a fejében, hogy betörjön a házba)
  • fagyal
  • magyal

És még sorolhatnánk. Ha elég kitartóak vagyunk, és becsülettel gondozzuk a sövénynek szánt növényeket, akkor csodaszép, természet- és környezetbarát élőkerítésként fogják meghálálni nekünk.

Hasonló cikkek